zimą na stole niezwykle często gości avocado…
zimowe avocado
przybywa w tekturowych skrzynkach, prosto z sycylijskich rodzinnych gospodarstw, albo z kalabryjskich upraw biologicznych, nie z półki supermarketu…
aromatyczne, kremowe, rozpływające się… otulające smakiem, z niesamowitym posmakiem orzechowym…
pełne słońca, jak zjawisko, podobne-zupełnie-do-niczego. przepełnione dobroczynnymi składnikami odżywczymi wspaniale wpływa na nasze ciała : włosy i skórę, a także na nasz… nastrój! cudowna bomba mineralno-witaminowa…
avocado pomaga zachować młodość ciała i wspaniałą kondycję skóry, przeciwdziała powstawaniu wielu chorób (w tym nowotworowych), pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu. dostarcza kwas foliowy, tym samym zmniejszając ryzyko udarów, zawału i chorób serca. zawiera witaminy, również witaminę E, wspierającą pracę serca, przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia oraz dwa rodzaje błonnika, dobroczynnego dla układu pokarmowy.
przepyszne i tak cenne dla organizmu…
avocado najlepiej jeść na surowo, wtedy odczuwamy pełnię smaku i zachowujemy wszystkie wartości odżywcze.
zimowe avocado przybywa z południa Italii – prosto z farmy, gdzie jeszcze tydzień wcześniej dojrzewało spokojnie na drzewie w promieniach Śródziemnomorkiego słońca. jest tak pyszne, że nie trzeba żadnych dodatków : wystarczy przekroić, wyjąć ze skórki, usunąć pestkę i każdą połówkę pokroić w cienkie plasterki. sól, świeżo mielony pieprz czarny, odrobina soku z limonki lub cytryny, i już… możemy zjeść na kromce chleba, na tortilli, na naleśniku gryczanym, na sałacie, albo… samo!
avocado świetnie sprawdza się też w koktajlach i smoothie, a także w wegańskich deserach, kremach i musach.
w przepisach znajdziecie jeden z najlepszych sposobów – nasze domowe guacamole, najprostsze, ulubione…
nieocenione są sałatki z avocado w roli głównej, z innymi świeżymi, pysznymi, dobroczynnymi składnikami.
absolutnym hitem jest lunch z avocado i cytrusów – bardziej południowo i zarazem po włosku się nie da >> Sycylia w pigułce.
a moje najnowsze odkrycie to połączenie avocado z karmelizowanym grejpfrutem i odrobiną miodu z kwiatów pomarańczy… przepis na najpyszniejszą grzankę czeka!
wystarczy kliknąć w obrazek poniżej > OKIENKO KULINARNE zabierze Was wprost do przepisu.
Ładne zdjęcia.. podobają mi się.
Uwielbiamy awokado! Strasznie tylko żałuję, że moje dzieci mają nań alergię.
PS. PRZEPIĘKNE zdjęcia 🙂
dziękuję bardzo!
alergia na avocado? nie spotkałam się jeszcze, ale oczywiście wszystko jest możliwe. a próbowałaś z takimi bio, np. prosto z Sycylii? one są świeższe i mniej (lub, jak chciałabym wierzyć – nie) konserwowane, pryskane? może po takich by nie miały? mamy takie przypadki wśród znajomych z pomarańczami… nawet mojej córce, która nie jest alergikiem, zdarza się uczulenie po sklepowych pomarańczach, a po takich bio – świeżych, przywiezionych z sycylijskiej farmy – nigdy…