bardzo zielona sałatka
cudownie zielona, świeża i aromatyczna. wspaniale orzechowa – wprost za sprawą prażonych orzechów włoskich i głęboko, za sprawą selera i avocado. świeża i soczysta kawałkami jabłka. z cudownym sosem vinegret z miodem.
(inspirowana przepisem z kwestiasmaku.pl)
składniki:
-
4 łodygi selera naciowego
-
1 dojrzałe avocado
-
1 zielone jabłko, najlepiej odmiany Granny Smith (twarde i soczyste; nie gąbczaste i suche)
-
1/2 szklanki (miarki) orzechów włoskich
-
3 łyżki oliwy extra virgine
-
2 łyżki soku cytrynowego
-
1.5 łyżki miodu (lub więcej, jeśli lubicie mocno słodkie sosy) lub syropu klonowego w wersji wegańskiej
-
1 ząbek czosnku
-
sól i pierz do smaku
przygotowanie
łodygi selera przecinam wzdłuż na 2 lub 3 części, następnie kroję na 'plasterki’. jabłko rozcinam na ósemki, wykrajam ogryzek, każdą ósemkę kroję na plasterki. avocado przecinam na pół, usuwam pestkę, całe połówki wydobywam ze skórki. kroję na plasterki, plasterki przecinam na pół, albo na trzy.
orzechy podprażam w piekarniku, niedbale kroję na mniejsze części – nie bardzo drobne.
przygotowuję sos: mieszam oliwę, sok z cytryny, miód. dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszam.
części selera i jabłka mieszam w misce, dodaję 2/3 orzechów i mieszam. dodaję połowę kawałków awokado, delikatnie mieszam.
polewam sosem i mieszam.
na wierzchu układam drugą połowę kawałków avocado i posypuję resztą orzechów. odrobina świeżo mielonego pieprzu – i gotowe.
PS
można dodać do tej sałatki ser pleśniowy, lub podać obok – i mamy już całą kolację.
bardzo zielona sałatka świetnie się sprawdza podana z polędwiczką dojrzewającą – dla mięsożerców, którzy nie mogą się obejść bez mięsa, a także dla miłośników nietuzinkowych połączeń. 😉
Ta sałatka jest przepyszna! Dziś zrobiłam. Najbardziej podoba mi się w niej jej chrupkość A jaki ser pleśniowy poleca Pani do niej?
bardzo się cieszę, że smakowała. my ją uwielbiamy! każdy ser pleśniowy będzie pasował, delikaty brie podany obok, albo gorgonzola – można podac obok, albo dołożyć do sałatki. z tym, że w przypadku bardzo ostrych mocnych serów raczej niewielka ilość, żeby zanadto nie zdominował smaku całości 🙂
Super przepis. Jak najszybciej wypróbuję.
będzie mi miło! daj koniecznie znać jak smakowała!