zielona sałatka z groszkiem i ogórkiem . i selerem naciowym By

zielona sałatka z groszkiem i ogórkiem . i selerem naciowym

z widokiem na stół   |   zielona sałatka z groszkiem i ogórkiem

 

 

 

 

zielona sałatka z groszkiem i ogórkiem . i selerem naciowym

sałatka nawiązująca lekko do klasycznej jarzynowej, jednak zupełnie inna… przepis porzuca gotowane warzywa korzenne, bazując jedynie na groszku, zatrzymuje jajka i ogórki kiszone. do towarzystwa zaprasza świeżego ogórka i seler naciowy… jeszcze koperek…

zamiast majonezu ze sklepu proponuję domowy sos na bazie jogurtu, odrobiny oliwy i żółtka – lżejszy, przepyszny!
sałatka jest sycąca, a zarazem lekka…
z łatwością stanie się pełnoprawnym posiłkiem.
emanuje świeżością za sprawą ogórka i koperku, nie brakuje jej charakteru za sprawą świeżo mielonego pieprzu i  musztardy francuskiej…

składniki :
{ na 2 sycące porcje }

  • 200-220g gotowanego zielonego groszku, najlepiej drobnego { 1 słoik / puszka }
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łodygi selera naciowego*
  • 1 długi ogórek zielony
  • 1/2 pęczka koperku

na sos :

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • 1/4 łyżeczki musztardy w proszku, czyli zmielonej gorczycy żółtej** ( opcjonalnie )
  • sól
  • pieprz czarny, świeżo mielony

* jeśli komuś seler bardzo przeszkadza – można pominąć, ale nie warto: seler jest bardzo wartościowy, ma korzystne działanie dla organizmu, a sałatce dodaje soczystości i świeżości.
** musztarda w proszku, czyli zmielone na proszek ziarna gorczycy żółtej, dodaje wyrazistości i podkręca smak.

sałatka groszkowa
przygotowanie

jajka – dobrze ugotowane na twardo, tak aby całe żółtko było również stałe; przy dużych jajkach gotujmy 11 minut dla pewności.
obieram, oddzielam 1 żółtko.  i kroję w drobną kostkę.

ogórka zielonego, łodygi selera i koperek myję i osuszam.

ogórka zielonego, jeśli nie ma bardzo grubej skórki, nie obieram, tylko kroję w kosteczkę razem ze skórką.

łodygi selera naciowego obieram z włókiem, kroje wzdłuż na 2-4 części, w zależności od grubości, a następnie kroję w poprzek – otrzymując róznież kosteczkę.

ogórki kiszone obieram i kroję w kosteczkę.

siekam koperek, drobniutko, odkładając kilka gałązek do dekoracji.

w słoiczku czy miseczce przyrządzam sos: mieszam jogurt z oliwą, mieszam do połączenia.
dodaję 1 posiekane odłożone żółtko. mieszam, czy bardziej rozcieram żółtko w sosie, aż mieszanka staje się jednorodna.
dodaję musztardę francuską i miód, sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku.
próbuję, tak aby sos był zrównoważony. jeśli jest zbyt mało wyrazisty, zbyt mało kwaśny dodaję trochę soku z cytryny do smaku.
sos na tym etapie powinien być bardzo wyrazisty – wymieszamy go przecież ze składnikami sałatki; mocno słony i całkiem pieprzny.

składniki sałatki: kosteczki ogórków i selera, groszek, posiekany koperek mieszam delikatnie w misce.
dodaję drobniutkie kawałeczki jajek. i mieszam delikatnie.
niespecjalnie dbam o to, aby kawałki jajka pozostały całe.
dodaję sos i znowu mieszam delikatnie. sosu będzie raczej mało, składniki będą raczej delikatnie otulone kremową warstewką… 
próbuję, jeśli trzeba dodaję więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny.

podaję najchętniej z pysznym żytnim, albo żytnio-orkiszowym chlebem na zakwasie, przepis znajdziecie TUTAJ.

smacznego, pysznego, odświeżającego!


podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.