zielona sałatka z groszkiem i ogórkiem . i selerem naciowym
sałatka nawiązująca lekko do klasycznej jarzynowej, jednak zupełnie inna… przepis porzuca gotowane warzywa korzenne, bazując jedynie na groszku, zatrzymuje jajka i ogórki kiszone. do towarzystwa zaprasza świeżego ogórka i seler naciowy… jeszcze koperek…
zamiast majonezu ze sklepu proponuję domowy sos na bazie jogurtu, odrobiny oliwy i żółtka – lżejszy, przepyszny!
sałatka jest sycąca, a zarazem lekka…
z łatwością stanie się pełnoprawnym posiłkiem.
emanuje świeżością za sprawą ogórka i koperku, nie brakuje jej charakteru za sprawą świeżo mielonego pieprzu i musztardy francuskiej…
składniki :
{ na 2 sycące porcje }
-
200-220g gotowanego zielonego groszku, najlepiej drobnego { 1 słoik / puszka }
-
3 jajka, ugotowane na twardo
-
2 ogórki kiszone
-
2 łodygi selera naciowego*
-
1 długi ogórek zielony
-
1/2 pęczka koperku
na sos :
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 łyżeczka oliwy extra vergine
-
1 łyżeczka musztardy francuskiej
-
1 łyżeczka miodu
-
sok z cytryny
-
1/4 łyżeczki musztardy w proszku, czyli zmielonej gorczycy żółtej** ( opcjonalnie )
-
sól
-
pieprz czarny, świeżo mielony
* jeśli komuś seler bardzo przeszkadza – można pominąć, ale nie warto: seler jest bardzo wartościowy, ma korzystne działanie dla organizmu, a sałatce dodaje soczystości i świeżości.
** musztarda w proszku, czyli zmielone na proszek ziarna gorczycy żółtej, dodaje wyrazistości i podkręca smak.
sałatka groszkowa
przygotowanie
jajka – dobrze ugotowane na twardo, tak aby całe żółtko było również stałe; przy dużych jajkach gotujmy 11 minut dla pewności.
obieram, oddzielam 1 żółtko. i kroję w drobną kostkę.
ogórka zielonego, łodygi selera i koperek myję i osuszam.
ogórka zielonego, jeśli nie ma bardzo grubej skórki, nie obieram, tylko kroję w kosteczkę razem ze skórką.
łodygi selera naciowego obieram z włókiem, kroje wzdłuż na 2-4 części, w zależności od grubości, a następnie kroję w poprzek – otrzymując róznież kosteczkę.
ogórki kiszone obieram i kroję w kosteczkę.
siekam koperek, drobniutko, odkładając kilka gałązek do dekoracji.
w słoiczku czy miseczce przyrządzam sos: mieszam jogurt z oliwą, mieszam do połączenia.
dodaję 1 posiekane odłożone żółtko. mieszam, czy bardziej rozcieram żółtko w sosie, aż mieszanka staje się jednorodna.
dodaję musztardę francuską i miód, sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku.
próbuję, tak aby sos był zrównoważony. jeśli jest zbyt mało wyrazisty, zbyt mało kwaśny dodaję trochę soku z cytryny do smaku.
sos na tym etapie powinien być bardzo wyrazisty – wymieszamy go przecież ze składnikami sałatki; mocno słony i całkiem pieprzny.
składniki sałatki: kosteczki ogórków i selera, groszek, posiekany koperek mieszam delikatnie w misce.
dodaję drobniutkie kawałeczki jajek. i mieszam delikatnie.
niespecjalnie dbam o to, aby kawałki jajka pozostały całe.
dodaję sos i znowu mieszam delikatnie. sosu będzie raczej mało, składniki będą raczej delikatnie otulone kremową warstewką…
próbuję, jeśli trzeba dodaję więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny.
podaję najchętniej z pysznym żytnim, albo żytnio-orkiszowym chlebem na zakwasie, przepis znajdziecie TUTAJ.