zdrowe lody . . .
bez cukru . bez nabiału . same owoce .
błyskawiczne, do zrobienia dosłownie w 5 minut, bez maszyny do lodów. potrzebny jest tylko mocny blender, który poradzi sobie z zamrożonymi owocami.
klasyczne połączenie truskawek i bananów : smak nadają truskawki, a banan zapewnia aksamitną teksturę i właściwą konsystencję. { zastosowanie mrożonych truskawek pozwala cieszyć się smakiem początku lata w dowolnym momencie. }
intencjonalnie nazywam je lodami, nie sorbetem – choć technicznie to jest sorbet. aksamitna konsystencja przeważa szalę : to są lody!
takie lody można jeść do woli w gorące dni, zastępując nimi inne posiłki. samo zdrowie i czysta przyjemność!
składniki:
-
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
-
1 bardzo dojrzały banan
-
1/2 szklanki soku pomarańczowego, jabłkowego lub z winogron*
* jeśli lubicie słodkie lub bardzo słodkie, użyjcie soku z winogron, który doda lodom słodkości.
przygotowanie
jeśli używamy świeżych truskawek – trzeba je zamrozić.
zamrożone truskawki i banana umieszczam w kielichu blendera, i miksuję na wysokich obrotach. konkretną prędkość i czas miksowania zależy od urządzenia, w każdym razie masa powinna być gładka i jednorodna.
jeśli widzicie kawałki owoców – trzeba blendować dalej.
jeśli masa jest zbyt gęsta i blender nie daje rady { zatrzymuje się i 'nie ma siły’ miksować } – dolewamy małą ilość soku. warto pamiętać, że sok jest jedynie dodatkiem umożliwiającym zmiksowanie na gładką masę, nie odgrywa roli w smaku.
sok dodajemy małymi porcjami, pamiętając o potrzebie zachowania temperatury i gładkości lodów.
kiedy masa jest niemal idealnie gładka i jednorodna kończę blendowanie i wykładam lody…
lody można podać w pucharkach albo wafelkach, w postaci klasycznej, albo przełożyć do foremek na lody na patyku i tak zamrozić. jeśli zaś chwilę poczekacie, otrzymacie przepyszne lekko zmrożone gęste smoothie… do podania w szklankach. jak wolicie!
{ więcej o truskawkowych smoothie znajdziecie tu : TRUSKAWKOWE SMOOTHIE }
najczęściej podaję od razu po przygotowaniu.
jeśli potrzebujecie przygotować wcześniej { choć to zajmuje dosłownie chwilę } można zamrozić. pamiętajcie jednak, że te lody zostały zrobione z już zamrożonych owoców, których temperatura podczas blendowania znacznie się podwyższyła. nie ma więc mowy o długim przechowywaniu lodów w zamrażalniku. najlepiej zużyć lody { zjeść? } w przeciągu 3 dni.
jeśli przechowujemy w zamrażalniku – standardowo, przed podaniem wyjmujemy chwilę wcześniej i pozwalamy lodom odmarznąć.
smacznego, pysznego, truskawkowego!
mniAm
Uwielbiam takie lody! Dodaję do nich często bazylię lub miętę 😉