wytrawne muffiny ze szparagami By

wytrawne muffiny ze szparagami

z widokiem na stół   |   wytrawne muffiny z pesto i szparagami

 

 

 

muffiny ze szparagami…
letnie muffiny na słono!

dla tych, którzy kochają muffiny. i szparagi…
kolejna propozycja  nietypowego użycia szparagów.
w tych muffinach bazę smaku buduje pesto { co już brzmi dobrze! }, a ziołowy aromat spotyka się ze szparagami. idealne połączenie!

kawałki szparagów wewnątrz bułeczek, zanurzone w cieście, są mięciutkie, a wystające końcówki pysznie przyrumienione i przypieczone.
te muffiny są idealne na przekąskę – gotowe warzywne bułeczki, nie trzeba już żadnych dodatków ani czynności, można chwycić i przegryźć nawet w biegu.
idealnie sprawdzą się również w towarzystwie sałatki lub kremowej zupy… 


składniki na 12 muffin

składniki suche:

  • 2 miarki (szklanki) mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki ziaren sezamu

składniki mokre:

  • 2 duże jajka
  • 1 miarka (szklanka) maślanki lub płynnego jogurtu naturalnego
  • 300 g cukinii (jedna dość duża cukinia)
  • 5 łyżek = 75 ml pesto zielonego (pesto alla genovese)
    albo 4 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego plus 1 łyżka oliwy*

dodatkowo

  • 12 cieniutkich szparagów zielonych (warto wybrać jak najcieńsze sztuki, albo tzw. szparagi oliwkowe – cieńsze od standardowych)**
  • 1 łyżka oliwe extra vergine
  • sól i pieprz czarny do smaku

dodatkowo – do posypania

  • 2 łyżki ziaren sezamu

* pesto zielone:
dużo zależy od tego, jakie jest Wasze pesto: jeśli jest oleiste i zawiera sporo oliwy – używamy 5 łyżek samego pesto, nie dodając dodatkowej oliwy. jeśli pesto jest raczej suche – a tak sie zdarza przy pesto z czosnku niedźwiedziego – używam 4 łyżki pesto i dodatkowo 1 łyżkę oliwy z oliwek.
** zielone szparagi mogą być dowolne, nawet te grube – te cienki po prostu wyglądają wdzieczniej i są zgrabniejsze, szybciej też się stają miękkie. jeśli trafią Ci się naprawdę grube szparagi – można przekroić wzdłuż.

wytrawne muffiny ze szparagami – przygotowanie

najpierw przygotowuję szparagi:
szparagi myję, odkrajam same końcóweczki (1-2 cm od końca) i wyrzucam.
następnie z każdego szparaga odłamuję końcówk 'łodyżkę’ w miejscu, gdzie sama się łamie – to mniej-więcej 1/3 od kończa. { łodyżki zachowuję! przydadzą się do zupy }.
odkrajam z każdego szparaga 6-7 centymetrów z główką, odkładam, a pozostałe części kroję na plasterki około 1 cm grubości.
odcięte główki szparagów smaruję oliwą i oprószcza solą i świeżo mielonym pieprzem { smarowanie oliwą jest ważne, aby wystające z muffin główki szparagóe – tak, będa wystawać! 🙂 – pięknie się zrumieniły, a nie wysuszyły }.

cukinię ścieram na tarce o średnich oczkach (u mnie robi to mikser stacjonarny z przystawką do tarcia – najlepiej sprawdza się tarka „julienne”. każdy inny sposób będzie dobry, również ręczna tarka).

w jednym naczyniu mieszam dokładnie składniki suche.
na końcu dodaję plasterki szparagów { bez kawałków z główkami } i mieszam.

w drugim naczyniu roztrzepuję jajka, łączę z pozostałymi składnikami mokrymi, na końcu dodając cukinię.

łączę zawartość obu naczyń i mieszam – tylko do połączenia składników.
UWAGA !
nie mieszamy za długo ani zbyt dokładnie. za długo mieszane ciasto da w efekcie muffiny mniej pulchne, bardziej zbite, cięższe i mniej smaczne.

ciasto dzielę pomiędzy 12 foremek wyłożonych papilotkami.
w każdą muffinkę wtykam fragment szparaga z główką, tak aby główka wystawała i zadziornie sterczała powyżej { główki szparagów pięknie się zrumienią, będa złociste, chrupiące i pyszne}
po wierzchu posypuję dodatkowo ziarnami sezamu.
piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

studzę chwilę na kratce i od razu podaję – na ciepło są najpyszniejsze.
przed podaniem kolejnego dnia podgrzewam przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. oczywiście to nie jest konieczne, na zimno też smakują świetnie.

te muffiny są idealne jako śniadanie, drugie śniadanie lub samodzielna przekąska. mają wszystko w sobie: warzywa, zdrowe węglowodany, sezam (wapń!) oraz oliwę…  no i szparagi!
świetnie nadają się również jako dodatek do kremowych zup, sałaty, pieczonej ryby… albo do czego jeszcze wymyślicie! 🙂

pysznego!


PS

po inne przepisy na muffiny zajrzyjcie tu >>> MUFFINY
więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE.
a może podzielicie się smoimi sposobami na szparagi? zapraszam!


 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.