niezwykłe wstążki szparagowe…
…zaskakujący, zmysłowy „makaron” warzywny… delikatny, lekki, wypełniony smakiem.
pełne aromatów, przepyszne i szybkie danie. zrobione raz, powraca ciągle i ciągle…
danie zainspirowane przepisem na kwestiasmaku.pl, opracowane na własny sposób.
składniki:
-
500 g czyli 12 sztuk zielonych szparagów (1 pęczek)
-
1/2 łyżki oliwy extra vergine
-
1/2 łyżki masła (dla wegan: zamiast masła stusujemy oliwę – czyli razem 1 łyżkę)
-
2 ząbki czosnku
-
2 duże lub 3 mniejsze plastry prosciutto (ew. szynki parmeńskiej, specks, serrano, szwarcwaldzkiej)*
-
sól, świeżo zmielony pieprz
-
suszony rozmaryn
-
8-10 kawałków pieczonych lub suszonych pomidorów (ze słoika, nie wysuszonych na wiór)
UWAGA! pomidory w oliwie wyjmuję, lekko odsączam, nie trzeba osuszać;
jeśli pomidory są w oleju – odsączam i osuszam ręcznikiem; nie chcemy oleju w naszym daniu. -
garść świeżych liści bazylii lub natki pietruszki
-
ser pecorino lub parmezan do posypania*
-
garść podprażonych orzechów pinii lub pestek słonecznika
* W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ
pomijamy prosciutto, a ser zastępujemy płatkami drożdżowymi dodanymi podczas przesmażania wstążek, razem z przyprawami.
na koniec możemy jeszcze posypać płatkami, tak jak parmezanem…
przygotowanie
odrywam zdrewniałe końcówki szparagów – w magiczny sposób łamią się tam, gdzie potrzeba.
odkrajam główki. jeśli szparagi są młode i świeże – łodyg nie trzeba obierać. jeśli są starsze, warto obrać dolną 1/3 część łodygi.
obieraczką do warzyw kroję, a właściwie obieram łodygi na cienkie wstążki.
na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję wyciśnięty / posiekany czosnek. podsmażam chwilę, dodaję szynkę pokrojoną w małe kawałki (usuwam tłuste fragmenty plasterków, kroję tylko czerwone części). dodaję masło.
wkładam na patelnię wstążki i główki szparagów, mieszam delikatnie. mieszać trzeba delikatnie… smażę około 5 – 7 minut, aż wstążki i główki szparagów są dość miękkie, a niektóre fragmenty staną się złote.
doprawiam solą i pieprzem, posypuję suszonymi pokruszonymi igiełkami rozmarynu…
dodaję pieczone (lub suszone) pomidory, odsączone z oliwy i posiekane, oraz większość liści bazylii /natki. delikatnie mieszam.
wykładam na talerz, posypuję parmezanem, świeżymi liśćmi bazylii, orzeszkami.
zdecydowany przebój minionego sezonu szparagowego, polecam!
smacznego!
PS
więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE