tarta z cukinią i szparagami. z kwiatami cukinii By

tarta z cukinią i szparagami. z kwiatami cukinii

z widokiem na stół   |   tarta z cukinią i szparagami. z kwiatami cukinii

 

 

tarta z cukinią i szparagami. z kwiatami cukinii 

w sezonie obfitości warzywnej i letniej skłonności do beztroski { słodkiego nieróbstwa } tarty to cudowne rozwiązanie : prosty sposób na pyszne danie…
można je zrobić niemal ze wszystkiego!

chętnie korzystam z gotowego ciasta francuskiego, wtedy przygotowanie jest jeszcze prostsze. no i uwielbiam niedbałe falbanki chrupiącego francuskiego ciasta na brzegu…

w tym pomyśle cienką warstwę ciasta przykrywam mnóstwem (!) warzyw, dodając trochę serów.
tarta jest idealnie skomponowana, polecam serdecznie!


składniki:

  • 450 – 500g gotowego DOBREGO ciasta francuskiego NA MAŚLE*
  • 1 zielona cukinia, około 300g
  • 1 pęczek, czyli 500g szparagów
  • 6 minicukini z kwiatami, albo samych kwiatów
  • 200 g sera halloumi albo mozzarella
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy extra virgine
  • suszone zioła do grillowania – oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn
  • sól i pieprz czarny
  • 2 łyżki sera pecorino albo parmezanu
  • pieprz czerwony
  • świeże listki bazylii

* ciasto francuskie to ciasto MAŚLANE i z definicji powinno być robione na maśle. niestety wielu producentów gotowego ciasta francuskiego używa margaryny, co jest absurdem, niemniej znakomicie obniża koszty { i psuje smak }. informacje na temat gotowych ciast francuskich oraz test tych dobrych znajdziecie w poście : TEST GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO

przygotowanie

ciasto francuskie rozmrażam, niektóre wymagają wcześniejszego przygotowania. 
moje ulubione jest gotowe do użycia w 10 minut, więc najpierw przygotowuję warzywa, a dopiero potem wyjmuję ciasto z zamrażalnika. 

cukinię kroję w plasterki około 6-9 mm grubości, plasterki oprószam solą i pieprzem, posypuję ziołami…
delikatnie smaruję oliwą, za pomocą pędzelka.  
plasterki cukinii grilluję chwilę na patelni albo na grillu – wtedy, aż pojawią się delikatne złocenia…

kwiaty cukinii, albo mini cukinie z kwiatami myję i delikatnie osuszam. jeśli mini cukinie mają twarde niejadalne końcówki – odkrajam je. 

szparagi myję i osuszam. odłamuję zdrewniałe końcówki : szparagi w magiczny sposób łamią się tam, gdzie trzeba, aby cała włóknista część pozostała w osobnym kawałku niż delikatna łodyżka i pyszna główka.
{ odłamanych końcówek nie wyrzucam, odkrajam tylko same końce, dosłownie 1-2 cm; pozostałą część wykorzystuję do zupy >> przepis niebawem. a jeśli nie mam ochoty gotować zupy – zamrażam na później. szparagowa zupa poza sezonem – marzenie! }

końcówki szparagów i kwiaty cukinii za pomocą pędzelka smaruję oliwą, maznę też kilka razy szparagowe łodyżki i mini cukinie. 

ser kroję na plasterki, grubości około 3 mm, a plasterki przekrajam wzdłuż na pół, tworzą dość wąskie paski

pomidorki przekrajam na połówki.

ciasto francuskie rozmrażam, rozwałkowuję jeśli potrzeba na koło / kwadrat około 28 cm.
z ciastem francuskim trzeba postępować sprawie, tak, aby nie ogrzało się zbyt w trakcie pracy. 

ciasto przekładam do formy.
do tej tarty najbardziej lubię używać formę ceramiczną, przywiezioną z Portugalii  { tę, którą widzicie na zdjęciach }. Tartę w tej formie podaję bezpośrednio na stół.
równie dobrze sprawdzi się blaszka albo płaskie naczynie żaroodporne. 

wylepiam formę ciastem, pozwalając brzegom zwisać. nie obcinam nadmiaru ciasta – uwielbiam mocno przypieczone niedbałe i chrupiące falbanki ciasta francuskiego.
żółtko rozkłócam z odrobiną wody. 
brzegi  – całe pionowe ścianki, wierzch oraz wystające falbanki smaruję roztrzepanym żółtkiem.

wewnątrz tarty układam warstwami zawartość: 
najpierw plasterki grillowanej cukinii
dalej warstwa szparagów
na szparagach rozkładam minicukinie z cudnymi kwiatami
pomiędzy cukinie i szparagi wciskam pionowo paski sera, 
pomiędzy kwiatami rozkładam pomidorki. 

całość oprószam solą i pieprzem, najchętniej świeżo mielonym.
posypuje ziarenkami różowego pieprzu.

wstawiam do nagrzanego piekarnika ( 220 stopni ) i piekę 25 minut. 
po 15 minutach wysuwam tartę i posypuję tartym pecorino { albo parmezanem }. wstawiam z powrotem do piekarnika.

po upieczeniu posypuję listkami bazylii i podaję na stół.
cudownie pasuje kieliszek różowego wina….

cudownych warzywności Wam życzę!

Jeden komentarz

  1. Jejku, jakie pyszności, ale mi smaka narobiłaś, muszę koniecznie wypróbować ten przepis bo uwielbiam wszystkie te składniki <3

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.