spaghetti z cukinii…
cukinia nie przestaje mnie zadziwiać… jedną z niezwykłych jej cech jest łatwe przejmowanie smaków składników towarzyszących i przypraw.
tym razem w postaci 'makaronu’ spaghetti, w roli wiodącego składnika dania głównego. danie jest pyszne, pełne smaków i aromatów… jednocześnie lekkie i sycące.
przepis proponuję w dwóch odsłonach: w postaci podstawowej, mojej ulubionej; oraz z dodatkiem makaronu orientalnego czy ryżowego >> dla tych, którzy potrzebują solidniejszego, bardziej sycącego posiłku.
w obu wariantach przepyszne, bezglutenowe, wegańskie.
spróbujcie koniecznie!
składniki (na 3 porcje jako danie główne, lub 6 porcji jako dodatek):
-
1 kg cukinii { mniejsze sztuki, średnica do 6cm }
-
1 pęczek dymki ( gruby szczypior z cebulkami )
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki oliwy extra virgin
-
czosnek niedźwiedzi suszony
-
125 ml martini bianco
-
2 łyżki soku z lemonki
-
12 kawałków pomidorów suszonych ( połówek )
-
sól i pieprz czarny, świeżo mielony
-
dodatkowo 12 kawałków (połówek ) pomidorów pieczonych { najlepiej z tego przepisu, można zastąpić suszonymi }*
-
garść pestek z dyni łuskanych, podprażonych
-
garść ziaren słonecznika, łuskanych, podprażonych
-
świeże kiełki
-
ewentualnie 100g makaronu orientalnego, ryżowego lub soba**
* pomidory : idealnie sprawdzają się domowe pieczone pomidory – z tego przepisu. można użyć również pomidory suszone ze słoika. UWAGA! pomidory w oliwie wyjmuję, lekko odsączam, nie trzeba osuszać; jeśli pomidory są w oleju – odsączam i osuszam ręcznikiem; nie chcemy oleju w naszym daniu.
** makaron : do tego dania najbardziej pasuje makaron orientalny, tzw. 'chiński’, czyli z fasoli, zwany potocznie makaronem sojowym (choć nie jest) – cieniusieńkie przezroczyste nitki (przed ugotowaniem jest biały). można też użyć makaron ryżowy albo sobą.
przygotowanie
cukinie myję, wycieram i odkrajam końcówki { z dwóch stron }. przy użyciu tarki spiralnej robię z cukinii… spaghetti! używam elektrycznej tarki marki Severin, która sprawdza się świetnie. { urządzenie możecie zobaczyć na pierwszym zdjęciu w galerii pod przepisem }. makaron powstaje w moment dosłownie i nie wymaga w zasadzie żadnej pracy. sprawdzą się również inne urządzenia – ręczne tarki – temperówki, ręczne maszynki… testowałam maszynkę ręczną i tę elektryczną i mogę powiedzieć, że efekt jest podobny, natomiast czas i wysiłek potrzebne do zrobienia makaronu – nieporównywalne. tarka elektryczna jest bardzo wygodna w użyciu, nie wymaga żadnej siły i pozwala zużyć niemal całe warzywo – zostaje mała stożkowa końcówka, którą odkładam i dodaję do zupy z warzyw.
cebulkę kroję w jak najcieńsze plasterki, szczypior siekam, czosnek kroję w drobne słupki.
rozgrzewam oliwę na średnim ogniu. dodaję cebulkę, podsmażam chwilę na mniejszym ogniu do zeszklenia, i potem przez moment na większym – do przyrumienienia. dodaję szczypiorek i chwilę przesmażam, zmniejszam ogień i dodaję czosnek niedźwiedzi – i znowu przesmażam, dalej czosnek w słupkach – i znowu smażę jeszcze chwilę.
na patelnię dodaję spaghetti z cukinii. najpierw jest go mnóstwo, nie mieści się na patelni – więc dodaję część. zwiększam ogień. po chwili nitki cukinii miękną, przestają być sztywne i sprężyste – zmniejszają objętość i na patelnię można dodać pozostałą część. podsmażam chwilę, aż cała cukinia jest miękka.
zawartość patelni zalewam martini { na dużym ogniu } i sokiem z lemonki, podsmażam do odparowania większości płynu.
jeśli używamy marakon orientalny – wtedy danie jest bardziej pozywne i sycące – trzeba przygotować go w międzyczasie, kiedy cukinia się podsmaża, wg przepisu na opakowaniu. dodaję makaron teraz na patelnię i całość delikatnie mieszam.
suszone pomidory { 12 połówek } kroję na małe kawałki. dodaję pomidory na patelnię, delikatnie mieszam, przesmażam. spaghetti z cukinii nabiera cudnego koloru… dodaję sól i pieprz, mieszam, próbuję… jeśli trzeba doprawiam, solą pieprzem lub lemonką…
pieczone pomidory { lub drugą część suszonych } kroję na grubsze kawałki.
wykładam spaghetti na talerze lub półmisek, na wierzch wykładam kawałki pomidorów. posypuję podprażonymi pestkami dyni i słonecznika, świeżymi kiełkami, oprószam pieprzem…
{ przepis powstał w ramach współpracy z marką Severin }
warzywne spaghetti z cukinii o cudownym smaku…
CAŁY OBIAD Z WARZYW!