sos żurawinowy By

sos żurawinowy

 

 

SOS ŻURAWINOWY

zdecydowany przebój :
super prosty i super wspaniały…
jest jak słodko kwaskowate marzenie,
z odrobiną goryczki… tej nieoczywistej, żurawinowej, gdzieś tam z tyłu języka się czającej…

sos z pewnością podbije Wasze stoły :
niezastąpiony do mięs { jeśli jadacie }, wręcz genialny do serów.
cudowny w mini babeczkach z ciasta francuskiego, z serem brie i rozmarynem…
a są tacy, którzy kochają zajadać solo…

składniki :

  • 500 g świeżej żurawiny
  • 250 g drobnego cukru trzcinowego
  • 60 ml wiśniówki
  • 100 ml wody

sos żurawinowy : przygotowanie

wszystkie składniki sosu wkładam do garnka i podgrzewam, co jakiś czas mieszając, do zagotowania.

gotuję, mieszając – przypomina to smażenie konfitury.
po około 10 minutach owoce zaczynają pękać… można im trochę pomóc łyżką. sos jest gotowy.
warto pamiętać, że żurawina ma dużo pektyn – gorący sos wydaje się rzadki, ale będzie gęstniał w miarę stygnięcia.

jeśli macie wątpliwości co do konsystencji > warto zrobić test talerzykowy:

jak sprawdzam, czy konfitura jest gotowa (test talerzykowy ~ łyżeczkowy):

jeszcze w trakcie gotowania sosu do zamrażalnika wkładam talerzyk i kilka łyżeczek.
wyjmuję jedną łyżeczkę, nabieram nią troszkę sosu, wkładam  z powrotem do zamrażalnika. po chwili wyjmuję, sprawdzam gęstość w temperaturze pokojowej. przechylam łyżeczkę, jeśli sos spływa bardzo powoli i ma ładną konsystencję – jest gotowy. jeśli jest za rzadki – gotuję jeszcze chwilę i powtarzam test.

próbuję, jeśli trzeba dodaję cukru, a gdybyście przesadzili z cukrem i sos był zbyt słodki czy za mało kwaśny – można dodać trochę soku z cytryny.

przekładam sos do miseczki, jeśli przygotowuję do zjedzenia od razu, albo słoików na później.
sos przygotowany wcześniej można przechować w lodówce – zrobi się gęsty jak galaretka. przed podaniem warto doprowadzić do temperatury pokojowej, albo rozluźnić widelcem.

jeśli chcę przechować dłużej > przekładam do wysterylizowanych słoików, słoiki zakręcam, odstawiam do ostygnięcia.

smak jest absolutnie zniewalający…


podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.