smoothie truskawkowe . w 3 odsłonach By

smoothie truskawkowe . w 3 odsłonach

z widokiem na stół   |   smoothie truskawkowe . w 3 odsłonach

 

 

smoothie truskawkowe…

owocowe smoothie są przepyszne, a truskawki cudownie sprawdzają się w koktajlach { i możemy się nimi cieszyć przez cały rok : mrożone owoce posłużą równie dobrze jak świeże }.

smoothie truskawkowe proponuję w trzech odsłonach :
pierwsza to można powiedzieć klasyczny klasyk, truskawki, banany i sok owocowy, opcjonalnie można dorzucić jabłko i miętę – dodadzą świeżości i sprawią, że koktajl będzie rzadszy.
drugi wariant to truskawki z mlekiem roślinnym i migdałami, otulające i kojące…
trzecia propozycja to połączenie truskawek i kokosa, idealne na upalne dni, orzeźwiające i lekko egzotyczne.

składniki : smoothie truskawkowe #1

  • 500 g truskawek ( mogą być mrożone )
  • 1 banan ( może być mrożony, dla lodowego charakteru )
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
  • 1 jabłko ( opcjonalnie)
  • świeże listki mięty do dekoracji

składniki : smoothie truskawkowe #2

  • 500 g truskawek ( mogą być mrożone )
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 12 migdałów blanszowanych

składniki : smoothie truskawkowe #3

  • 500 g truskawek ( mogą być mrożone )
  • 1 szklanka mleka kokosowego gęstego*
  • opcjonalnie kilka kawałków świeżego ananasa { nie z puszki }
  • 1/2 szklanki kostek lodu lub zimnej wody gazowanej
  • 8 listków świeżej mięty

* chodzi o mleko gęste mleko kokosowe, może być samodzielnie zrobione z wiórków, z puszki lub z kartonu; jeśli używamy gotowego – powinno być oznaczone jako 85% ekstraktu kokosa. na rynku są dostępne mleka, gdzie nawet 80% stanowi woda, a tylko 20% kokos. nie rekomenduję używania tak rozwodnionego mleka kokosowego – ale jeśli użyjecie – nie dodawajcie już ani wody, ani kostek lodu.

przygotowanie

w każdym przypadku sposób przygotowania smoothie jest taki sam:

wszystkie składniki blenduję razem, aż smoothie jest gładkie i puszyste. nie warto miksować dłużej niż to konieczne – im krótsze blendowanie, tym świeższy w odczuciu koktajl.

w wersji #1 listki mięty są tylko do dekoracji, kładę je na wierzchu zblendowanego smoothie.

w wersji #2, jeśli nie macie bardzo mocnego blendera, lepiej migdały najpierw zblendować na mąkę i dopiero dodać resztę składników.

w wersji #3 blenduję 4 listki mięty razem ze wszystkimi składnikami koktajlu, a pozostałe 4 listki służą do dekoracji. lód można pokruszyć w blenderze przed miksowaniem koktailu, wyjąć, odstawic i dodać do gotowego smoothie. albo zmiksować razem.

przelewam do szklanek, butelek, lub pucharków.
gęste smoothie można podać i zajadać łyżeczką, wtedy na wierzchu można położyć kawałki świeżych owoców dla dekoracji.
do rzadszego smoothie podajemy słomki, te grubsze, nie cieniutkie jak do napojów gazowanych.

 

pysznego, soczystego dnia!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.