sałatka z wędzonego pstrąga
sycąca, pełna wartości sałatka, która z łatwością stanie się pełnoprawnym posiłkiem. nie ma tutaj żadnych trików: wybieramy wspaniałej jakości składniki i cieszymy się ich połączeniem i kompozycją smaków… aromatyczny sos dodaje sałatce charakteru, a dużo koperku i świeżo mielony pieprz czarny nadaja ostateczny sznyt.
smacznego!
składniki
(na 2 sycące porcje ):
-
1 pstrąg wędzony około 500g
-
2 jajka, ugotowane na twardo ( żółtko również całe stałe )
-
2 ogórki kiszone
-
1/2 pęczka koperku
-
2 łyżki majonezu
-
3 łyżki jogurtu
-
1 łyżeczka musztardy francuskiej
-
1 łyżeczka miodu
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
sól
-
pieprz czarny, świeżo mielony
sałatka z wędzonego pstrąga
przygotowanie
rybę obieram ze skóry, pozbawiam ości i dzielę na mniejsze kawałki. najwygodniej robić to dłońmi, ale warto założyć jednorazowe rękawiczki { są bardzo przydatne w kuchni, warto zaopatrzyć się w całe pudełko }.
jajka – dobrze ugotowane na twardo, tak aby całe żółtko było również stałe; przy dużych jajkach gotujmy 11 minut dla pewności – obieram i kroję w drobną kostkę.
ogórki kroję w kosteczkę.
siekam koperek, drobniutko, odkłądając kilka gałazek do dekoracji.
w słoiczku czy miseczce przyrządzam sos: mieszam jogurt z majonezem, dodaję musztardę i miód, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól i świeżo zmielolny pieprz. próbuję, tak aby sos był zrównoważony. sos na tym etapie powinien być bardzo wyrazisty – wymieszamy go przecież ze składnikami sałatki; mocno słony i całkiem pieprzny.
składniki sałatki: spore kawałki ryby, drobniutkie kawałeczki jajek i kosteczki ogórków mieszam delikatnie w misce. nie dbam o to, aby kawałki jajka pozostały całe – raczej liczę na to, że jajko połączy się z sosem, czyniąc go gęstym i aksamitnym. dbam natomiast, aby kawałki ryby zostały nienaruszone.
dodaję sos, posiekany koperek i mieszam delikatnie. sosu nie będzie dużo, nie oczekujcie skladników pływających w zalewie. raczej będą to kawałki ryby delikatnie otulone kremową powłoką z kawałeczkami ogórków i koperku wszędzie wokół…
póbuję, jeśli trzeba dodaję wiecej soli, pieprzu lub soku z cytryny.
podaję najchętniej z pysznym żytnim, albo żytnio-orkiszowym chlebem na zakwasie, przepis znajdziecie TUTAJ.
Bardzo fajna sałatka z wędzonego pstrąga, napewno zrobię. Podam wam też moją sałatkę z wędzonej ryby np. dzwonek wędzonego dorsza, obrać ze skóry i ości , drobno pokroić . Zetrzeć 1 marchewkę ,dodać 1 łyżkę majonezu z jogurtem i wymieszać.
dziękuję!
A się właśnie zastanawiałam jakby tutaj wprowadzić więcej ryb do swojego menu 🙂 Świetny pomysł