SAŁATKA Z POMIDORÓW I TRUSKAWEK Z MOZZARELLĄ
nie mam właściwych słów, żeby ją opisać…
pomidory i truskawki z mozzarellą, w towarzystwie balsamico, bazylii i mięty… to jest cudowne połączenie!
niezwykle letnia kombinacja, pełna soczystości i słodyczy, charakteru i aromatów… przełamana spokojem świetnej jakości mozzarelli.
no właśnie – jakość!
jak to zwykle bywa w prostych przepisach: tutaj jakość składników będzie najważniejsza.
jeśli nie łączyliście nigdy pomidorów z truskawkami w sałatkach – spróbujcie koniecznie.
jeśli już próbowaliście – zapewne wiecie, o czym mówię… cudowność, fantazja czy jak tam chcecie…
pyszności!
składniki { na 2 porcje } :
-
2 duże albo 4 mniejsze pomidory mięsiste, dojrzałe, najlepszych odmian
-
300 g świeżych truskawek
-
250 g pomidorków koktajlowych
-
2 kulki ( 2 x 125g ) mozzarelli najlepszej jakości*
-
olive extra vergine
-
trochę dobrego balsamico** albo kremu balsamicznego
-
sól i świeżo mielony pieprz czarny do smaku
-
świeże listki mięty
-
świeże listki bazylii
* mozzarella
odkąd spróbowałam wiele lat temu prawdziwej włoskiej mozzarelli z małej wytwórni, żadna 'koncernowa’ nie smakuje już dobrze. w wielu regionach Włoch, nawet w zwykłych sklepach spożywczych spotyka się mozzarellę od lokalnych dostawców. jak ją rozpoznać? ma kilkudniowy termin ważności ( nie wielotygodniowy ), i jest zazwyczaj sprzedawana w plastikowych przezroczystych pojemnikach 'no name’, tak, aby można było ocenić wygląd kulek. jest pyyyyszna!
w Polsce spotykam taką na targach z dobrym jedzeniem, tzw. śniadaniowych itp., czasem we włoskich delikatesach, oraz w sklepach internetowych.
** o co chodzi z balsamico? dlaczego obok siebie na półkach jest Aceto Balsamico, Balsamico, Condimento Balsamico, i Traditionalle…. o dobrym balsamico zawiłościach tematu przeczytacie TU
sałatka
przygotowanie
pomidory, pomidorki i truskawki myję i suszę.
duże pomidory kroję na cząstki, bardziej mniejsze i i cieńsze piórka niż kostka czy plasterki.
truskawki pozbawiam szypułek, kroję na połówki, a jeśli są duże – na ćwiartki. malutkie truskawki zostawiam czasem w całości.
pomidorki koktajlowe kroję na połówki, albo na ćwiartki.
sałatkę układam na 2 oddzielnych talerzach, tworząc gotowe porcje:
cząstki pomidora rozkładam na talerzach, pozostawiając środek wolny.
pomiędzy cząstki pomidora wkładam połówki truskawek. przeplatam pomidorkami koktajlowymi.
na środku każdego talerza robię wgłębienie, rozsuwając cząstki owoców. układam tam kulki mozzarelli.
całość polewam oliwą, tworząc swobodne smugi.
następnie całość polewam balsamico, podobnie tworząc smugi. mozzarellę polewam ze szczególną uwagą.
całość oprószam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, grubiej zmielonym.
dorzucam listki bazylii i mięty…