sałatka z grillowanej papryki i pieczonych śliwek . z burratą lub bez By

sałatka z grillowanej papryki i pieczonych śliwek . z burratą lub bez


 

 

sałatka z grillowanej papryki i pieczonych śliwek
z burratą lub bez

jesienna sałatka, słoneczna, jakby ze wspomnieniem lata… 
grillowana papryka, pieczone śliwki, drobne słodkie pomidorki, aromat cynamonu, listki rozmarynu.
połączenie śliwek z warzywami – rewelacyjne! 
pieczone śliwki uwalniając sok tworzą przepyszny sos… dodaję odrobinę soli, trochę pieprzu, nie trzeba nic więcej…

tę pyszną sałatkę w kolorach i smakach jesieni uwielbiam podawać z dobrą rzemieślniczą burratą lub mozzarellą…
w wariancie wegańskim można użyć tofu, albo serwować samą…
w każdym wariancie wspaniała!


składniki { na 2 porcje } :

  • 2 papryki słodkie czerwone, soczyste, mięsiste i dojrzałe
  • 350 g śliwek węgierek tradycyjnych, lub tzw. 'mieszańców’
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 – 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • trochę dobrego balsamico* ( opcjonalnie )
  • 1 kulka burraty dobrej jakości** albo mozzarelli ( opcjonalnie )

* o dobrym balsamico przeczytacie TU

** burrata to mozzarella inaczej: 
to podobna do mozzarelli kulka, zwykle z „kryzą” i przewiązana sznureczkiem; 
serowa kulka składa się ze skórki z mozzarelli, a wewnątrz wypełniona jest straciatellą – czyli mieszanką kłaczków mozzarelli i pysznej śmietanki…
po przekrojeniu skórki wypływa lejąca straciatella… pyszności!
im świeższy ser tym bardziej płynne wnętrze. z upływem kolejnych dni, wnętrze scala się, tworząc bardziej kremową i jednorodną mieszaninę.
to typowy świeży ser wytwarzany w manufakturach w Apulii. 
w Apulii do kupienia wszędzie, w  wielu regionach Włoch bywa również. 
w Polsce spotykam na targach z dobrym jedzeniem, tzw. śniadaniowych itp. w internetowych sklepach oraz czasem we włoskich delikatesach.
całkiem niezła apulijska burrata { manufakturowa } bywa w Auchan, a także w Lidlu.

sałatka z pieczonych śliwek i grillowanej papryki
przygotowanie

śliwki, papryki i pomidorki myję i wycieram / osuszam.

śliwki przekrajam na połówki wzdłuż i pozbawiam pestek.
układam jedną warstwę śliwek w naczyniu żaroodpornym, przekrojoną stroną do góry. posypuję cukrem trzcinowym ( odrobiną ), oprószam cynamonem cejlońskim.
piekę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku 15 – 20 minut. 
śliwki delikatnie się zapiekają, brzegi brązowieją… cukier staje się płynny, za chwilę karmelizuje, w domu rozchodzi się cudowny zapach…

w międzyczasie przekrajam papryki na pół, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w paski centymetrowej szerokości, lub węższe.
połowę paprykowych pasków grilluję na małym grillu elektrycznym, albo patelni grillowej. można też upiec w piekarniku { najlepiej użyć funkcji grill } albo na tradycyjnym grillu. 
dobrze zgrillowane paski kroję na mniejsze kawałki.
kiedy papryka się piecze, drugą część paprykowych pasków kroję w kostkę.

pomidorki kroję na połówki, a jeśli są większe – na ćwiartki.  

obie papryki { grillowaną i świeżą }, połówki pomidorków i pieczone śliwki mieszam razem.
dodaję sok z pieczonych śliwek, który zwykle zbiera się na dnie naczynia. doprawiam solą, pieprzem właśnie zmielonym i świeżym rozmarynem.
zazwyczaj nie potrzeba nic więcej…

zawsze można dodatkowo polać sałatkę łyżką dobrej oliwy i naprawdę dobrym, gęstym balsamico.
wymieszać albo nie…

tę sałatkę lubię serwować z dobrą apulijską burratą… ewentualnie mozzarellą.

kładę po prostu kulkę sera na sałatce wyłożonej na płaski półmisek. polewam odrobiną oliwy i balsamico…
dodatkowy rozmaryn, może kilka ziaren czerwonego pieprzu { jest niezwykle aromatyczny, i pięknie pasuje }.

kiedy przekrajam burratę, straciatella z wnętrza serowej kulki delikatnie wypływa i miesza z sałatkowym sosem…. 
straciatella to mieszanka kłaczków sera mozzarella ze śmietanką, stanowi wnętrze burraty… 
sos śliwkowy z odrobiną śmietanki jest niezwykły…

odkrycie połączenia pieczonych śliwek z warzywami to było coś. polecam serdecznie. 

pyszności, spróbujcie koniecznie!


 

Ten przepis został uwzględniony w artykule „7 powodów dla których warto gotować z dziećmi” przez wydawnictwo edukacyjne Twinkl Polska.


 

2 komentarze

  1. Obłędnie pyszna robiłam wczoraj i dziś i muszę przyznać, że dla mnie jest idealna – wchodzi do stałego repertuaru Podpiekłam też część pomidorków i to połączenie z pieczonymi śliwkami i śmietankową burratą to coś wspaniałego

    1. wspaniale, bardzo się cieszę!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.