sałatka z ciecierzycy . z pomidorami i papryką By

sałatka z ciecierzycy . z pomidorami i papryką

z widokiem na stół   |   sałatka z ciecierzycy

 

 

 

sałatka z ciecierzycy z pomidorami i papryką

lekka i sycąca zarazem, z mocną podbudową cieciorki i świeżymi, chrupiącymi warzywami.
z głębokim smakiem i aromatami pieczonych lub suszonych pomidorów, ze świeżością natki i kolendry.
wygląda cudownie, a smakuje – jeszcze lepiej!

składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy 400ml ( 250 g samych groszków )
  • 1 czerwona papryka słodka
  • 6 dużych połówek pomidorów suszonych w oliwie lub oleju, albo 10 mniejszych kawałków* 
  • 1 ząbek czosnku
  • duży pęczek natki pietruszki
  • pęczek natki kolendry 
  • 125 g pomidorków koktajlowych
  • 1 – 2 łyżkioliwy extra vergine
  • ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
* najchętniej używam moje pomidory pieczone, przepis TUTAJ. robię ich zazwyczaj większą ilość w sezonie pomidorowym, i trzymam w słojach w oliwie.
można użyć pomidory suszone w oliwie lub oleju. pomidory w oleju odsączam i osuszam ręcznikiem (nie chcemy smaku oleju w potrawie).
pomidory w oliwie tylko wyjmujemy ze słoika, oliwa z pomidorów ma ciekawy smak. dodajemy wtedy mniej oliwy do sałatki.

przygotowanie

ciecierzycę odlewam i płuczę na sitku.
paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w bardzo drobną – jak najdrobniejszą kosteczkę.
pomidory pieczone lub suszone kroję na małe kawałki ( jeśli to pomidory z oliwy – używam również całą oliwę, która wydobędzie się podczas krojenia).
czosnek przeciskam przez praskę.
natkę pietruszki i kolendry siekam bardzo drobno, najdrobniej jak mogę ( u mnie robi to minimalakser ), mieszam razem. 
pomidorki koktajlowe kroję na ćwiartki.

do miski wkładam ciecierzycę, paprykę, pomidory pieczone/suszone. dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę, mieszam bardzo dokładnie. dodaję pomidorki koktajlowe i mieszam delikatnie.

dodaję oliwę – w 1 lub 2 łyżki, a czasem wcale – w zależności od tego, ile oliwy dodałam do sałatki wraz z pomidorami suszonym. dodaję syrop klonowy lub miód, sok z cytryny, sól i pieprz. mieszam delikatnie.

pozostawiam na 10 minut, aby smaki się przegryzły, próbuję, ewentualnie jeszcze doprawiam.
czasem dodaję jeszcze trochę pesto z suszonych pomidorów { może 2 łyżki }, choć zazwyczaj stwierdzam, że to nie jest potrzebne.

pysznego, kolorowego dnia!

14 komentarzy

  1. Wow! Musi wspaniale smakować 🙂

  2. Jakie kolory! Od razu pobudzony apetyt 😉 Ciecierzycę bardzo lubię, więc wszelkie sałatki z jej udziałem również 🙂

  3. Wow! Smakowita propozycja, ja dodałabym chyba jeszcze kurczaka i pyszny obiadek gotowy 🙂 świetny przepis!

    1. oj, z kurczakiem to już będzie bardzo, bardzo sycące i bogate danie. ciecierzyca zawiera sporo białka. natomiast jeśli chodzi o smaki – jak najbardziej będą pasowały.

  4. Zdjęcia zamieszczone w tym wpisie bardzo mnie zachwyciły i….rozbudziły mój apetyt!

  5. Super, to są takie sałatki, które ja lubię! Pożywne, idealne na jesień! Pozdrawiam 🙂

  6. uwielbiam ciecierzecę, także w sałatkach, wygląda pięknie:)

  7. Nie przepadam za ciecierzycą saute, w ogóle nie jadam roślin strączkowych w ich naturalnym stanie, ale ciecierzyca akurat, przyprawiona i wrzucona do piekarnika świetnie sprawdza się u mnie w charakterze słonej przekąski

    1. u nas jakoś z piekarnika się nie przyjęła. natomiast w sałatkach – rewelacyjnie, uwielbiamy!

  8. A ja za ciecierzycą nie przepadam, jedynie w hummusie ale tam to i tak czuć tahini…:)

  9. Ale pycha – uwielbiam strączki!

  10. wyglada pycha! wyprobuje! sliczne zdjecia! zapisuje strone i wyprobuje przepisy weganskie!

    1. bardzo mi miło, zapraszam serdecznie. 🙂

  11. Uwielbiam ciecierzyce pod kazda postacia! A takie proste salatki chetnie wplatam do codziennego jadlospisu wiec przepis zapisuje 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.