sałata z grillowanymi szparagami i słonecznikiem By

sałata z grillowanymi szparagami i słonecznikiem

z widokiem na stół   |   sałata z grillowanymi szparagami

 

 

 

 

sałata z grillowanymi szparagami i słonecznikiem

szybka, pyszna sałata lunchowa, albo sezonowy dodatek do obiadu. grillowane szparagi, pyszne same w sobie, w połączeniu z obfitością sałaty, słonecznikiem i miodem tworzą lekko sycące danie, w sam raz na letni dzień. kombinacja jest zaskakująco pyszna.
{ w sezonie szparagi jemy niemal co dzień, więc kombinacje i połączenia tworzą się same… }


składniki
(na 3 samodzielne porcje, lub 6 porcji jako dodatek):

  • 500g czyli 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/4 szklanki (4 łyżki) pestek słonecznika
  • 1/2 dużej główki sałaty lodowej, lub innej ulubionej
  • 3 garści sałaty roszponki, lub innej o drobnych listkach*
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki świeżych listków bazylii
  • sól i pieprz czarny, świeżo mielony

* można użyć innej kombinacji ulubionych sałat o neutralnym smaku, najlepiej dwóch lub więcej rodzajów

sałata z grillowanymi szparagami i słonecznikiem
przygotowanie

szparagi płuczę, osuszam, odłamuję zdrewniałe końcówki szparagów – w magiczny sposób łamią się tam, gdzie potrzeba (końcówki szparagów warto zachować, nawet zamrozić – przydadzą się do zupy szparagowej, przepis niebawem >> obiecuję 😉 ).

szparagi smaruję oliwą, szczególnie dbając o główki, oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem. grilluję na grillu lub patelni grillowej, razem z ząbkami czosnku { nieobranymi! }, aż na szparagach pojawią się lekko złote przyrumienienia, a łodyżki staną się miękkie.

resztę oliwy mieszam z sokiem z cytryny i miodem, tworząc sos.

w międzyczasie podprażąm pestki słonecznika, można to zrobić na patelni albno w piekarniku { jeśli grillujemy szparagi w piekarniku, można w tym samym czasie, na niższym poziomie podprażyć pestki – trzeba uważać, aby się nie przypaliły. }

sałaty myję i osuszam. dzielę na małe kawałki – sałatę lodową zazwyczaj kroję na paski, roszponkę rozdzielam na pojedyncze listki usuwając korzonki. liście sałat można podzielić w dowolny, ulubiony sposób. rozklądam na talerzu czy półmisku naprzemiennie, tak aby tworzyły ładną wizulanie kompozycję.

kiedy szparagi są gotowe, kroję je na krótsze kawałki i układam na talerzu wyłożonym sałatą. ząbki czosnku obieram i układam pomiędzy szparagami { sa pyszne! }. polewam sosem, solę i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

całość posypuję prażonymi pestkami słonecznika, najlepiej jeszcze gorącymi. a na sam koniec – świeżymi listkami bazylii.

grillowane szparagi są pyszne i cudowne komponują się z sałatami, słonecznikiem i miodem. polecam!


PS

więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE.
a może podzielicie się smoimi sposobami na szparagi? zapraszam!


podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.