sałata z grillowanymi szparagami i słonecznikiem
szybka, pyszna sałata lunchowa, albo sezonowy dodatek do obiadu. grillowane szparagi, pyszne same w sobie, w połączeniu z obfitością sałaty, słonecznikiem i miodem tworzą lekko sycące danie, w sam raz na letni dzień. kombinacja jest zaskakująco pyszna.
{ w sezonie szparagi jemy niemal co dzień, więc kombinacje i połączenia tworzą się same… }
składniki
(na 3 samodzielne porcje, lub 6 porcji jako dodatek):
-
500g czyli 1 pęczek zielonych szparagów
-
4 ząbki czosnku
-
3 łyżki oliwy extra vergine
-
1/4 szklanki (4 łyżki) pestek słonecznika
-
1/2 dużej główki sałaty lodowej, lub innej ulubionej
-
3 garści sałaty roszponki, lub innej o drobnych listkach*
-
1 łyżeczka miodu akacjowego
-
1/2 łyżki soku z cytryny
-
1/4 szklanki świeżych listków bazylii
-
sól i pieprz czarny, świeżo mielony
* można użyć innej kombinacji ulubionych sałat o neutralnym smaku, najlepiej dwóch lub więcej rodzajów
sałata z grillowanymi szparagami i słonecznikiem
przygotowanie
szparagi płuczę, osuszam, odłamuję zdrewniałe końcówki szparagów – w magiczny sposób łamią się tam, gdzie potrzeba (końcówki szparagów warto zachować, nawet zamrozić – przydadzą się do zupy szparagowej, przepis niebawem >> obiecuję 😉 ).
szparagi smaruję oliwą, szczególnie dbając o główki, oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem. grilluję na grillu lub patelni grillowej, razem z ząbkami czosnku { nieobranymi! }, aż na szparagach pojawią się lekko złote przyrumienienia, a łodyżki staną się miękkie.
resztę oliwy mieszam z sokiem z cytryny i miodem, tworząc sos.
w międzyczasie podprażąm pestki słonecznika, można to zrobić na patelni albno w piekarniku { jeśli grillujemy szparagi w piekarniku, można w tym samym czasie, na niższym poziomie podprażyć pestki – trzeba uważać, aby się nie przypaliły. }
sałaty myję i osuszam. dzielę na małe kawałki – sałatę lodową zazwyczaj kroję na paski, roszponkę rozdzielam na pojedyncze listki usuwając korzonki. liście sałat można podzielić w dowolny, ulubiony sposób. rozklądam na talerzu czy półmisku naprzemiennie, tak aby tworzyły ładną wizulanie kompozycję.
kiedy szparagi są gotowe, kroję je na krótsze kawałki i układam na talerzu wyłożonym sałatą. ząbki czosnku obieram i układam pomiędzy szparagami { sa pyszne! }. polewam sosem, solę i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
całość posypuję prażonymi pestkami słonecznika, najlepiej jeszcze gorącymi. a na sam koniec – świeżymi listkami bazylii.
grillowane szparagi są pyszne i cudowne komponują się z sałatami, słonecznikiem i miodem. polecam!
PS
więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE.
a może podzielicie się smoimi sposobami na szparagi? zapraszam!