roladki z bakłażana pieczone na pomidorach By

roladki z bakłażana pieczone na pomidorach

z widokiem na stół | roladki z bakłażana pieczone na pomidorach

 

 

 

 

 

roladki z bakłażana pieczone na pomidorach

grillowany bakłażan w postaci małych uroczych ruloników, wypełnionych mieszanką serów i ziół, pełnych smaku… ułożonych na łożu ze świeżych pomidorów lekko skropionych balsamico i oliwą…
pyszniej się nie da!

 

składniki:

  • 2 bakłażany (średnie, około 400-500g każdy)
  • 2 łyżki oliwy do skropienia / posmarowania
  • domowa mieszanka ziół GRILL VEGE* lub inna ulubiona
  • 250g serka koziego { ewentualnie ricotty }
  • 1 szklanka tartego sera dojrzewającego o charakterystycznym smaku, jak pecorino, parmezan albo holenderski
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • świeże zioła: bazylia, oregano, rozmaryn
  • sól i świeżo mielony pieprz czarny
  • opcjonalnie trochę soku z cytryny
  • 1.5 kg świeżych mięsistych pomidorów, z małą ilością soku { im pyszniejsze, tym lepiej 😉 
  • 2 łyżki balsamico**, ew. dobrego octu balsamicznego
  • suszone oregano

* używam mojej autorskiej domowej mieszanki GRILL VEGE, którą opisałam w osobnym przepisie – TUTAJ
można użyć dowolnej ulubionej mieszanki ziół do grillowania warzyw { choć serdecznie polecam robienie własnych mieszanek przyprawowych }.
** o dobrym balsamico przeczytacie TU

przygotowanie

bakłażany kroję wzdłuż na cienkie plasterki – około 3 mm każdy. można to zrobić mandoliną, jeśli maci – ja kroję nożem.

każdy plaster smaruję lekko oliwą z każdej strony, rozkładam na blachach wyłożonych papierem do pieczenia { potrzebne są 2 blachy }.
oprószam mieszanką suszonych ziół i solą. 

piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 5 minut { wstawiam do rozgrzanego piekarnika }, sprawdzam, ewentualnie przewracam na drugą stronę i piekę kolejne 5 minut – plastry mają być lekko przypieczone, ale nadal miękkie.

tymczasem mieszam nadzienie…
serek kozi mieszam z suszonymi ziołami prowansalskimi, dodaję stary ser pecorino albo holenderski { holenderski ser rzemieślniczy, z małej manufaktury, dojrzewający ponad rok to moje ostatnie odkrycie… uwielbiam! }.
świeże zioła siekam dość drobno, mieszam z serową masą. doprawiam  solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. mieszam i próbuję, doprawiam i znowu mieszam, i znowu próbuję… czasem dodaję odrobinę soku z cytryny { jeśli używacie ricotty zamiast serka koziego sok z cytryny się przyda na pewno }. poszukuję smaku idealnego, równowagi aromatów… 

na brzeg (początek) każdego zgrillowanego płata bakłażana nakładam kopiastą łyżeczkę farszu i zwijam każdy plaster w rulonik. 

kroję pomidory w małe kawałki. pół szklanki pomidorowych kawałków blenduję na gładką masę.
wykładam pomidorowe kawałki na blaszkę { odpowiednia będzie wielkości około 20 x 30 cm }, dodaję pomidorowe puree, trochę soli i świeżo mielonego pieprzu, i suszone oregano. mieszam delikatnie.
rozkładam pomidory równo na blaszce, wygładzam, aby tworzyły w miarę równomierną warstwę.
skrapiam po wierzchu octem balsamicznym i pozostałą oliwą. 

zwinięte bakłażanowe ruloniki układam na pomidorach.
piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

pomidory w tym daniu, choć ciepłe, pozostają jakby świeże, trochę tylko muśnięte ogniem. nadaje to potrawie cudownej świeżości.
jeśli wolicie mocniej upieczone – można wstawić blaszkę z warstwą pomidorów przed rozłożeniem bakłażanowych ruloników do piekarnika na 20 minut. potem rozłożyć roladki i piec kolejne 25 minut.

mam zazwyczaj pokusę , aby to danie podawać na stół prosto z piekarnika, z blaszki, bez przekładania na półmisek… 
bakłażanowe roladki pięknie siedzą na pomidorowym łożu, szkoda mi to niszczyć…

serwuję najczęściej z sałatą. 
dla potrzebujących węglowodanów można podać bagietkę korzenną albo ryż…

pyszności, polecam!

 

2 komentarze

  1. nie wyszedł, jest bez sensu

    1. co konkretnie się nie udało?

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.