pieczony dorsz na sałatce z ciecierzycy
…nie wiem, jak to zrobić, aby wstęp do tego przepisu nie zajął trzech ekranów 😉
danie zdecydowanie inspirowane podróżą do Portugalii. jak możecie przeczytać w zapiskach podróżnych, najlepsze jedzenie w Portugalii spotkaliśmy w Porto. tam właśnie, w uroczej knajpce Linha 22, trafiłam na przepyszną potrawę: portugalski dorsz bacalhau podany na sałatce z ciecierzycy, z cudownym sosem z octu winnego, miodu, ziół… sos do sałatki nadał charakter całej kompozycji…
tamtejszy sposób na dorsza jest zupełnie niezwykły i nie do powtórzenia poza Portugalią { więcej o nim w notatkach podróżnych }. kiedy zobaczyłam w Warszawie surowego dorsza atlantyckiego – zupełnie innego od znanego nam bałtyckiego – wiedziałam już co z nim zrobię.
danie jest bardziej inspirowane smakiem, który chiałam odtworzyć, niż faktycznie portugalską potrawą. niemniej konotacje są bezsporne.
składniki:
-
350 g filetu z dorsza atlantyckiego { nazywanego też polędwicą }, najlepiej bez skóry
-
2 łyżki sosu sojowego*
-
1/2 dużej cytryny – 3 plasterki + sok
-
suszony tymianek
-
suszony rozmaryn, czerwony pieprz
-
2 łyżki oliwy
-
2 papryki słodkie czerwone lub czerwona i żółta
-
1 pęczek cebulki dymki (cebulki ze szczypiorem)
-
3 ząbki czosnku
-
250g gotowanej ciecierzycy { ugotowanej samodzielnie lub ze słoika / puszki }
-
10 połówek pomidorów suszonych**
-
2 łyżki octu balsamicznego
-
1 łyżka płynnego miodu
-
suszony tymianek
-
suszony rozmaryn
-
sól
-
świeżo mielony pieprz czarny
-
2 garście liści rukoli
-
garść kiełków lub posiekanych listków natki
* sos sojowy najlepiej używać tzw. tradycyjny, czyli „długo warzony”, bez dodatku pszenicy. taki sos jest też bezglutenowy.
** najchętniej używam moje pomidory pieczone, przepis TUTAJ. robię ich zazwyczaj większą ilość w sezonie pomidorowym, i trzymam w słojach w oliwie.
można użyć pomidory suszone w oliwie lub oleju. pomidory w oleju odsączam i osuszam ręcznikiem (nie chcemy smaku oleju w potrawie).
pomidory w oliwie tylko wyjmujemy ze słoika, oliwa z pomidorów ma ciekawy smak.
pieczony dorsz na sałatce z ciecierzycy – przygotowanie
dorsza myję w zimnej wodzie i osuszam papierowym ręcznikiem.
odkrajam ewentualne niepotrzebne elementy – jak pozostałości płetw, albo fragment skóry. jeśli filet był ze skórą – usuwam całą skórę.
w zależności od tego, czy będę serwować na jednym półmisku, czy od razu w porcjach – przygotowuję płat jako całość, albo od razu kroję na porcje / dzwonka.
filet z każdej strony oprószam solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonym tymiankiem. spodnią stronę polewam sosu sojowego i soku z cytryny. okładam na papierze do pieczenia i polewam również wierzch odrobiną sosu sojowego. na filetach układam plasterki cytryny, posypuję całość suszonym rozmarynem i ziarenkami czerwonego pieprzu.
wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 20 minut.
kiedy dorsz się piecze przygotowuję ciepłą sałatkę :
paprykę kroję na paski. patelnię grillową lub grill elektryczny smaruję oliwą i nagrzewam. na gorącej patelni lub płycie grilluję paprykę.
cebulki kroję w bardzo cienkie plasterki, szczypiorek siekam. podsmażam cebulkę na reszcie oliwy, aż lekko się zrumieni. dodaję szczypiorek, podsmażam. dodaję zmiażdżony czosnek, podsmażam.
dokładam na patelnię ciecierzycę, mieszam, przyprawiam solą i pieprzem.
dodaję suszone pomidory pokrojone na małe kawałki, podduszam chwilę. dokładam grillowaną paprykę i całość podduszam dosłownie chwilę.
przygotowuję sos:
mieszam balsamico, miód, suszony tymianek i rozmaryn. dodaję sól i pieprz do smaku. sos będzie bardzo intensywny, ale pamiętajmy, że wymieszamy go z dużą ilością warzyw na patelni.
mieszam danie na patelni, dodaję sos, mieszam całość. próbuję – w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.
wykładam na półmisek, albo od razu przygotowuję indywidualne porcje :
najpierw układam cienką warstwę liści rukoli, tak aby fragmenty wystawały poza obsys koła. na liście wykładam ciepłą sałatkę, która tworzy grubszą warstwę. uważam, aby sos nie wyciekał.
na łożu rukoli i sałatki układam upieczonego dorsza.
posypuję kiełkami lub świeżymi listkami natki, drobno posiekanymi…
smacznego!