pieczone pomidory…
najlepszy sposób na zachowanie pełnych aromatu pomidorów, na zatrzymanie cudownego smaku późnego lata…
przywodzą na myśl słoneczną Italię, beztroskie południowe chwile…
składniki
-
1 kg pomidorów podłużnych, DROBNYCH, DOJRZAŁYCH (odmiana lima, lub tzw. „włoskie” pomidory, mogą być też „pomidory polne”)
-
balsamico
-
chili
-
suszone oregano
-
rozmaryn świeży lub suszony
-
cukier brązowy, sól
-
dobra oliwa extra vergine
-
kilka ząbków czosnku
-
gałązki świeżego rozmarynu
przygotowanie
pomidory kroję na połówki,
skrapiam balsamico / octem balsamicznym
posypuję chili, oregano, cukrem brązowym i solą,
polewam oliwą
posypuję posiekanym rozmarynem,najchętniej świeżym…
do piekarnika na 2,5 godz.:
najpierw: 170 stopni przez 20 minut (jeśli dwie blachy do 2 x 20 min w 170)
potem 140 stopni.
można zjeść od razu – i trudno tego nie zrobić…
chodzi jednak o to, aby zamknąć kawałek lata w słoiku…
—
układam upieczone połówki w słoiku, dość luźno, przekładając co jakiś czas ząbkiem czosnku, lub połówką, i gałązką rozmarynu… zalewam oliwą, zamykam…
z kilograma pomidorów będzie jeden półlitrowy słoik letnich południowych pyszności.
są… po prostu rewelacyjne!
Jak pasteryzować słoiki? Pytam, póki coś mi jeszcze zostało, ponieważ ilekroć mój Marcin wchodzi do kuchni pomidory znikają w tajemniczych okolicznościach 🙂
jest na blogu cały post na temat sterylizacji słoików i pasteryzacji, zapraszam:
https://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/przepisy/sterylizacja-sloikow-pasteryzacja-w-piekarniku/
Witam czy oliwa do słoika ma być zimna ? Czy można zapasteryzować ? Chciałabym żeby trochę postały Pozdrawiam
Tak, oliwa zimna. oczywiście, można pasteryzować.
Piec góra dół czy termoobieg?
pieczemy góra i dół, może być z włączonym termoobiegiem, nie zaszkodzi 😉
Dziękuję za odp:) Piekę już 3h góra dół i nadal nie są takie jak na Twoim zdjęciu. Trzymam je jeszcze, aż się lekko przypieką jednak. Będę je wkładać do słoików jak już będą wystudzone. Nie muszą być prosto z pieca, prawda?
nie, nie muszą być gorące, choć do długiego przechowywania rekomendowałabym zamknąć gorące.
czes pieczenia będzie dłuższy, jeśli pomidory są większe.
Dziękuję, piekę już kolejne partie. Spróbowałam też innych przepisów na przetwory. Bajeczne:) i jakie piękne, smakowite zdjęcia. Sama je pstrykasz?
dziękuję za miłe słowa.
co do zdjęć – tak, wszystkie są moje.
pozdrawiam serdecznie!
Witam Zribiłam pomidory wyglądają i pachną pięknie 🙂 Pytanie jak przechowywać ? w szafce czy w lodówce ,nie pasteryzowałam.
Pozdrawiam
P.s.Piękna strona .Gratuluję
dziękuję za miłe słowa.
pomidory przechowuję w szafce, moim zdaniem lodówka nie jest konieczna, choć pewnie nie zaszkodzi.
pozdrawiam serdecznie.
Pani Zuzanno. Wspaniały przepis! Pyszne jedzonko 🙂 Czy czas pieczenia może być wydłużony? Czy może ma znaczenie ze względu na wartosci odżywcze?
Pozdrawiam!
Agata Szulc 🙂
dziękuję, te pomidory rzeczywiście są pyszne 🙂
jeśli potrzeba, czas pieczenia można, a nawet warto wydłużyć. to zależy też od wielkości pomidorów. ja wybieram zazwyczaj do pieczenia jak najmniejsze sztuki. pozdrawiam serdecznie!
Pycha! Uwielbiam!
Witam,wlasnie wsadzilam pomidory do piekarnika i czekam na smakowite efekty.Mam jednak pytanie czy mozna suszyc dwie blachy pomidorow jednoczesnie?Czy po wlozeniu do sloika powinnam je jeszcze pasteryzowac zeby przetrwaly zime?pozdrawiam Kate
witam,
tak, można piec dwie blachy jednocześnie, proszę jednak sprawdzić – rezultat zależy od piekarnika. u mnie zazwyczaj blachę, która jest niżej trzeba jeszcze dłużej dopiec. albo w trakcie pieczenia w połowie czasu zamienić miejscami. czas pieczenia zależy też od wielkości pomidorów, więc trzeba indywidualnie dostosowywać.
co do przechowywania przez zimę nie mam doświadczenia – u mnie najdłużej stały 3-4 miesiące, bez pasteryzacji.
Hmm is anyone else encountering problems with the
pictures on this blog loading? I’m trying to find out if
its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be
greatly appreciated.
I have no information on problems with loading pictures. This it the only one issue I’ve heard.
Te pieczone pomidory są obłędne! Faktycznie trudno się oprzeć przed zjedzeniem ich od razu 🙂