pasta z avocado i suszonych pomidorów By

pasta z avocado i suszonych pomidorów

 

 

 

pasta z avocado i suszonych pomidorów

kolejna odsłona avocado, tym razem w połączeniu z tradycyjnie włoskimi smakami – ale nie cytrusami!

za sprawą suszonych pomidorów pasta jest niezwykle włoska w charakterze.

nie będąc ortodoksyjnym, można powiedzieć, że to guacamole na sposób włoski, ale faktycznie to całkiem inna, zaskakującą i uwodząca kombinacja smaków i tekstur.
że też wcześniej na to nie wpadłam!

pasta jest przepyszna! smaki się dopełniają, a nie konkurują, tworząc absolutnie wspaniałą całość. idealna do pieczywa: kanapek i grzanek, tostów i świeżej ciabaty; do podania z grissini – włoskimi paluszkami. do kolekcji past śniadaniowych, w większej porcji na lunch, jako pyszność sama w sobie.
ja uwielbiam też ze świeżym warzywami…

składniki:

  • 4 małe owoce avocado { albo 2 ogromne }

  • sok z cytryny – 2 łyżki + więcej do smaku

  • 10 kawałków suszonych pomidorów, najlepiej takich nie w oliwie / oleju, półsuchych

  •  2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz czarny świeżo mielony


pasta z avocado i suszonych pomidorów

przygotowanie

suszone pomidory siekam w drobną kostkę.

jeśli używacie pomidory z oliwy czy oleju – odsączamy na sitku przez około 10 minut, aby jak największa ilość tłuszczy spłynęła. avocado jest wysycone cudownym tłuszczem samo w sobie, nie potrzeba dodawać więcej. 

jeśli to pomidory z oleju – dodatkowo osuszam ręcznikiem papierowym, aby usunąć jak najwięcej oleju.

jeśli natomiast pomidory są twarde = mocno wysuszone – warto namoczyć na kwadrans w niewielkiej ilości wrzątku – takiej tylko aby przykryła pomidory. po odsączeniu na cisie pomidory odciekam na sicie. i siekam w kosteczkę.

awokado przekrajam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę, miąższ oddzielam od skórki, wykładam do miski.

ugniatam, nie blenduję – w tym przepisie można też zmiksować avocado na gładką masę – ja wolę, kiedy pozostają kawałki owoców, otoczone miękkim pure – jak w klasycznym guacamole.

od razu dodaję sok z cytryny  – 2 łyżki, dla smaku oraz aby avocado nie ściemniało i nie zszarzało – cytryna pomaga zachować cudownie świeży zielony kolor.

mieszam avocado i pomidory, i pozostawiam na 15 minut.

to jest kluczowe – pomidory zdarzają być słone i warto odczekać tę chwilę, aby nie przesolić całości.

dodaję zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku, wszystko mieszam i… próbuję!

jeśli trzeba doprawiam – sola, pieprzem lub cytryną.

gotowe!

extra tip:

gotową pastę można wymieszać w proporcji 2 :1 z forum jogurtem naturalnym. Powstanie wspaniały kremowy, puszysty dip – idealny do podania z półmiskiem warzyw.

 

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.