pasta z avocado i suszonych pomidorów
kolejna odsłona avocado, tym razem w połączeniu z tradycyjnie włoskimi smakami – ale nie cytrusami!
za sprawą suszonych pomidorów pasta jest niezwykle włoska w charakterze.
nie będąc ortodoksyjnym, można powiedzieć, że to guacamole na sposób włoski, ale faktycznie to całkiem inna, zaskakującą i uwodząca kombinacja smaków i tekstur.
że też wcześniej na to nie wpadłam!pasta jest przepyszna! smaki się dopełniają, a nie konkurują, tworząc absolutnie wspaniałą całość. idealna do pieczywa: kanapek i grzanek, tostów i świeżej ciabaty; do podania z grissini – włoskimi paluszkami. do kolekcji past śniadaniowych, w większej porcji na lunch, jako pyszność sama w sobie.
ja uwielbiam też ze świeżym warzywami…
składniki:
4 małe owoce avocado { albo 2 ogromne }
sok z cytryny – 2 łyżki + więcej do smaku
10 kawałków suszonych pomidorów, najlepiej takich nie w oliwie / oleju, półsuchych
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny świeżo mielony
suszone pomidory siekam w drobną kostkę. jeśli używacie pomidory z oliwy czy oleju – odsączamy na sitku przez około 10 minut, aby jak największa ilość tłuszczy spłynęła. avocado jest wysycone cudownym tłuszczem samo w sobie, nie potrzeba dodawać więcej. jeśli to pomidory z oleju – dodatkowo osuszam ręcznikiem papierowym, aby usunąć jak najwięcej oleju. jeśli natomiast pomidory są twarde = mocno wysuszone – warto namoczyć na kwadrans w niewielkiej ilości wrzątku – takiej tylko aby przykryła pomidory. po odsączeniu na cisie pomidory odciekam na sicie. i siekam w kosteczkę. awokado przekrajam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę, miąższ oddzielam od skórki, wykładam do miski. ugniatam, nie blenduję – w tym przepisie można też zmiksować avocado na gładką masę – ja wolę, kiedy pozostają kawałki owoców, otoczone miękkim pure – jak w klasycznym guacamole. od razu dodaję sok z cytryny – 2 łyżki, dla smaku oraz aby avocado nie ściemniało i nie zszarzało – cytryna pomaga zachować cudownie świeży zielony kolor. mieszam avocado i pomidory, i pozostawiam na 15 minut. to jest kluczowe – pomidory zdarzają być słone i warto odczekać tę chwilę, aby nie przesolić całości. dodaję zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku, wszystko mieszam i… próbuję! jeśli trzeba doprawiam – sola, pieprzem lub cytryną. gotowe! gotową pastę można wymieszać w proporcji 2 :1 z forum jogurtem naturalnym. Powstanie wspaniały kremowy, puszysty dip – idealny do podania z półmiskiem warzyw.pasta z avocado i suszonych pomidorów
przygotowanie
extra tip: