orzechowa chia bowl na ciepło
pudding chia w nowej orzechowej odsłonie, z mnóstwem cytrusów i posypką z orzechów…
pyszne, lekkie i pożywne danie śniadaniowe, które przypomina deser…
zdrowe, napakowane wartościami odżywczymi – chia ma ich całe mnóstwo: wapń, żelazo i inne makroelementy, pełnowartościowe białko, kwasy omega-3… dodatkowo dobrodziejstwa orzechów laskowych i cytrusy ze swoją energetyzującą mocą i witaminami…
podany w miseczce tworzy „breakfast bowl”. na ciepło, jako alternatywa dla owsianki, jaglanki i innych mocno zimowych śniadań.
w tajemnicy Wam zdradzę, że w cieplejsze dni równie dobrze smakuje na zimno…
to co – zrobicie?
składniki { na 2 porcje }
-
250 ml gęstego* mleka kokosowego
-
250 ml mleka z orzechów laskowych**
-
4 łyżki nasion chia***
-
2 pomarańcze lub 1 pomarańcza i 2 mandarynki
-
1 grejpfrut różowy
-
ewentualnie 2 łyżeczki cukru trzcinowego do karmelizacji grejpfruta
-
3 łyżki orzechów laskowych
-
miód z kwiatów pomarańczy ( opcjonalnie )
* mleko kokosowe używamy z puszki lub z kartonu; chodzi o mleko gęste, czyli oznaczone jako 85% ekstraktu kokosa. na rynku są dostępne mleka, gdzie nawet 80% stanowi woda, a tylko 20% kokos – NIE chodzi o taki produkt. z tak rozwodnionego mleka pudding nie wyjdzie.
oczywiście może też być samodzielnie wykonane mleko kokosowe.
** można użyć dowolnego mleka orzechowego, albo roślinnego; polecam mleko z orzechów laskowych… tworzy idealną kompozycję smakową z chią i cytrusami.
*** nasiona chia warto kupić z pewnego źródła, tak aby były dobrej jakości oraz nie za stare. zbyt długo przechowywane albo kiepskie nasiona nie żelują i pudding nie powstanie – lub będzie za rzadki
orzechowa chia bowl na ciepło
przygotowanie
mleko kokosowe i mleko orzechowe wlewam do półlitrowego naczynia ( słoika, pojemnika ) i dodaję nasiona chia. mieszam, aż szałwia rozprowadzi się dokładnie w całej objętości mleka, tworząc regularną mieszaninę { nasiona nie mogą być zbite razem, ani w małych grupkach, całość powinna wyglądać jednorodnie ).
odstawiam na 15 minut.
po upływie tego czasu mieszam raz jeszcze dokładnie i odstawiam przykryte do lodówki, najlepiej na całą noc. { dobre nasiona chia zaczną żelować o wiele szybciej, ale warto pozostawić je na dłużej, aby uzyskać pełnię efektu. }
następnego dnia wyjmuję pudding z lodówki.
obieram cytrusy, pomarańcze kroję na plasterki i cząstki, mandarynki dzielę.
grejpfruta przekrajam na pół. jeśli mam czas, chętnie karmelizuję w domowym piekarniku >> przepis TUTAJ, wydobywam fragmenty miąższu spomiędzy białych błonek.
2 łyżki orzechów siekam na drobne kawałeczki, pozostałe zostawiam w całości.
w międzyczasie podgrzewam pudding w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas { można podgrzać też w kuchence mikrofalowej na minimalnym ustawieniu mocy }.
do miseczek wykładam orzechowy, cieplutki pudding chia.
na wierzchu dowolnie rozkładam plasterki i cząstki cytrusów.
posypuję drobinkami orzechów, tu i tam wtykając cały orzech.
czasem mam ochotę polać całość odrobiną miodu z kwiatów pomarańczy { pasuje cudownie szczególnie do karmelizowanego grejpfruta }.
chia bowl z powodzeniem zastępuje owsiankę czy jaglankę na śniadanie, a pudding chia można serwować dokładnie tak samo – na przykład ze świeżymi owocami, z konfiturami, z owocowym puree, z sosami…
możliwości są nieograniczone.
TUTAJ znajdziecie propozycję na podanie puddingu chia z owocami.
smacznego, pysznego dnia pełnego ukojenia!
PS. jeśli zostanie Wam trochę puddingu- przechowujemy w lodówce. można przechować kilka dni.
PS.2. przepis na muffiny orzechowo-pomarańczowe, które widac na zdjęciach znajdziecie TUTAJ.
Prezentuje się rewelacyjnie! 🙂
Ostatnio zajadam się orzechami, jak nigdy, zatem i w takiej odsłonie, jako dodatek, chętnie je skosztuję. 🙂
Zrobiłam kiedyś pudding chia, niestety nie przypadk mi do gustu, ale może w wersji orzechowej bedzie mi bardziej smakował 😉
zdecydowanie warto dać drugą szansę. 🙂
To wyglada tak pysznie, ze mam ochote natychmiast to zrobic! Biore przepis i bede dzialac!
miło mi! daj znać jak Wam smakuje. 🙂
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis