najprostsza sałatka SUPER FOOD
najprostsza sałatka owocowa na świecie, niskokaloryczna, pyszna i zdrowa : pełna antyoksydantów, witamin i minerałów. tylko dwa składniki, a tyle dobra! świetna na drugie śniadanie, podwieczorek, deser i przekąskę w dowolnej porze dnia >> również wieczorem.
składniki:
-
2 grejpfruty różowe lub 'sweety’ { o zielonej skórce, najsłodsze }, najlepiej eko lub bio, niepryskane, niewoskowane
-
2 granaty
-
opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu { do smaku }
przygotowanie
grejpfruty obieram, zdęjmuję całą białą warstewkę albedo { jest najbardziej gorzka z całego owocu }. rozdzielam owoc na cząstki i wyjmuję kawałki miąższu ze skórek. { można zostawić fragmenty białych skórek : są najzdrowsze, ale też mają najwięcej goryczki }. zachowuję cały sok, który uwalnia się podczas obierania.
granaty obieram, są to sprytne sposoby : najpierw turlam owoce po blacie { choć niektórzy są przeciwni – w ten sposób rubinowe cząsteczki oddzielają się od zewnętrznej skórki, ale powstaje tez sporo soku…}, potem odkrajam czubek i rozdzielam wzdłuż podziałów wewnątrz owoców na dwie połówki, nad deską z wyższym brzegiem . każdą połówkę niejako wywijam na drugą stronę – mnóstwo ziarenek wypada samoistnie { wycieka też sporo soku }. wyłuskuję wszystkie ziarenka, zachowując cały sok.
tutaj pomocne video:
mieszam kawałki grejpfruta i pestki granatu razem z całym sokiem, wyglądają przepięknie…
jeśli potrzebujecie można dodać łyżeczkę ulubionego miodu, do smaku, dla większej słodkości… my nie potrzebujemy, ale to indywiduwlana sprawa.