mus truskawkowy na bazie śmietankowej…
nieco staroświecki deser o niezaprzeczalnie pysznym smaku. połączenie truskawek i śmietany w postaci idealnego schłodzonego smakołyku. łatwy do zrobienia, praktyczny i przepyszny. smakuje wszystkim i pięknie wygląda!
do podania na dwa sposoby: w pucharkach lub w postaci piankowych kostek.
można zrobić wcześniej i przechować nawet kilka dni w lodówce.
składniki
{ na 6 porcji lub całą masę różowych piankowych kwadracików }
-
250 g truskawek
-
4 łyżki cukru
-
2 łyżki soku z cytryny
-
4 łyżeczki żelatyny (16 g)
-
200 ml śmietanki kremówki 3o% (schłodzonej)
dodatkowo do dekoracji
-
250 g truskawek
-
świeże listki mięty
-
jadalne kwiaty
przygotowanie
truskawki myję i pozbawiam szypułek, te przeznaczone na mus blenduję z sokiem z cytryny. dodaję cukier – jeśli cukier nei chce się rpzpuścić – podgrzewam – tylko do rozpuszczenia cukru.
żelatynę umieszczam w rondelku i zalewam małą ilością wody – wody ma być tylko tyle, ile potrzeba aby przykryć żelatynę, pozostawiam przez około 10 minut. podgrzewam rondelek z napęczniałą żelatyną, mieszając zawartość – tylko do rozpuszczenia żelatyny. { UWAGA! żelatyny nie gotujemy – jeśli zawrze straci swoje żelujące właściwości } .
gdy żelatyna się rozpuści łączę z truskawkowym pure i mieszam. ostawiam do przestygnięcia.
śmietankę ubijam mikserem na sztywno. porcjami dodaję wystudzone pure truskawkowe, ubijam jeszcze trochę.
mus truskawkowy w pucharkach
puszystą masę truskawkowo-śmietankową wykładam do pucharków, do 2/3 wysokości. wstawiam do lodówki do zastygnięcia. dekoruję kawałkami owoców, listkami mięty, jadalnymi kwiatkami…
inny sposób podania – piankowe kostki
puszystą masę truskawkowo-śmietankową wykładam do płaskiego naczynia wyłożonego folią (może być szklane naczynie lub blacha do pieczenia), tworząc warstwę grubości 2 cm. wstawiam do lodówki i pozostawiam do zastygnięcia. kiedy mus jest sztywny – wyjmuję z formy i kroję w kwadraty. układam na dużym talerzu, pomiędzy różowe kwadraty wplatam całe truskawki, z szypułkami… przeplatam zielonymi listkami mięty…
cudownie…
PS>
mus przechowujemy w lodówce, będzie dobry przez 3-4 dni.
Deserek prezentuje się fantastycznie! Zostaję tu u Ciebie na dłużej i zapraszam do siebie 🙂
Wygląda świetnie. Ja bym tylko zastąpiła śmietanę jogurtem, bo bardzo rzadko ją jadam.
a tak, można. to będzie inny mus, mniej kremowy, nie śmietankowy ;-), bardziej kwaskowaty. ale też lżejszy. 🙂
Wygląda pysznie ❤ lubię takie proste i klasyczne przepisy
znam i lubie