cynamonowe muffiny jabłkowe . . . przebój śniadaniowy…
pożywne i cudownie owocowe, jak zdrowe słodycze.
mąka orkiszowa nadaje orzechowy posmak, podkreślony jeszcze przez migdały. jabłka – zapewniają wilgotność i odczucie owocowej świeżości. posypka na wierzchu – to dodatkowy 'cymes’…
przy okazji, to dobry sposób na zużycie nieco już zwiędłych jabłek.
składniki:
składniki suche:
-
250 g mąki – orkiszowej jasnej, lub pół na pół: orkiszowej jasnej i gryczanej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka mielonego cynamonu
-
100 g jasnego cukru trzcinowego
-
75 g migdałów w skórkach (nie blanszowanych), posiekanych dość grubo
składniki mokre:
-
2 jajka
-
125 ml płynnego miodu
-
60 ml jogurtu naturalnego
-
125 ml oleju kokosowego lub masła klarowanego (roztopionego)
-
2 duże jabłka starte na tarce o grubych oczkach, lub posiekane w drobną kostkę
dodatkowo:
-
3 łyżeczki cukru demerara do posypania
-
1 łyżeczka mielonego cynamonu do posypania
przygotowanie
wszystkie składniki suche poza migdałami mieszam razem, na końcu dodaję migdały – czasem odkładam część migdałów do posypania muffin po wierzchu, znowu mieszam.
oddzielnie mieszam składniki mokre – jajka roztrzepuję lekko, dodajemy cukier, jogurt i olej / masło, lekko ubijam trzepaczką. dodaję starte jabłka, mieszam.
łączę składniki mokre i suche – mieszam SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników, mają pozostać grudki.
ciasto dzielę pomiędzy 12 foremek wyłożonych papilotkami. dodatkowy cukier demerara mieszam z cynamonem (oraz z migdałami, jeśli trochę zachowałam), posypuję muffiny po wierzchu.
piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego odcienia.
studzę na kratce, czasem nie zdążam wystudzić – na ciepło są najpyszniejsze.
przed podaniem kolejnego dnia podgrzewam przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. to nie jest konieczne, ale….
Od samego patrzenia na zdjęcie i czytania przepisu, ślinka cieknie. Zapisuję i robię przy najbliższej okazji. 🙂
serdecznie polecam!