
pełne ziaren i kawałków owoców,
o wyraźnej strukturze,
z brązową chrupiąca kołderką
na wierzchu…
składniki:
składniki suche:
-
1 szklanka/miarka mąki orkiszowej jasnej
-
1 łyżka proszku do pieczenia
-
1/2 szklanki/miarki cukru brązowego dark muscovado
-
2 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich, nie błyskawicznych (niepełne)
-
3/4 szklanki/miarki suszonych owoców: mango, żurawiny, rodzynek (w równych ilościach)
-
1/4 szklanki/miarki ziaren słonecznika
składniki mokre:
-
2 duże jajka
-
1 szklanka maślanki
-
60ml (4 łyżki) oleju słonecznikowego lub kokosowego
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
-
3 łyżeczki cukru demerara do posypania
przygotowanie
mieszamy składniki suche razem, na końcu dodając owoce i słonecznik.
oddzielnie mieszamy składniki mokre – jajka roztrzepujemy, dodajemy maślankę,olej i ekstrakt, lekko ubijamy trzepaczką.
łączymy składniki mokre i suche i mieszamy SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników, mają pozostać grudki.
od razu rozkładamy ciasto w papilotkach i posypujemy po wierzchu cukrem demerara. wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. lekko studzimy – można podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
pyszne i zdrowe, smacznego!