muffiny orkiszowe z suszonymi owocami i słonecznikiem By

muffiny orkiszowe z suszonymi owocami i słonecznikiem

muffiny ze słonecznikiem i suszonymi owocami

 

 

 

 

 

 

pełne ziaren i kawałków owoców,
o wyraźnej strukturze,
z brązową chrupiąca kołderką
na wierzchu…

składniki:

składniki suche:

  • 1 szklanka/miarka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki/miarki cukru brązowego dark muscovado
  • 2 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich, nie błyskawicznych (niepełne)
  • 3/4 szklanki/miarki suszonych owoców: mango, żurawiny, rodzynek (w równych ilościach)
  • 1/4 szklanki/miarki ziaren słonecznika

składniki mokre:

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 60ml (4 łyżki) oleju słonecznikowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • 3 łyżeczki cukru demerara do posypania

przygotowanie

mieszamy składniki suche razem, na końcu dodając owoce i słonecznik.

oddzielnie mieszamy składniki mokre – jajka roztrzepujemy, dodajemy maślankę,olej i ekstrakt, lekko ubijamy trzepaczką.

łączymy składniki mokre i suche i mieszamy SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników, mają pozostać grudki.

od razu rozkładamy ciasto w papilotkach i posypujemy po wierzchu cukrem demerara. wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. lekko studzimy – można podawać na ciepło lub po ostygnięciu.

pyszne i zdrowe, smacznego!

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.