jabłkowe muffiny z borówkami amerykańskimi By

jabłkowe muffiny z borówkami amerykańskimi

jabłkowe muffiny z borówkami

 

 

 

wariacja muffin jabłkowych, tak samo pożywne i zdrowe, jeszcze mocniej owocowe.
jabłka i borówki amerykańskie świetnie komponują się z orzechowym posmakiem mąki orkiszowej, i z migdałami. posypka na wierzchu – ulubiona przez dzieci… i te radosne papilotki…

moje ulubione na śniadanie pierwszego września – na dobry początek roku szkolnego. 🙂

 

składniki:

składniki suche:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 125 g jasnego cukru trzcinowego
  • 50 g migdałów w skórkach (nie blanszowanych), posiekanych dość grubo (opcjonalnie)

składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 125 ml płynnego miodu
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju kokosowego lub masła klarowanego (roztopionego)
  • 2 małe jabłka, lub jedno duże – starte na tarce o grubych oczkach, lub posiekane w drobną kostkę

dodatkowo:

  • pół miarki / szklanki  borówek amerykańskich, świeżych
  • 3 łyżeczki cukru demerara do posypania
  • 3 łyżki płatków migdałów – opcjonalnie

przygotowanie

wszystkie składniki suche poza migdałami mieszam razem, na końcu dodaję migdały, znowu mieszam.

oddzielnie mieszam składniki mokre – jajka roztrzepuję lekko, dodajemy cukier, jogurt i olej / masło, lekko ubijam trzepaczką. dodaję starte jabłka, mieszam.

łączę składniki mokre i suche – mieszam SZYBKO I NIEDBALE – tylko do połączenia składników, mają pozostać grudki.

dodaję borówki, mieszam delikatnie, dosłownie moment.

ciasto dzielę pomiędzy 12 foremek wyłożonych papilotkami. posypuję po wierzchu cukrem demerara – samym, albo wymieszanym z płatkami migdałów.
piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego odcienia.

studzę na kratce, czasem nie zdążam wystudzić – na ciepło są najpyszniejsze.
przed podaniem kolejnego dnia podgrzewam przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. to nie jest konieczne, ale….

 

dobrego dnia, dobrego września, dobrego roku…

 

 

 

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.