(mikołajkowe) ciasteczka czekoladowe By

(mikołajkowe) ciasteczka czekoladowe

z widokiem na stół   |   mikołajkowe ciasteczka czekoladowe

 

 

 

 

…rozpływające się w ustach, lekkie i pyszne!
z pęknięciami i kolorowymi drobinkami na wierzchu, bardzo domowe, cudowne ciasteczka czekoladowe. łatwe do zrobienia i przepyszne. za sprawą posypki bardzo świąteczne… i bardzo radosne! u nas, już od kilku lat, robione na Mikołajki, a także na inne spontaniczne okazje grudniowe.

z inspiracji przepisem Nigelli Lawson.

składniki (na około 30 ciasteczek):

  • 250 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 40 g kakao
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczanej

przybranie – lukier i posypka:

  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru pudru
  • 60 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ulubiona świąteczna posypka

z tej ilości składników otrzymamy dużo lukru,  jeśli chcecie zrobić tylko delikatne mazy na ciastkach – wystarczy połowa tej ilości

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło – miękkie.

odradzam eksperymentowanie ze składnikami przy tych ciasteczkach. w przepisie nie ma jajek – być może to sprawia, że przepis jest dość wrażliwy na modyfikacje.

przygotowanie

masło ucieram z cukrem na puszystą masę (u mnie robi to mikser stacjonarny; każdy sposób jest dobry). przesiewam kakao, i dodaję do masy, miksuję. przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem i sodą, dodaję do masy i miksuje do połączenia. ciasto jest bardzo lepkie.

używając jednorazowych rękawiczek, odrywam z ciasta małe kawałki i lepię kulki wielkości średniego orzecha włoskiego. każdą kulkę spłaszczam na gruby placuszek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach. na jednej blaszce mieszczę 16 ciastek.

piekę 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. ciastka mogą być trochę miękkie po wyjęciu z piekarnika – twardnieją wraz ze stygnięciem. mogą lekko popękać na wierzchu – taka uroda domowych ciastek.

zdejmuję z blaszki i układam na kratce; pod kratkę podkładam gazetę, lub papier.

w małym rondelku mieszam składniki lukru: kakao, cukier puder, wrzącą wodę i ekstrakt waniliowy, podgrzewam mieszając trzepaczką aż skłądniki połączą się w jednolita masę. zdejmuję z ognia i odstawiam do lekkiego przestygnięcia – na 10 minut.

kiedy ciasteczka ostygną, na wierzch każdego nakładam łyżkę kakaowego lukru, rozprowadzając spodem łyżki – nie rozprowadzam dokładnie, uwielbiam nieregularne wzory posypki na ciastkach. posypuję posypką. można polewać i posypywać każde ciastko indywidualnie, albo po kilka – ale nie próbujcie najpierw posmarować wszystkich – lukier zastygnie i nie zdążycie przykleić posypki. możecie też zaprosić do pomocy dzieci – niech posypują z fantazją! będzie mnóstwo radości….

ciasteczka wspaniale wprowadzają świąteczny nastrój,
serdecznie polecam!

 

 

 

 

 

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.