lekki makaron ze szpinakiem i szparagami…
kwintesencja wiosenności w lekkim makaronie… istotą jest tu szpinak, resztę w zasadzie można pominąć 😉 szpinak o tej porze roku jest cudowny: świeży, jędrny, młody i bujny! szparagi – wiadomo, jemy w każdej z tysiąca postaci, dopóki są… jeszcze aromatyczne pomidory, czosnek, zioła… wybieram do tego dania makaron orientalny, ze względu na lekkość i idealne przenikanie smaków, choć oczywiście można użyć włoskiego…
składniki (na 3 samodzielne porcje, lub 6 porcji jako dodatek):
-
300 g szparagów, najlepiej cienkich*
-
1 łyżka oliwy
-
3 główki młodej cebulki dymki (główki bez szczypiorku)
-
2 ząbki czosnku
-
1 pęczek, czyli 200g świeżych liści szpinaku
-
100g makaronu orientalnego / chińskiego**
-
sól i pieprz czarny, świeżo mielony
-
8-10 połówek pieczonych lub suszonych pomidorów (ze słoika, nie wysuszonych na wiór) ***
-
2 garście listków świeżej kolendry / natki pietruszki
-
świeże listki bazylii
* opcjonalnie, szparagi można pominąć
** do tego dania najbardziej pasuje makaron 'chiński’, czyli z fasoli, zwany potocznie makaronem sojowym (choć nie jest) – cieniusieńkie przezroczyste nitki (przed ugotowaniem jest biały). w miarę potrzeby można użyć makaron ryżowy, albo 'zwykły’ włoski makaron z pszenicy – spaghetti lub tagliatelle (wąskie wstążki)
*** opcjonalnie, suszone pomidory można pominąć – jednak zachęcam, aby je dodać. idealnie sprawdzają się domowe pieczone pomidory – z tego przepisu. można użyć również pomidory suszone ze słoika. UWAGA! pomidory w oliwie wyjmuję, lekko odsączam, nie trzeba osuszać; jeśli pomidory są w oleju – odsączam i osuszam ręcznikiem; nie chcemy oleju w naszym daniu.
to danie jest rewelacyjne również w najprostszym, zredukowanym wydaniu: cebulka, czosnek, szpinak. mniam!
przygotowanie
{ jeśli używamy szparagi }
szparagi płuczę, osuszam, odłamuję zdrewniałe końcówki szparagów – w magiczny sposób łamią się tam, gdzie potrzeba (końcówki szparagów warto zachować, nawet zamrozić – przydadzą się do zupy szparagowej). szparagi wrzucam do osolonego wrzątku i blanszuję przez 2-3 minuty. odlewam, ostawiam na bok. kroję na mniejsze kawałki.
cebulkę kroję w jak najcieńsze plasterki, czosnek kroję w drobne słupki. rozgrzewam oliwę na ogniu, dodaję cebulkę, podsmażam chwilę na mniejszym ogniu do zeszklenia, i potem przez moment na większym – do przyrumienienia. dodaję czosnek i smażę jeszcze chwilę. dodaję szpinak (liście z usuniętymi łodygami, pokrojone w paski). smażę 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie (tylko do tego momentu!). w powietrzu unosi się cudowny zapach…
w międzyczasie przygotowuję makaron – jeszcze jedna zaleta makaronu orientalnego – wystarczy zalać wrzątkiem i pozostawić na 3 minuty. makaron chiński po odlaniu tnę nożyczkami na krótsze kawałki.
dodaję makaron do patelni z cebulką, czosnkiem i szpinakiem. mieszam, przesmażam. makaron nabiera cudnego koloru. dodaję sól i pieprz, mieszam, dodaję pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.
dodaję pokrojone szparagi, mieszam delikatnie. podsmażam na mniejszym ogniu jeszcze 2 – 3 minuty, aż smaki się połączą…. na koniec dodaję świeże listki kolendry lub natki pietruszki. mieszam, przesmażam. doprawiam, jeśli trzeba…
wykładam na talerze lub półmisek, posypuję świeżą bazylią.
lekki makaron ze szpinakiem i szparagami…
PRZEPYSZNY OBIAD!
PS
więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE
oł je- też od razu soba i ryżowy mi wpadły do głowy- mamo jaka jestem dziś głodna!
Mnaimmmmm <3 szparagi, szpinak w polaczeniu z makaronem to sama bajka <3 Sciskam, Daria xxx
Fantastyczne danie!
Szparagi, szpinak my love <3
A próbowałaś makaron soba? Jest czarny. Fajnie by się komponował 🙂
fajny pomysł z tym makaronem, muszę spróbować!