lunch z cytrusów i avocado
przez całą zimę i wczesną wiosną rozkoszujemy się cytrusami i avocado prosto z Sycylii, prosto z sadu. owoce, poza tym że pyszne indywidulanie, cudownie do siebie pasują i tworzą wspaniałe połączenia smakowe.
na lunch w klimacie południa, z dobroczynnym działaniem dla ciała i duszy, podaję owoce, świeżo wyciśnięty sok, kanapki z cytrusami, pastę z avocado…
dla większego urozmaicenia, albo dla większej ilości osób, można dołączyć jeszcze sałatkę sycylijską i ciasto z pomarańczy, albo muffiny pomarańczowe.
ciasto właściwie warto zrobić tak czy inaczej, a na lunch podać kawałek…
składniki
{ lunch dla 2 osób }
guacamole – pasta z avocado :
-
3-4 małe owoce avocado, albo 2 duże
-
sok z lemonki – do smaku
-
sól
-
pieprz świeżo mielony, czarny lub kolorowy
-
czosnek – 2-3 świeże ząbki, lub suszony (nie granulowany)
-
½ – 1 papryczka chili, lub chili suszone w proszku
-
odrobina papryki słodkiej w proszku
-
świeża kolendra – pół pęczka / doniczki
kanapki z cytrusami :
-
2 kromki dobrego pełnoziarnistego chleba na zakwasie
-
3 łyżki masła z pieczonych migdałów { można zastąpić fistaszkowym }
-
1 pomarańcza czerwona, obrana i pokrojona na plasterki
-
garść posiekanych pistacji
sok pomarańczowy:
-
1 kg ulubionych pomarańczy na sok
owoce :
-
1 – 2 grejpfruty różowe
-
2 czerwone pomarańcze
avocado na desce :
-
1 dojrzały spory owoc avocado, albo 2 małe
-
1 łyżka soku z lemonki lub cytryny
-
sól, świeżo mielony pieprz czarny
-
pieprz różowy w ziarnach
lunch z cytrusów i avocado . . . przygotowanie
jeśli zdecydujecie się na rozbudowaną wersję – z sałatką i słodkościami, te ostanie trzeba przygotować wcześniej.
przepis na bezglutenowe CIASTO Z POMARAŃCZY znajdziecie TUTAJ < klik, a na MUFFINY POMARAŃCZOWE TUTAJ < klik i TUTAJ < klik { dwa różne przepisy }.
sałatkę zdążycie zrobić kiedy guacamole będzie odpoczywać w lodówce. przepisy na SAŁATKI CYTRUSOWE znajdziecie TUTAJ< klik.
GUACAMOLE
najpierw przygotowuję guacamole – wg TEGO PRZEPSU – pasta po przygotowaniu powinna chwilę postać w lodówce, aby smaki się przegryzły i połączyły.
jeśli chcecie podać również SAŁATKĘ CYTRUSOWĄ – teraz jest czas na jej przygotowanie.
kiedy guacamole odpoczywa w lodówce – przygotowuję cytrusowe kanapki, sok i owoce luzem.
zamiast GUACAMOLE możecie też zrobić PASTĘ Z AVOCADO I SUSZONYCH POMIDORÓW >> PRZEPIS
KANAPKI Z CYTRUSAMI
pomarańcze na kanapki obieram ze skórki i kroję na plasterki.
kromki pysznego chleba smaruję obficie masłem migdałowym lub orzechowym – półtorej łyżki masła na kromkę chleba to porcja w sam aby utworzyć dość grubą, zauważalną warstwę.
na posmarowane kromki kładę plasterki pomarańczy, posypuję drobinkami pistacji…
więcej wariantów cytrusowych kanapek znajdziecie w poście KANAPKI z CYTRUSAMI >> przepis
SOK POMARAŃCZOWY I OWOCE
pomarańcze na sok przekrajam na połówki i wyciskam.
owoce do podania luzem… jak lubicie.
ja grejpfruty kroję na połówki i podaję w miseczkach ze specjalnymi ząbkowanymi łyżeczkami.
natomiast pomarańcze obieram i dzielę na cząstki.
AVOCADO NA DESECZCE
avocado do podania na deseczce przygotowuję na końcu – m świeższe będzie, tym lepiej.
avocado przekrajam na pół, razem ze skórką. oczywiście pestka uniemożliwia przekrojenie całkiem – przekrojony owoc rozkładam na 2 połówki, pestka zostaje w jednej z nich. delikatnie wyjmuję pestkę i równie delikatnie usuwam skórkę z każdej z połówek owocu. kładę połówkę owocu na desce do krojenia przekrojoną stroną do dołu i kroję na dość cienkie plasterki (grubości około 2-3mm), lekko skośne. pokrojoną połówkę przenoszę na nożu na deskę do serwowania i rozsuwam delikatnie plasterki.
podobnie postępuję z drugą połówką { albo z kolejnymi 3 }.
ułożone na deseczce plasterki skrapiam sokiem z lemonki lub cytryny, posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. dla wyglądu i aromatu dodaję pieprz różowy w ziarnach { znacie? to niezwykle, delikatny i aromatyczny pieprz. ziarenka nie są twarde i ostre, można je śmiało zjadać. mają natomiast masę aromatu }.
***
wszystkie elementy podaję na stół : kanapki z masłem orzechowym i pomarańczami, guacamole i grzanki / chrupki do zagryzania, avocado na deseczce, owoce i sok. w wersji rozbudowanej jeszcze cytrusowa sałatka w misce i ciasto pomarańczowe na paterze…
stół wygląda pięknie, kolorowo, soczyście, południowo… szarość i zimowa chandra znikają i pojawia się cudowny nastrój…
zachwycający lunch w południowym stylu gotowy. proste, prawda?
spróbujcie, niech będzie pięknie…
przepis powstał w ramach współpracy z firmą InCampagna.pl
Przekąska, której chyba nikt się nie oprze. 😉
przepiękne zdjęcia
narobiłaś mi apetytu
Awokado u mnie nie przejdzie…;) Nie przepadam za jego smakiem 😉
Proste? Dla mnie to jakiś kosmos 😉 Ale wygląda przeapetycznie, choć nie lubię awokado. Może czas się przekonać… 😉
To wszystko na przepisach i zdjęciach wygląda pysznie, ale raczej nie zrobię, bo nie umiem!