lunch z cytrusów i avocado By

lunch z cytrusów i avocado


 

 

lunch z cytrusów i avocado

przez całą zimę i wczesną wiosną rozkoszujemy się cytrusami i avocado prosto z Sycylii, prosto z sadu. owoce, poza tym że pyszne indywidulanie, cudownie do siebie pasują i tworzą wspaniałe połączenia smakowe.

na lunch w klimacie południa, z dobroczynnym działaniem dla ciała i duszy, podaję owoce, świeżo wyciśnięty sok, kanapki z cytrusami, pastę z avocado…
dla większego urozmaicenia, albo dla większej ilości osób, można dołączyć jeszcze sałatkę sycylijską i ciasto z pomarańczy, albo muffiny pomarańczowe.

ciasto właściwie warto zrobić tak czy inaczej, a na lunch podać kawałek…

składniki 
{ lunch dla 2 osób } 

guacamole – pasta z avocado :

  • 3-4 małe owoce avocado, albo 2 duże
  • sok z lemonki – do smaku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony, czarny lub kolorowy
  • czosnek – 2-3 świeże ząbki, lub suszony (nie granulowany)
  • ½ – 1 papryczka chili, lub chili suszone w proszku
  • odrobina papryki słodkiej w proszku
  • świeża kolendra – pół pęczka / doniczki

kanapki z cytrusami :

  • 2 kromki dobrego pełnoziarnistego chleba na zakwasie
  • 3 łyżki masła z pieczonych migdałów { można zastąpić fistaszkowym }
  • 1 pomarańcza czerwona, obrana i pokrojona na plasterki
  • garść posiekanych pistacji

sok pomarańczowy:

  • 1 kg ulubionych pomarańczy na sok

owoce :

  • 1 – 2 grejpfruty różowe 
  • 2 czerwone pomarańcze

avocado na desce :

  • 1 dojrzały spory owoc avocado, albo 2 małe
  • 1 łyżka soku z lemonki lub cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny
  • pieprz różowy w ziarnach

lunch z cytrusów i avocado . . . przygotowanie

jeśli zdecydujecie się na rozbudowaną wersję – z sałatką i słodkościami, te ostanie trzeba przygotować wcześniej.
przepis na bezglutenowe CIASTO Z POMARAŃCZY znajdziecie TUTAJ < klik, a na MUFFINY POMARAŃCZOWE TUTAJ < klik i TUTAJ < klik { dwa różne przepisy }. 
sałatkę zdążycie zrobić kiedy guacamole będzie odpoczywać w lodówce. przepisy na SAŁATKI CYTRUSOWE znajdziecie TUTAJ< klik. 

 

GUACAMOLE
z widokiem na stół   |   guacamole

najpierw przygotowuję guacamole – wg TEGO PRZEPSU – pasta po przygotowaniu powinna chwilę postać w lodówce, aby smaki się przegryzły i połączyły.

jeśli chcecie podać również SAŁATKĘ CYTRUSOWĄ – teraz jest czas na jej przygotowanie.

kiedy guacamole odpoczywa w lodówce – przygotowuję cytrusowe kanapki, sok i owoce luzem.

zamiast GUACAMOLE możecie też zrobić PASTĘ Z AVOCADO I SUSZONYCH POMIDORÓW >> PRZEPIS

z widokiem na stół   |   pasta z avocado i suszonych pomidorów


 

KANAPKI Z CYTRUSAMI
z widokiem na stół | lunch z cytrusów i avocado

pomarańcze na kanapki obieram ze skórki i kroję na plasterki.
kromki pysznego chleba smaruję obficie masłem migdałowym lub orzechowym – półtorej łyżki masła na kromkę chleba to porcja w sam aby utworzyć dość grubą, zauważalną warstwę.
na posmarowane kromki kładę plasterki pomarańczy, posypuję drobinkami pistacji…

więcej wariantów cytrusowych kanapek znajdziecie w poście KANAPKI z CYTRUSAMI >> przepis
z widokiem na stół | kanapki z cytrusami


 

SOK POMARAŃCZOWY I OWOCE

pomarańcze na sok przekrajam na połówki i wyciskam.

owoce do podania luzem… jak lubicie.
ja grejpfruty kroję na połówki i podaję w miseczkach ze specjalnymi ząbkowanymi łyżeczkami.
natomiast pomarańcze obieram i dzielę na cząstki.


 

AVOCADO NA DESECZCE
z widokiem na stół | lunch z cytrusów i avocado

avocado do podania na deseczce przygotowuję na końcu – m świeższe będzie, tym lepiej.
avocado przekrajam na pół, razem ze skórką. oczywiście pestka uniemożliwia przekrojenie całkiem – przekrojony owoc rozkładam na 2 połówki, pestka zostaje w jednej z nich. delikatnie wyjmuję pestkę i równie delikatnie usuwam skórkę z każdej z połówek owocu. kładę połówkę owocu na desce do krojenia przekrojoną stroną do dołu i kroję na dość cienkie plasterki (grubości około 2-3mm), lekko skośne. pokrojoną połówkę przenoszę na nożu na deskę do serwowania i rozsuwam delikatnie plasterki. 
podobnie postępuję z drugą połówką { albo z kolejnymi 3 }. 
ułożone na deseczce plasterki skrapiam sokiem z lemonki lub cytryny, posypuję solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. dla wyglądu i aromatu dodaję pieprz różowy w ziarnach { znacie? to niezwykle, delikatny i aromatyczny pieprz. ziarenka nie są twarde i ostre, można je śmiało zjadać. mają natomiast masę aromatu }.

 

***

wszystkie elementy podaję na stół : kanapki z masłem orzechowym i pomarańczami, guacamole i grzanki / chrupki do zagryzania, avocado na deseczce, owoce i sok. w wersji rozbudowanej jeszcze cytrusowa sałatka w misce i ciasto pomarańczowe na paterze… 
stół wygląda pięknie, kolorowo, soczyście, południowo… szarość i zimowa chandra znikają i pojawia się cudowny nastrój…

zachwycający lunch w południowym stylu gotowy. proste, prawda?
spróbujcie, niech będzie pięknie…

 


przepis powstał w ramach współpracy z firmą InCampagna.pl


5 komentarzy

  1. Przekąska, której chyba nikt się nie oprze. 😉

  2. przepiękne zdjęcia
    narobiłaś mi apetytu

  3. Awokado u mnie nie przejdzie…;) Nie przepadam za jego smakiem 😉

  4. Proste? Dla mnie to jakiś kosmos 😉 Ale wygląda przeapetycznie, choć nie lubię awokado. Może czas się przekonać… 😉

  5. To wszystko na przepisach i zdjęciach wygląda pysznie, ale raczej nie zrobię, bo nie umiem!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.