LEKKIE LODY!
mrożony jogurt i sorbet malinowy w jednym…
lekkie lody jako 'dietetyczna’ alternatywa dla śmietanowych i jajecznych… zamiast śmietany jogurt grecki (może być lekki), zamiast cukru – syrop klonowy… poza tym, że są lekkie i niskokaloryczne – te lody są pyszne, jak ich tradycyjne odpowiedniki i orzeźwiają, jak sorbet…
łatwe, proste do zrobienia, bez dużego nakładu pracy. w sam raz na letni, leniwy dzień…
inspirowane przepisem Marty Potoczek z bloga leniwaniedziela.pl
składniki:
-
300 g malin, mogą być mrożone*
-
300 g jogurtu greckiego dobrej jakości (może być chudy / lekki)
-
120 ml syropu klonowego (lub mniej)
* jeśli używamy mrożonych malin, nie rozmrażamy ich całkowicie – tylko tyle aby blender sobie poradził z ich zmiksowaniem. no i pamiętamy, że drugi raz zamrożone owoce zjadamy od razu – nie możemy ich przechować dłużej niż 3 dni.
przygotowanie
maliny razem z połową syropu blenduję (miksuję w blenderze). pure malinowe można oczywiście przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki – ja tego nie robię, to mają być proste lody – łatwe i bezproblemowe 😉 .
w innym naczyniu mieszam dokładnie jogurt z pozostałym syropem klonowym.
foremki do lodów na patyku – najlepiej pionowe, specjalne foremki (mogą też być zastępczo inne naczynia – zdarzyło mi się robić te lody w małych kieliszkach) – wypełniam do połowy wysokości lub więcej pure malinowym. lubię w każdą foremkę nałożyć inne ilości malinowej masy, wtedy efekt jest ciekawszy, a gotowe lody wyglądają bardziej „domowo”. na wierzch nakładam słodki jogurt. patyczkiem, albo widelcem, mieszam – robię dosłownie kilka ruchów – jeśli chcę uzyskać biało różowe „mazy”. do foremek wsadzam patyczki, foremki wkładam do zamrażalnika na 4-5 godzin.
mając maszynę do lodów proces można przyspieszyć:
gotowe pure malinowe przełożyć do misy maszyny do lodów – postępując wg instrukcji maszyny. zmrozić w maszynie, ale nie całkiem – nadal miękką masę przełożyć do foremek, wypełniając je do połowy wysokości – jak w przepisie bez maszyny. foremki wstawić do zamrażalnika. misę maszyny wytrzeć (bez rozmrażania). słodki jogurt przełożyć do misy maszyny do lodów – postępując wg instrukcji maszyny. zmrozić w maszynie, ale nie całkiem (albo na ile to będzie możliwe) – nadal miękką masę przełożyć do foremek, na wierzch malinowego pure. patyczkiem zrobić „mazy”, jeśli macie ochotę i jeśli to nadal możliwe (jeśli pure malinowe nie zamarzło w międzyczasie) – wystarczy kilka ruchów. do foremek wsadzić patyczki, foremki włożyć do zamrażalnika. 2-3 godziny mrożenia powinny wystarczyć..
lody są lekkie, bardzo owocowe, super orzeźwiające! smacznego!