zupa-krem ze szparagów i zielonego groszku . edycja 2 By

zupa-krem ze szparagów i zielonego groszku . edycja 2


 

 

zupa-krem
ze szparagów i zielonego groszku

cudownie kremowa, lekka i aksamitna, przepięknie zielona…
prawdziwie wiosenna czy wręcz letnia zupa, którą można się cieszyć w każdej porze roku. 

druga edycja zupy jest jeszcze lżejsza, absolutnie pyszna i nadal cudownie kremowa…

*
pamiętacie, jak przy każdej okazji namawiam, żeby nie wyrzucać końcówek zielonych szparagów?
końcówki szparagów świetnie się mrożą…
wykorzystamy je w tej zupie.
groszek zielony w sezonie używam świeży, poza sezonem mrożony lub ze słoika czy puszki.
każdy wariant sprawdza się bardzo dobrze.


składniki:
{ na 4 średnie porcje, albo 3 spore }

  • 400 g końcówek zielonych szparagów { świeże lub mrożone }*
  • 100 g ziarenek zielonego groszku
    { świeżego surowego, mrożonego, ze słoika lub z puszki }
  • 1/2 pęczka dymki, może być z małymi główkami
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
    { ALBO 2 łyżeczki koncentratu bulionu albo domowej 'wegety’ i wodę }
  • 100 g serka mascarpone

do podania:

  • groszek ptysiowy
  • prażone pestki dyni
  • kiełki i mikroliście
  • 4 szparagi zielone 

* używając zielonych szparagów przez cały sezon, zamiast obierać – odłamuję końcówki. odłamanych końcówek nie wyrzucam, odkrajam tylko same ich końce, dosłownie 1-2 cm; pozostałą część zachowuję: wykorzystuję od razu, albo zamrażam. 

zupa-krem ze szparagów i zielonego groszku
przygotowanie

dymkę kroję w plasterki, zarówno główki jak szczypiorek.

rozgrzewam oliwę w szerokim rondlu i przesmażam dymkę.
kiedy dymka jest szklista i lekko zrumieniona i przepięknie pachnie, dorzucam do rondla szparagi, groszek i bulion warzywny. doprowadzam do wrzenia i zmniejszam ogień.
gotuję przez około 10 minut, tyle wystarczy szparagom. jeśli używam surowego lub mrożonego groszku – przedłużam czas gotowania do 15 minut.

przelewam zupę do miksera i blenduję na gładką masę – u mnie wystarczy około minuty na maksymalnych obrotach. po zblendowaniu zupa powinna być jednorodna i gładka.
dodaję sery { smażony i mascarpone, albo topiony } i blenduję jeszcze chwilę. 

przelewam zupę do garnka i podgrzewam do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, albo cały czas.
wraz ze wzrostem temperatury sery się roztapiają, zmieniając konsystencję zupy w cudownie kremową. na wierzchu tworzy się pianka…
zupa jest gotowa!

*
przygotowanie w Thermomixie

dymkę umieszczam w kielichu i rozdrabniam przez 5 sekund na prędkości 5.
dodaję oliwę i przesmażam bez założonej miarki, przez 2 minuty, na obrotach wstecznych prędkość 2 { temperatura 120 stopni }.
dorzucam do rondla szparagi, groszek i bulion warzywny, gotuję 10 minut : obroty 2, temperatura 100 stopni.
jeśli używam surowego lub mrożonego groszku – przedłużam czas gotowania do 15 minut.
blenduję na gładką masę : prędkość 8 stopniowo zwiększana do 10, czas około 1 minuty.
po zblendowaniu zupa powinna być jednorodna i gładka.

włączam gotowanie – temperatura 100 stopni, obroty 2, czas 4 minuty. przed otwór w pokrywie dodaję stopniowo serek mascaspone.
gdy dodam cały serek zasłaniam otwór miarką i zwiększam obroty do 4.
gdy tylko zupa się zagotuje i zacznie bulgotać wyłączam gotowanie i pozostawiam przez chwilę.

*

nalewam zupę na talerze.
na wierzchu rozrzucam prażone pestki dyni, czasem kiełki i mikroliście.
dokładam kilka kuleczek groszku ptysiowego – groszek szybko namaka zupą, więc nie warto dodawać zbyt wiele na talerze.

groszek ptysiowy i prażone pestki dynie podaję też na stół w małych miseczkach, aby każdy mógł sobie dołożyć według uznania.
{ groszek ptysiowy jest produktem glutenowym, jeśli zależy Wam na wariancie bez glutenu – pomińcie po prostu }.

*

dla extra efektu i pyszności można zgrillować 4 zielone szparagi i pokrojone w kawałki umieścic w talerzach, na wiechu razem z kiełkami i pestkami.
wyglądają i smakują cudownie!

pysznego, zielonego dnia!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.