koreczki z chlebka brokułowego…
chlebek brokułowy jest fantastyczny sam w sobie: pyszny, aromatyczny, pełen smaku. a przecież to samo zdrowie: warzywo + jajka i trochę migdałów.
teraz ten delikates używamy, aby stworzyć coś, czego nie ma: zdrową i zniewalającą przekąskę. koreczki z warzyw, jajek, twarożku i ziół. w dodatku przepyszne! w zasadzie można jeść je do woli: bez glutenu, bez mąki, niemal bez węglowodanów, kolejne porcje warzyw i trochę nabiału.
zachwycą na każdej imprezie, oraz w domowym zaciszu 🙂
składniki (na całą tacę 40-50 koreczków)
-
1 blaszka CHLEBKA BROKUŁOWEGO – cała porcja z przepisu
-
150 ml gęstego sosu pomidorowego – idealny będzie CHUTNEY POMIDOROWY lub inny aromatyczny sos – najlepiej korzenny, najlepiej domowy
-
100-150 g twarożku/serka kremowego – śmietankowego lub jogurtowego
-
25 – 30 sztuk pomidorków koktajlowych
-
świeże kiełki
-
listki bazylii, kolendry
-
listki roszponki lub nasturcji – do dekoracji (nie są koniecznie)
-
sól i świeżo mielony pieprz
przygotowanie
cały płat chlebka z blaszki przekrajam na dwie równe części.
jedną połowę smaruję chutneyem / sosem pomidorowym { domowy chutney jest zdecydowanie najlepszy, ale oczywiście możecie użyć dowolnego ulubionego sosu pomidorowego w stylu ketchupu, najlepiej z korzenna nutą }. drugą część smaruję serkiem.
składam obydwie części razem w całość. kroję ostrym nożem na kwadraciki o boku 1.5 do 2 cm.
do każdego kwadratu dodaję na wierzch połówkę pomidorka, listek lub mini garstkę kiełków, oprószam solą i pieprzem, czasem dokładam gałązki ziół.
spinam każdy kwadracik wykałaczką.
czasem składam dwa kwadraciki jeden na drugim ( brzegi chlebka bywają cieńsze i wtedy warto złożyć dwie mini-kanapki razem ) i dopiero dodaję połówkę pomidorka…
oczywiście możecie puścić wodze fantazji i zmienić smarowidła pomiędzy warstwami chlebka, albo dodatki na wierzchu… ciekawa jestem co Wam przyjdzie do głowy. podzielcie się swoimi pomysłami!
to są absolutnie najpyszniejsze i najzdrowsze koreczki na świecie.
u nas, i u naszych znajomych, znikają w oka mgnieniu…
serdecznie polecam, spróbujcie!
Bardzo smacznie to wygląda! 🙂
Wyglądają przepysznie – zaintrygowałaś mnie tym chlebkiem brokułowym 🙂 Chyba będę musiała się mu bliżej przyjrzeć, a raczej upiec 😉
Bardzo ciekawy pomysł! Muszę zrobić na najbliższą imprezę 🙂
Jakże pięknie się prezentuję, a z pewnością jeszcze lepiej smakują, doskonały pomysł na przekąskę. 🙂
Świetny pomysł na małe co nieco:)