karmelizowane grejpfruty
po co karmelizować grejpfruty? zadawałam to pytanie wiele razy aż… zrobiłam!
wydobyty niezwykły aromat, głębsza goryczka i głębsza słodycz – podkręcona odrobiną cukru i miodem… trochę cynamonu, trochę pistacji…
cytrusy na ciepło! zimą nie do przecenienia. a cynamon rozgrzewa dodatkowo…
cudowne do zjadania łyżeczką, na śniadanie, na zakończenie posiłku, albo jako deser sam w sobie.
równie wspaniałe jako element innych dań – sałatek, grzanek, owsianek, czego sobie życzycie…
uwaga : uzależniające!
składniki:
-
2 różowe grapefruity, najlepiej z ekologicznej uprawy*
-
4 łyżeczki cukru trzcinowego
dodatki:
-
4 szczypty cynamonu
-
miód z kwiatów pomarańczowy**
-
pistacje łuskane
* cytrusy już od wielu lat zamawiam w dostawach prosto z sycylijskich sadów. przyjeżdżają do domu, świeże, zrywane kilka dni wcześniej w konkretnych gajach. dojrzewające w słońcu, bez oprysków, bez zabezpieczeń, bez chemii… cudownie aromatyczne, i nawet jeśli niedoskonałe w kształcie czy rozmiarze – absolutnie pyszne…
{ zamówienia realizuje firma InCampagna }
** miód z kwiatów pomarańczy ma niesamowity aromat. bardzo warto przywieźć sobie słoiczek z wojaży w południowych stronach, albo… zamówić wraz z cytrusami.
przygotowanie
dodatki:
świeże pistacje lubię podprażyć – wystarczy 10 minut w rozgrzanym piekarniku, uważając, aby się nie przypaliły.
podprażone siekam na grube kawałki i przesypuję delikarni solą.
miód – jeśli nie jest płynny – potrzebną ilość podgrzewam lekko i powoli, tylko do roztopienia.
grajpfruty myję i przekrajam na połówki, w poprzek cząstek.
karmelizowane grejpfruty w piekarniku:
nożem do filetowania lub bardzo ostrym nożykiem do owoców odcinam wnętrze owocu od albedo – białej części skórki, która jest bardzo gorzka. poszczególne segmenty miąższu oddcinam od białych błonek. pozostawiam poodcinane kawałki miąższu na miejscu.
połówki grapefruita posypuję cukrem trzcinowym – każdą połówkę 1 łyżeczką, czasam dodatkowo odrobiną cynamonu.
blachę wykładam papierem do pieczenia i układam połówki grejpfruta – rozcięciem do góry.
rozgrzewam piekarnik z funkcją grill – u mnie to jest specjalna grzałka na górze piekarnika. jeśli nie macie tej funkcji – ustawcie pieczenie z góry, 220 stopni.
do gorącego piekarnika wstawiam blachę z grejpfrutami, na jak najwyższym poziom, i piekę 10 minut { funkcja grill, lob górna grzałka 200 stopni }.
owoce będą pięknie pachnieć, a potem będzie wyczuwalny zapach karmelu. na przekrojonej stronie pojawią się pojedyczne ciemne miejsca i najprawdopodobniej zbrązowieją fragmenty skórki przy przekrojonej krawędzi.
kiedy zobaczycie karmelowe fragmenty – grejfruty są gotowe.
karmelizowane grejpfruty z patelni :
przy tym sposobie nie odcinam miąższu od skórek – byłoby za dużo soku, który cały wyciekłby na patelnię.
połówki grejpfruita posypuję cukrem trzcinowym – każdą połówkę 1 łyżeczką.
rozgrzewam na patelni odrobinę oliwy lub oleju kokosowego.
na gorącą patelnię wkładam połowki grejpfrutów, tak, aby rozciętą stroną dotykały patelni.
redukuję moc kuchenki do średniej i podsmażam…
z grejpfrutowych połówek wyleci sporo soku z cukrem. przesuwam połówki owoców po patelni zgarniając jak najwięcej tych pyszności do wnętrza owoców.
przekrojona strona owoców się zrumieni, a potem najprawdopodobnie zbrązowieje w miejscahc gdzie przylega do patelni. jeśli wycieknie dużo soku – może zbrązowieć cała powierzchnia.
kiedy owoce są ciepłe aż do czubka, a przekrojona strona przytumieniona – grejpfruty są gotowe.
***
niezależnie od metody grillowania – zdejmuję gotowe połówki z blachy / patelni i układam na paterze czy półmisku. albo na indywidualnych talerzykach.
czasem posypuję cynamonem, zazwyczaj podprażonymi pistacjami.
miód lubię podać osobno – nie wszyscy potrzebują dodatkowej słodyczy…
jeśli jednak macie miód z kwiatów pomarąńczy – naprawdę cudownie pasuje – trudno odmówić sobie tej przyjemności…