kandyzowane skórki cytronu By

kandyzowane skórki cytronu

z widokiem na stół | kandyzowane skórki cytronu

 

 

 

kandyzowane skórki cytronu

cytron czyli cedrat, jeden z cytrusów mniej znanych. Jest wiele odmian cytronu, o różnych kształtach. Wszystkie charakteryzują się bardzo grubą, mięsistą skórką, i małą ilością miąższu – niektóre odmiany są go zupełnie pozbawione. Ja używałam cytronów z biologicznych upraw w Kalabrii i Sycylii, przypominających bardzo duże cytryny o nierównej skórce.

Z powodu dużej ilości skórki, która jest również pachnąca i aromatyczna, cytron bardzo dobrze nadaje się do kandyzowania. Kandyzowane skórki, nazywane tez cykatą, używa się do ciast i deserów. Mają inny aromat niż pomarańczowe i inną strukturę – są bardziej miękkie, przypominają małe gąbeczki nasączone przepysznym cytrusowym syropem. Skórki cytronu są też pyszne do podjadania łyżeczką – goryczka jest ledwo wyczuwalna, a aromatu mnóstwo.

składniki:

  • skórki z 2 cytronów bio / eko / organicznych ( około 600 g )
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki wody

 

kandyzowane skórki cytronu – przygotowanie

obieram cytrony z całej skórki, pozostawiając sam miąższ. miąższ jest bardzo kwaśny – wyciskam sok i zamrażam w tackach do kostek lodu. takie zamrożone kwaśnie kubiki świetnie nadają się do drinków!

skórki kroję w kostkę około centymetrowej wielkości.
pokrojone skórki umieszczam w rondlu, zalewam dużą ilością wody, zagotowuję i gotuję przez 5 minut. wodę odlewam.

w dużym rondlu mieszam cukier z wodą, podgrzewam, a kiedy cukier się rozpuści dodaję pokrojone w kostę skórki.
doprowadzam do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszam ogień i pozwalam skórkom się smażyć – początkowo będzie to bardziej gotowanie, a potem, kiedy część wody odparuje, smażenie. 
skórki będą delikatnie bulgotać, aż zrobią się lekko przezroczyste. zajmuje to około godziny, ale może też trwać dłużej.

zazwyczaj w tym czasie większość syropu się wygotuje, ale jeśli jakiś pozostanie – nie przejmuję się tym specjalnie.
kiedy skórki są przezroczyste uznaję je za gotowe { i są gotowe – smakują wspaniale! }. 
gotowe skórki wyjmuję z syropu i przekładam do czystych, wysterylizowanych słoików { o sterylizacji słoików przeczytacie TU }. jeśli zostało trochę syropu w rondlu – można zalać skórki syropem. albo odlać syrop osobno do późniejszego wykorzystania – na jego bazie można zrobić na przykład lukier do pączków.

kandyzowane skórki przechowuję w temperaturze pokojowej, ale jeśli chcesz mieć pewność, że przechowają się dłużej – trzymaj w lodówce.

PS> nie rekomenduję zwiększania ilości skórek do jednorazowego kandyzowania. jeśli potrzebujecie wiecej skórek – lepiej zrobić kolejne porcje jedna po drugiej.

OWOCOWYCH CUDOWNOŚCI!

 


Cytrony pochądzą z Bottega Calabrese  & Siciliana, małej firmy, która dostarcza do Polski cytrusy wprost z kalabryjskich sadów.


 

13 komentarzy

  1. Nigdy nie robiłam takiej skórki. Bardzo ładnei wygląda

  2. Świetny pomysł jako dodatek do deserów, choc lubię też takie dziwne połączenia z daniami wytrawnymi 🙂

  3. Krystyna Bożenna Borawska

    Zwrócę uwagę czy u nas w sklepach bywa 🙂 Brzmi apetycznie 🙂

  4. Moja babcia robiła takie skórki tylko pomarańczowe. Ależ to było pyszne. Zachęciłaś mnie żeby spróbować odtworzyć ten smak, a patent z zamrożonym sokiem z cytryny jest super!

    1. pomarańczowe oczywiście też robię, zajrzyj do przepisu:
      http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/przepisy/kandyzowana-skorka-pomaranczowa/
      ale smak i aromat cytronu jest niepowtarzalny, warto spóbować tego mniej znanego cytrusa.

  5. Wygląda świetnie ,muszę kiedyś spróbować.
    https://bit.ly/2BTeoUF

  6. Aleksandra Załęska

    Nie słyszałam nigdy o cytronie. Takie kandyzowane skórki miga być dobrym dodatkiem do deserów 😉

  7. Przepraszam, że tak Cię nękam pytaniami, ale czy kandyzowałaś też skórkę mandarynki?

    1. nie, nie próbowałam. wydaje mi się zbyt mało mięsista, zbyt twarda.

  8. Co sądzisz o zastąpieniu cukry trzcinowego zwykłym cukrem, to dobry pomysł?

    1. można oczywiście zastąpić, wybieram cukier trzcinowy bo jest zdrowszy, a raczej należałoby powiedziej mniej niezdrowy – mniej przetworzony, zachuje też więcej wartości, ponieważ nie jest rafinowany. zazwyczaj też ma mniej chemii dołożonej ( antyzbrylacze itp. )

  9. Nigdy o tym cytrusie nie słyszałam, znam jedynie oklepaną cytrynę 😉 Ale ze zdjęć wnioskuję, że proces kandyzowania przebiegł pierwszorzędnie 🙂

  10. Faktycznie skórkę ma grubą. Prezentuje się doskonale zarówno w całości, jak i po kandyzowaniu i zapewne pachnie cudnie.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.