kandyzowana skórka pomarańczowa do ciasta By

kandyzowana skórka pomarańczowa do ciasta

z widokiem na stół | kandyzowana skórka pomarańczowa

 

 

 

kandyzowana skórka pomarańczowa

pyszna i aromatyczna… słodka, bez goryczki i bez sztucznych dodatków. używam tylko skórek z pomarańczy bio, organicznych, niewoskowanych, przyjeżdżających wprost z plantacji. niezastąpiona do domowych ciast i deserów.

składniki:

  • skórki z 8 średnich pomarańczy bio / eko / organicznych
  • 2 szklanki cukru – zwykłego białego lub trzcinowego*
  • 1/2 szklanki wody

* skórki kandyzowane w cukrze trzcinowym mają ciemniejszy, nieco stłumiony odcień. w smaku są tak samo pyszne.

 

przygotowanie

skórki pomarańczowe gromadzę w miarę jak zjadamy pomarańcze. trzymam je w słoiku z zimną wodą, którą zmieniam co dzień, aż do momentu gdy mam wystarczającą ilość, aby usmażyć skórki. trzymanie skórek w wodzie ma też znaczenie dla ich smaku – pozbywamy się goryczki i ewentualnej chemii.

skórki pomarańczowe umieszczam w rondlu z wodą, zagotowuję i  gotuję przez 5 minut. wodę odlewam. skórki kroję w drobną kosteczkę.

w duży płaskim rondlu podgrzewam cukier z wodą do rozpuszczenia się cukru. dodaje pokrojone skórki i doprowadzam do wrzenia na średnim ogniu. zmniejszam ogień i pozwalam skórkom się smażyć – delikatnie bulgotać, aż zrobią się lekko przezroczyste. nie dbam o to, aby cały syrop cukrowy się wygotował – kiedy skórki są przezroczyste wyjmuję je z syropu i przekładam do czystych, wysterylizowanych słoików. czasem zalewam rzadkim syropem. a czasem odlewam syrop osobno do późniejszego wykorzystania (jest mocno pomarańczowy, świetnie sprawdza się np. jako lukier do pączków).

kandyzowane skórki przechowuję w temperaturze pokojowej, ale jeśli chcesz mieć pewność, że przechowają się dłużej – trzymaj w lodówce.

PS> ostatnio robiłam skórki z podwójnej porcji i to było spore wyzwanie – zdecydowanie rekomenduję ilość z przepisu. 

OWOCNEGO SMAŻENIA!

 

 

 

5 komentarzy

  1. A co robisz by można je było normalnie wyjmować ze słoika, by to wszystko tak nie twardniało? Bo zrobiłam raz i jak wpakowałam do słoika to wyjadać można było tylko nożem… 😉

    1. jeśli skórki twardnieją w słoiku to znaczy, że są za mocno odparowane, a syrop za gęsty. trzeba krócej smażyć, lub na mniejszym ogniu, albo dodać więcej wody na początku. 😉

      1. Oooo dziękówka!! Znaczy się spróbuję jeszcze raz 🙂

        1. daj znać jak się udało1 🙂

  2. W cytrusach podoba mi się to, że nic się w nich nie zmarnuje. A skórki kandyzowane to wisienka na torcie dla wielu deserów.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.