avocado przekrajam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę, miąższ oddzielam od skórki, wykładam do miski; ugniatam, nie blenduję i nie miksuję (mają pozostać kawałki owoców, otoczone miękkim pure); dodaję sok z limonki – do smaku (zapewnia również utrzymanie koloru i sprawia, że avocado nie ciemnieje/szarzeje dodaję sól, pieprz do smaku, dalej czosnek, chili i ewentualnie paprykę słodką w proszku. dodaję posiekaną kolendrę wszystko mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki, aby smaki się przeniknęły. dodatki – pomidory, cebulę – dodajemy na końcu, po przegryzieniu smaków. ja nie dodaję 😉
guacamole
wspaniała pasta z avocado…
z promieniem słońca i smakiem południa,
otulająca, sycącą, pyszna…
składniki:
3-4 małe owoce avokado, albo 2 duże
sok z lemonki – do smaku
sól
pieprz świeżo mielony, kolorowy
czosnek – 2-3 świeże ząbki, lub suszony (nie granulowany)
½ – 1 papryczka chili, lub chili suszone w proszku
odrobina papryki słodkiej w proszku
świeża kolendra – pół pęczka / doniczki
można dodać:
cebulę świeżą lub podsmażoną
pomidory pokrojone w drobną kostkę
przygotowanie
robię te czynności uroczym ‘avocado tool’, ale zwykły nóż do przekrojenia, łyżka do wydobycia miąższu i pospolity widelec do ugniecenia wystarczą zupełnie.
Tyle razy widziałam już przepisy na guacamole, ale jeszcze ani razu go nie zrobiłam. Może w końcu się zbiorę 🙂 Na marginesie – polecam też pastę z awokado z koperkiem, ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny 🙂
dziękuję! my uwielbiamy avocado i jemy we wszelkich konfiguracjach… ale z koperkiem chyba jeszcze nie było !