guacamole By

guacamole


guacamole

 

 

 

 

 

 

guacamole

wspaniała pasta z avocado…

z promieniem słońca i smakiem południa,

otulająca, sycącą, pyszna…

składniki:

  • 3-4 małe owoce avokado, albo 2 duże
  • sok z lemonki – do smaku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony, kolorowy
  • czosnek – 2-3 świeże ząbki, lub suszony (nie granulowany)
  • ½ – 1 papryczka chili, lub chili suszone w proszku
  • odrobina papryki słodkiej w proszku
  • świeża kolendra – pół pęczka / doniczki

można dodać:

  • cebulę świeżą lub podsmażoną
  • pomidory pokrojone w drobną kostkę

przygotowanie

avocado przekrajam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę, miąższ oddzielam od skórki, wykładam do miski;

ugniatam, nie blenduję i nie miksuję (mają pozostać kawałki owoców, otoczone miękkim pure);
robię te czynności uroczym ‘avocado tool’, ale zwykły nóż do przekrojenia, łyżka do wydobycia miąższu i pospolity widelec do ugniecenia wystarczą zupełnie.

dodaję sok z limonki – do smaku (zapewnia również utrzymanie koloru i sprawia, że avocado nie ciemnieje/szarzeje

dodaję sól, pieprz do smaku, dalej czosnek, chili i ewentualnie paprykę słodką w proszku.

dodaję posiekaną kolendrę

wszystko mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki, aby smaki się przeniknęły.

dodatki – pomidory, cebulę – dodajemy na końcu, po przegryzieniu smaków. ja nie dodaję 😉

 

 

2 komentarze

  1. Tyle razy widziałam już przepisy na guacamole, ale jeszcze ani razu go nie zrobiłam. Może w końcu się zbiorę 🙂 Na marginesie – polecam też pastę z awokado z koperkiem, ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny 🙂

    1. dziękuję! my uwielbiamy avocado i jemy we wszelkich konfiguracjach… ale z koperkiem chyba jeszcze nie było !

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.