grzanki z kimchi i cheddarem . z sałatką z kiełków i grillowaną cukinią By

grzanki z kimchi i cheddarem . z sałatką z kiełków i grillowaną cukinią

 

 

grzanki z kimchi i cheddarem

nie wymyśliłam tego połączenia, niemniej jest genialne!
grzanki z kimchi i cheddarem podpatrzyłam u Marcina Szulżyckiego { autora bloga słodkokwaśna.pl }, entuzjasty kanapek wszelkich sortów i odmian.

do moich grzanek używam chleba domowego, na zakwasie, zwykle to jest chleb żytnio-orkiszowy; mojego własnego kimchi sałatkowego i dobrego sera cheddar, u mnie dość ostrego. można oczywiście użyć ulubionego dobrego chleba, kimchi i cheddara… kombinacja jest boska!

grzanki serwuję na gorąco…
z sałatką z kiełków i plasterkami grillowanej cukinii tworzą pełnoprawny lunch, a u nas także służą za obiad. spróbujcie – całość łatwa i szybka do przygotowania, a gama smaków niezwykle szeroka i pięknie się dopełniająca.

składniki :
{ na 2 duże porcje albo 4 mniejsze }

  • 4 duże kromki dobrego chleba na zakwasie*, albo 8 mniejszych 
  • 4 kopiaste łyżki poszatkowanego kimchi
  • 4 duże i niezbyt cienkie plastry sera cheddar ( takie, żeby pokryły całe kromki chleba )
  • sałatka z kiełków – do przygotowania z TEGO PRZEPISU
  • 2 małe cukinie, albo jednak większa
  • ulubione przyprawy do grillowania** warzyw

do podania

  • sos czosnkowo-chilii, albo ostry sos chilli
  • listki kolendry
  • kiełki pora { to ten mikro szczypiorek na zdjęciach } albo szczypiorek
  • świeży ogórek
  • 4 łyżki kimchi { mała miseczka }

*  najchętniej używam domowy chleb żytni, albo żytnio-orkiszowy na zakwasie, przepis znajdziecie TUTAJ i TUTAJ.

** przepis na moją ulubioną przyprawę GRILL VEGE wstawię niebawem, tymczasem znajdziecie ją w przepisie na kalafiora z patelni 

grzanki z kimchi i cheddarem
przygotowanie

w pierwszej kolejności kroję cukinie na plasterki około 5 mm grubości, oprószam solą, posypuję przyprawą GRILL VEGE, lub ulubionym zestawem ziół do grillowania warzyw.
grilluję na patelni grillowej, aż pojawią się piękne złoto-brązowe paseczki; odwracam na drugą stronę i czekam na ten sam efekt – plasterki będą już dość miękkie. i pyszne!
można grillować w piekarniku – wtedy plasterki cukinii smaruję oliwą i rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia; wstawiam do nagrzanego piekarnika piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni, albo – lepiej – na funkcji GRILL. 
można też podsmażyć na odrobinie oliwy na patelni z powłoką nieprzywierającą.

kiedy cukinia się grilluje { trwa to 15-30 minut } przygotowuję sałatkę z kiełków >> PRZEPIS.
sałatkę umieszczam w misce, odstawiam.

2 duże kromki chleba, albo 4 mniejsze, smaruję z jednej strony odrobina oliwy i rozkładam płasko, posmarowaną stroną do dołu.
na każdej dużej kromce układam 2 łyżki kimchi { na małych po 1 łyżce ).
na kimchi kładę plastry sera cheddar.
przykrywam kolejnymi kromkami chleba i smaruję wierzch odrobiną oliwy.
w przypadku użycia dużych kromek { jak na zdjęciach } każdą 'kanapkę’ przekrajam na dwie części.

rozgrzewam opiekacz z wkładkami panini i do gorącego opiekacza wkładam 2 przygotowane kanapki.
kiedy pierwsza partia się upiecze wyjmuje i od razu wkładam kolejne.

w między czasie sprawdzam cukinie… kiedy jest gotowa wyłączam palnik lub piekarnik i pozostawiam plasterki na patelni lub blaszce w piekarniku, żeby nie ostygły.

kiedy grzanki są gotowe układam na talerzu trochę plasterków grillowanej cukinii i kopiastą łyżkę sałatki z kiełków, albo więcej…
kładę grzankę, robię kilka zygzaków sosu na grzance, dodaję listki kolendry i kiełki pora…

pozostałe grzanki – jeśli jemy we dwójkę – podaję obok.
dodatkowe plasterki cukinii i pozostała sałatkę z kiełków serwuję w osobnych naczyniach, tak aby każdy mógł sobie dobrać.
z grzankami lubię podać salaterkę plasterków świeżego ogórka z solą i pieprzem, i trochę dodatkowego kimchi, gdyby komuś było za mało 😉 
no i extra sos!

smacznego, gotowe!

 

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.