gofry dyniowe . . .
przepyszne . . .
część mąki zastąpiona puré z dyni, dla lekkości i aksamitności. i jesiennego charakteru… chrupiące na zewnątrz, puszyste i mięciusieńkie w środku. z aromatem cynamonu…
na jesienne weekendowe śniadanie lub brunch, na podwieczorek, na deser . . .
składniki
-
250 g mąki orkiszowej jasnej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki cynamonu
-
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
80 g masła klarowanego
-
2 duże jajka
-
200 ml wody gazowanej
-
200 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
-
150 g purè z dyni (np. z TEGO PRZEPISU)
-
szczypta soli
-
1 łyżka cukru trzcinowego
dodatkowo do podania
-
cukier puder
-
250 g orzechów włoskich, uprażonych
-
syrop klonowy
-
opcjonalnie: jogurt grecki
-
konfitura, najlepiej domowa
-
EXTRA OPCJA: domowe lody
przygotowanie
mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia, oraz z przyprawami. masło roztapiam i pozostawiam do przestygnięcia. jajka rozdzielam na białka i żółtka.
w dużej misce mieszam wodę, mleko, purè z dyni, żółtka, cukier i sól. dodaję przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawami oraz przestudzone masło. miksuję na gładkie ciasto (można wymieszać ręcznie trzepaczką). odstawiam na 15 minut.
po 15 minutach białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i krótko miksuję – tak, aby piana nie opadła.
gofrownicę przecieram odrobiną oleju kokosowego, rozgrzewam. wylewam porcje ciasta (wielkość porcji trzeba dostosować do własnej gofrownicy) i piekę kilka minut (czas pieczenia również zależy od urządzenia).
chrupiące gofry wyjmuję z gofrownicy i studzę na kratce. to bardzo ważny etap, nie pomijajcie!
lekko wystudzone gofry posypuję cukrem pudrem.
podaję najchętniej z prażonymi orzechami włoskimi i syropem klonowym. dobrze pasuje też jogurt grecki. niektórzy lubią jeszcze dorzuć dobrą konfiturę, na przykład domową wiśniową.
a jeśli macie wielką ochotę – albo specjalną okazję – z lodami waniliowymi.
cudownie… dyniowych, kojących rozkoszy!