ekspresowe danie typu risotto z karczochami By

ekspresowe danie typu risotto z karczochami


 

ekspresowe danie typu risotto

to danie, idealne na szybki obiad albo kolację, zrobicie dosłownie w moment. przydadzą się pyszności z południa Italii, wspaniałe włoskie warzywa zamknięte w słoikach.

to jeden ze sprawdzonych sposobów szefów kuchni na przygotowanie niezwykłych dań w nieoczekiwanej sytuacji : mieć w spiżarni ratujące życie produkty.
moja recepta to słoiki z apulijskiej manufaktury – pyszne, pełne południowego słońca, naturalne, bez żadnych sztucznych dodatków. kilka takich słoików daje mnóstwo możliwości na różne okazje, a do tego dania używam dwóch. szczerze, uwielbiam kiedy mogę zaserwować nadzwyczajne danie bez żadnych przygotowań i zakupów.


składniki:

  • 100 g ryżu białego albo brązowego, ugotowanego
  • 3 łyżki warzyw ze słoika Antipasti Capriccioso albo Tris di Ortaggi Secchi*
  • 1 łyżka dobrej oliwy z oliwek, extra virgin, najlepiej z południa Italii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 – 3 łyżki białego wytrawnego wina { można zastąpić wodą z odrobiną soku z cytryny i odrobiną balsamico }
  • sól i świeżo mielony pieprz czarny
  • 60 g sera pecorino**
  • karczochy w oliwie ze słoika***
  • opcjonalnie: listki świeżej bazyli

* Antipasti Capriccioso i Tris di Ortaggi Secchi to przetwory warzywne z rodzinnej manufaktury na południu Italii, w regionie Apulia { poczytajcie o nich TUTAJ }. Capriccioso to mieszanka różnych warzyw, grzybow i oliwek pokrojonych na drobne kawałki, idealna do użycia jako antipasto, na bruschetach, a tutaj – do ryżu. Tris di Ortaggi Secchi to suszone bakłażany, cukinie i pomidory z włoskiego południa, w większych kawałkach. w obydwu wariantach warzywa są cudownie doprawione, pełne smaku i aromatów. każda z opcji nadaje daniu własny charkter, każda cudowna.
pyszności w słoikach prosto z południa Italii kupujemy przez grupowe zamówienia grupy entuzjastów pysznego włoskiego jedzenia w facebookowej grupie Smak Italii >> możecie się przyłączyć, zapraszam serdecznie!

** jeśli zdecydujecie się na zamówienie słoików > w tej samej dostawie mamy najlepszy jaki spotkałam ser pecorino, z rzemieślniczej serowarni w Apulii, na południu Italii, gdzie zwierzęta są szczęśliwe, a ludzie przemili >> TUTAJ znjadziecie opowieść o serach

*** polecam serdecznie karczochy w oliwie z oliwek, z tej samej manufaktury co warzywa opisane wyżej. są absolutnie pyszne!

ekspresowe danie typu risotto
przygotowanie

ryż gotuję, co zajmuje w zależności od odmiany 15 do 25 minut.
jest to najdłużej trwający etap przygotowania dania, ale robi się sam.
jeśli często jecie ryż, jak to się dzieje u nas, możecie z powodzeniem wykorzystać ryż zpoprzedneigo dnia, który macie w lodówce.

kiedy ryż się gotuje…

jeśli używam Antipasti Capriccioso, wystarczy wyjąć ze słoika 3 kopiaste łyżki warzyw i odsączyć je z zalewy – jak zwykle wyjmuję warzywa łyżka cedzakową i umieszczam na sitku.
jeśli używam Tris di Ortaggi Secchi – wyjmuję warzywa w ten sam sposób, odsączam na sicie i kroję na mniejsze kawałki. zwykle nie poświęcam czasu, aby kawałki były maleńkie, raczej przekrajam kawałki ze słoika na kilka części.

pecorino wiórkuję na cieniusieńkie plasterki łopatką do krojenia sera. do tego dania bardziej pasują mi szerokie płatki, jak z italiańskiej restauracji, niż drobne wiórki sera startego na tarce.

rozgrzewam na patelni oliwę, czosnek przeciskam przez praskę prosto na patelnię. dodaję suszone oregano…
w kuchni, a może w całym domu, unosi się zapach zwiasujący pyszności…
dodaję na patelnię ryż, mieszam i przesmażam, ryż wchłania aromatyczną oliwę…
podlewam winem… wino w kryzysowej sytacji – kiedy nie macie w domu – można zastąpić wodą z odrobiną soku z cytryny i odrobiną balsamico.

dodaję warzywa, a zapach staje się zniewalający… już wiemy, że będzie pysznie!
jeszcze troszkę soli, porządna dawka świeżo mielonego pieprzu…
próbuję – ach!

kiedy wszystko jest mocno ciepłe, albo gorące, wykładam ryż na talerze, tworząc małe wzgórza.
posypuję wiórkami pecorino…
na szczycie każdej górki kładę piękne serce karczocha, zwieńczenie cudowności.
na koniec jeszcze oprószam świeżo mielonym pieprzem, i posypuję listkami bazylii.

jedno z najpiękniejszych wrażeń kulinarnych : podać cudownie pyszne danie bez wysiłku…
smacznego, wspaniałego celebrowania codzienności!

2 komentarze

  1. pychotka! <3

  2. chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad! dzięki!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.