dhokla, czyli indyjski placek . ze szparagami By

dhokla, czyli indyjski placek . ze szparagami


 

 

dhokla, czyli indyjski placek .
ze szparagami

dhokla, a dokładniej Khaman dhokla, to indyjski placek z ciecierzycy niesamowicie prosty i szybki w wykonaniu.
gotowany na parze, puszysty i miękki, pyszny za sprawą oliwy smakowej, którą przyrządzamy bezpośrednio przed użyciem.
wegański i bezglutenowy.

pomysł podejrzałam u Ewy z bloga Misa mocy, doczytałam o pochodzeniu i tradycyjnej recepturze. Zmieniłam proporcje i dosmaczyłam, skomponowałam aromatyczną oliwę pod nasze preferencje i sezonowe dodatki.

Na zakończenie sezonu szparagowego dhokla ze szparagami, ale z grillowaną cukinią też będzie pyszna!

składniki

  • 250 g szparagów czyli połowę pęczka
  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czosnku suszonego
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oliwy
  • 180 ml wody

do oprószenia

  • oliwa do posmarowania
  • sól gruboziarnista, sezam biały, czarnuszka

na oliwę smakową

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy w ziarnach
  • suszony czosnek niedźwiedzi

opcjonalnie do podania

  • świeży szczypiorek
  • pesto z czosnku niedźwiedziego >> PRZEPIS

dhokla, czyli indyjski placek . ze szparagami
przygotowanie

Szparagi myję i suszę.
Odłamuję zdrewniałe końcówki { w magiczny sposób odłamują się dokładnie tam gdzie potrzeba }. Z odłamanych końcówek odcinam dosłownie kawałeczek – tu gdzie już jest takie najbardziej zdrewniałe – resztę zachowuję.
Ze szparagów odcinam główki, a łodyżki i fragmenty zachowane z końcówek kroję na plasterki. Główki szparagów i plasterki wkładam do miski i zalewam wrzątkiem na 5 min. Po tym czasie odlewam.

Mieszam w misce składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaję wodę i oliwę, mieszam ponownie. Dodaję plasterki szparagów i mieszam raz jeszcze.

Dhoklę gotujemy na parze:
W dużym garnku doprowadzam wodę do zagotowania. Wody musi być dosyć sporo – będziemy gotować przez 25 minut. 
Ważne, żeby garnek miał sitko do gotowania na parze, albo żeby dopasować wielkością garnek i formę tak, aby formę można było zaczepić na rancie garnka.

Formę wykładam papierem do pieczenia. Następnie wlewam ciasto do formy.
Ciasto na początku jest bardzo rzadkie, ale z chwili na chwilę gęstnieje, więc się tym nie przejmujcie.
Na wierzchu układam główki szparagów rozmieszczając je zgodnie z nastrojem – czasem układam regularny wzór, częściej jednak losowo utykam, aby zapełniły powierzchnię. Staram się nie wciskać główek szparagów w głąb ciasta.

Dhoklę gotuję na parze przez 25 min, następnie sprawdzam patyczkiem – jeśli patyczek jest suchy dhokla jest gotowa.

Lubię jeszcze podpiec chwilę tak dhoklę w piekarniku…
to nie jest część tradycyjnego przygotowania, ale pięknie wykańcza smak potrawy. 
Gotową dhoklę zdjętą z garnka smaruję po wierzchu oliwą, szczególnie troskliwie smaruję wystające części szparagów. Oprószam sezamem, czarnuszką, pieprzem i gruboziarnistą solą,  i wkładam na 10 min do piekarnika nagrzanego do 200°.

Kiedy dhokla się podpieka przygotowuję smakową oliwę:

2 łyżki oliwy rozgrzewam na patelni i dodaję 2 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki. Kiedy lekko się zrumienią, dodaję pieprz ziołowy w ziarnach i suszony czosnek niedźwiedzi, mieszam i wyłączam ogień.

Wyjmuję dhoklę z piekarnika… 

Polewam placek ciepłą oliwą smakową.
Serwować można od razu, na ciepło, albo pozostawić do wystygnięcia.

Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Często podaję w towarzystwie pesto z czosnku niedźwiedziego.
Niemniej placek jest tak kompletny, że nie potrzebuje dodatków…

Smacznego, cudownego!

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.