cold brew coffee COCO LATTE . letni napój kawowy { z kokosem! }
COLD BREW COFFEE czyli kawa 'parzona’ na zimno bez gorącej wody, bez gotowania, bez wysokiego ciśnienia. smak tak 'parzonej’ a właściwie zalanej kawy jest pełny, gładki i przyjemy, w zasadzie bez goryczki. wystarczy dać kawie czas…
do COLD BREW COFFEE świetnie pasuje… mleko kokosowe!
aksamitność mleka kokosowego cudownie koresponduje z gładkością kawy parzonej na zimno i łagodzi jej kwasowatość, pozostawiając świeżość a dodając odrobinę egzotycznego twistu. efekt jest wyśmienity : odświeżający, chłodzący, niezywkły napój kawowy.
składniki
(na 4 porcje )
cold brew coffee*:
-
100g kawy ziarnistej, najlepiej świeżo palonej z manufaktury**
-
500ml wody
letni napój kawowy
-
4 wysokie szklanki, wypełnione w 2/3 lodem
-
cała kawa z powyższego przepisu – 480ml
-
240ml mleka kokosowego
* więcej o COLD BREW COFFEE przeczytacie w artykule >> TUTAJ!
znajdziecie tam opis moich testach, a także słowo o tym, dlaczego warto zaparzyć od razu większą ilość zimnej kawy.
**do alternatywnych metod parzenia kawy, do których zaliczane jest COLD BREW, warto wykorzystać dobre i swieżo palone kawy z manufaktur. ja osobiście polecam Manufakturę Kawy jako źródło pysznych kaw, selekcjonowanych z uwagą, o znanym źródle pochodzenia i pięknie opiesanych co do ich walorów i charakterystyki. Warto poeksperymentować i znaleźć swoje ulubione ziarno. Ja rekomenduję mieszankę aurotską Espresso – jeśli lubicie głęboki, wypełniający podniebienie smak kawy. Jeśli jesteście na drugim biegunie – poszukujecie lekkiego, świeżego kawowego smaku – sięgnijcie po Columbia Light Roast, jasno paloną kawę.
cold brew coffee COCO LATTE > przygotowanie
ziarna kawy, najlepiej świeżo palonej, mielę w młynku- najlepiej tuż przed przygotowaniem. mielę grubo, zdecydowanie grubiej niż do ekspresu przelewowego, trochę grubiej niż do ekspresu ciśnieniowego czy kawiarki.
zmialoną kawę umieszczam w słoiku lub butelce o pojemności 600ml ( jeśli przygotowujecie od razu większą ilość naparu – naczynie powinno być odpowiednio większe) i zalewam przefiltrowaną zimną wodą – temperatura pokojowa lub „kranowa”.
pojemnik zamykam czy zakręcam i umieszczam w lodówce – najlepiej na 24 godziny lub dłużej; chyba, że używacie jasno palonej kawy – wtedy spróbujcie efektu po 12 godzinach.
w tym samym czasie warto schłodzić w lodówce mleko kokosowe.
po 24 godzinach { lub dłużej! kawa może się „parzyć” nawet kilka dni, z każdym dniem aromat będzie płęniejszy, a ogólny kształt smaku – gładszy } kawę przecedzam . używam do tego dobrej jakości filtra papierowego włożonego w sitko lub drip – może to być uczwyt na filtr ze zwykłego ekspresu przelewowego, albo kuchenne sitko – chodzi tylko o podtrzymanie filtra. przecedzanie kawy trochę trwa, warto dać jej czas, tak aby cały drogocenny trunek spłynął do dzbanka czy słoika pod spodem.
4 wysokie szklanki wypelniam w 2/3 kostkami lodu. najefektowniej wyglądają duże kostki lodu po których kawa ledwo się zsuwa…
kostki lodu zalewam kawą, 120ml do każdej szklanki.
do każdej szklanki wlewam 60ml mleka kokosowego, najlepiej dość gęstego i schłodzonego.
i to tyle!
niezwykłe COLD BREW COFFEE COCO LATTE gotowe!
przepis powstał we współpracy z palarnią kawy Manufaktury Kawy