ciasto ala KEKS . pomarańczowe z żurawiną By

ciasto ala KEKS . pomarańczowe z żurawiną

z widokiem na stół   |   ciasto ala KEKS . pomarańczowe z żurawiną

 

 

 

 

ciasto ala KEKS . pomarańczowe z żurawiną

bardzo aromatyczne, wilgotne, przepyszne ciasto… 
z powodu dużej ilości owoców przywodzi na myśl KEKS. używamy ŚWIEŻEJ żurawiny, więc przypomina też nieco letnie ciasta z owocami… 
w niezwykły sposób świeże, satysfakcjonujące, cudowne… niewątpliwie sezonowe, zimowe, świąteczne: łączymy pomarańczę z żurawiną…
super szybkie i super proste – tak jak w muffinach wystarczy wymieszać składniki. 

to co? pieczemy!

ps.
faktycznie nie jest to keks, który bazuje na cieście ucieranym, z dużą ilością masła. tutaj mamy do czynienia z ciastem „mieszanym” – prostszym i lżejszym.


składniki ( na formę keksówkę  ):

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej – indeks 550 lub 700 ( można użyć pszennej )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 160 g cukru trzcinowego, drobnego
  • 245 g czyli 240 ml maślanki lub jogurtu naturalnego ( można zastąpić mlekiem roślinnym )
  • 75 g czyli 80 ml masła ( można byc klarowane; można zastąpić olejem kokosowym lub słonecznikowym )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 pomarańcze – użyjemy skórki
  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny* ( może być mrożona )
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny*
  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru pudru, najlepiej trzcinowego**
  • 1,5 – 2 łyżki gorącej wody albo soku pomarańczowego

* zdecydowanie rekomenduję użycie również świeżej żurawiny, ma istotne znaczenia dla charakteru ciasta. oczywiście można zastąpić suszoną, niemniej wtedy ciasto straci sporo ze swojej świeżości i odświętności

przygotowanie

mrożoną żurawinę rozmrażam, jeśli używam świeżej – myję i suszę.

ocieram skórkę z obydwu pomarańczy – użyjemy tylko pomarańczową zewnętrzną część. owoce można zjeść. 🙂 

jeśli żurawina jest odmiany wielkoowocową, o owocach w postaci dużych kulek 1 – 2 centymetrowych, warto pokroić owoce na  mniejsze kawałki. jeśli użyjecie żurawiny w postaci drobnych kuleczek, lekko przezroczystych { to moja ulubiona odmiana, zawsze takiej poszukuję } – wtedy nie trzeba kroić.

mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszam razem w misce. na końcu dodaję żurawinę i orzechy, mieszam.

oddzielnie mieszam składniki mokre i aromaty :  jajko roztrzepuję lekko, dodaję cukier, jogurt lub maślankę, roztopione masło, ekstrakt wanilii i otartą skórkę z jednej pomarańczy { połowę całej otartej skórki }. wszystko mieszam razem, dokładnie.

łączę składniki mokre i suche – mieszam tylko do połączenia składników. w mieszance mogą, a nawet powinny pozostać grudki.

podłużną formę tzw. keksówkę rozmiaru 10 x 20 cm wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję olejem kokosowym i oprószam mąką. 
lubię też piec to ciasto w postaci mini-keksów w małych papierowych formach 8 x 17 cm, wtedy z tych proporcji otrzymuję 2 ciasta. idealne na prezenty!

piekę w temperaturze 160 stopni przez 60 minut, to suchego patyczka. w przypadku użycia dwóch mniejszych form wystarczy około 45 minut. 
wyjmuję z piekarnia i przez chwilę studzę w formie.

przygotowuję lukier: 

1,5 łyżki gorącej wody, albo soku pomarańczowego – dla bardziej intensywnego smaku i cukier puder umieszczam w dużym kubku. rozcieram grzbietem łyżki na gładki lukier. jeśli lukier jest za rzadki dodaję trochę cukru pudru, jeśli za gęsty – odrobinę gorącej wody i ponownie rozcieram. dodaję resztę otartej skórki z pomarańczy i mieszam.

polewam ciasto pomarańczowym lukrem, cudowny aromat wypełnia powietrze…
pozostawiam do zastygnięcia lukru { choć trudno się oprzeć… 😉 }

cudownego pieczenia, cudownych smaków !

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.