…kruche najbardziej na świecie.
z najbardziej kruchego z kruchych ciast, czasem nazywanego kruchym piaskowym, pâte sablée…
składniki (na 3 blachy ciasteczek):
-
200 g masła
-
100-150 g cukru pudru
-
2 żółtka + ew. 1 żółtko do posmarowania ciastek
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
300 g mąki pszennej, lub orkiszowej jasnej (typ 700)
jeśli robimy ręcznie bez miksera – masło powinno być zimne.
u mnie wszystko miksuje Kitchen Aid – masło musi być miękkie
przygotowanie
sposób ręczny:
masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto dzielę na 2 części, formuję 2 krążki, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.
sposób mikserem:
ucieram/miskuję masło z cukrem pudrem do białości (w KA mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję żółtka i wanilię, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami – to ważne – dodaję przesianą mąkę. ciasto dzielę na 2 części, formuję 2 krążki, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.
po wyjęciu z lodówki (wyjmujemy najpierw JEDEN krążek):
wałkuję ciasto na grubość 3-4mm, może być nawet cieniej 2-3mm, wg uznania. wycinam foremkami kształty, resztę zagniatam, ponownie wałkuję…. do wyczerpania ciasta.
powycinane kształty czyli nasze ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odległościach od siebie – ale jednak w odległościach, ciasteczka troszeczkę urosną.
wycięte ciasteczka najlepiej OD RAZU przenosić na blaszkę – im ciasto chłodniejsze, tym lepiej.
~ ciasteczka można posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżka zimnej wody, albo posypać cukrem (cukier się nie rozpuści, na ciastkach pozostaną kryształki). ~
piekę w temperaturze 200 stopni (wstawiam do rozgrzanego piekarnika), w zależności od wielkości i grubości ciastek – 10-12 minut, duże ciastka – 15 minut. po upieczeniu powinny być lekko złote, nie bladożółte. wyjmuję, studzę chwilę na blaszce, potem przekładam na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
ciastka można przechowywać tydzień lub dłużej w szczelnym pojemniku. świetnie sprawdzają się metalowe puszki, albo słoje.
z tego samego ciasta można zrobić spód do ciasta kruchego, tarty, mazurka.