chlebek brokułowy { bez mąki . bez glutenu } By

chlebek brokułowy { bez mąki . bez glutenu }

z widokiem na stół | chlebek brokułowy

 

 

chlebek brokułowy

fantastyczny!
chlebek jest rewelacyjny, pyszny, aromatyczny i wilgotny. płaski jak placek, kroimy w prostokąty, nie w kromki.
cudowny w smaku. dobry sposób na podanie kolejnej porcji warzyw zamiast węglowodanów. { i przemycenie brokułów } .
brokuły są wyczuwalne w smaku,  jeśli ktoś ich zdecydowanie nie lubi – to może nie być wybór dla niego. dla wszystkich innych – gorąco polecam. robimy z niego najlepsze kanapki na świecie!

składniki

  • duża główka brokułów – po zmiksowaniu ma być litr drobinek
  • 100 g migdałów – w dowolnej formie: tartych, w całości, w słupkach lub płatkach, w skórce lub blanszowanych
  • 4 jajka
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 lyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • pieprz czarny

chlebek brokułowy —> przygotowanie

brokuły rozdrabniam malakserem lub blenderem na drobinki podobne do ryżu czy kaszy — UWAGA! to nie może być purée.

migdały – jeśli mam całe migdały, w słupkach lub w płatkach – mielę, aby uzyskać migdały tarte.

NOWY SPOSÓB

opracowałam nowy, pewniejszy sposób przygotowania : chlebek jest nieco bardziej puszysty i nie przywiera do papieru { wg Waszych głosów, zdarzało się, ze przygotowany w poprzedni sposób przywierał } . ten nowy sposób jest inny niż pokazuje Luise na filmie poniżej. nadal brokuły mają być w drobinkach, nie starte na purée.

w misie miksera umieszczam jajka i ubijam delikatnie końcówką do ubijania piany – tylko do pojawienia się pierwszych pęcherzy piany i nieznacznego zwiększenia objętości. można to zrobić dowolnym urządzeniem do ubijania, również ręczną trzepaczką.

dodaję brokuły, migdały i przyprawy i miksuję wszystko razem, końcówka do mieszana, czyli mieszało płaskie. można oczywiście wymieszać ręcznie.

PODSTAWOWY SPOSÓB

brokuły i migdały mieszam – ja robię to mikserem stacjonarnym – dla szybkości i wygody, choć można oczywiście wymieszać ręcznie.

dodaję jajka i przyprawy, mieszam do połączenia składników i uzyskania w miarę jednorodnej masy { nie ucieram }.

*

masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam dłoniami. masa jest rzadka { i to jest prawidłowo }, nie może jednak pojawiać się stojąca, oddzielająca się woda. jeśli tak jest – sugeruję dołożyć łyżkę czy dwie mąki ziemniaczanej. masę rozprowadzam na grubość około 4 -5 mm, tworząc kształt prostokąta – zazwyczaj wypełnia niemal całą blachę.

wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 20 minut. chlebek powinien delikatnie się zezłocić na brzegach i narożnikach. jeśli wolicie, można podpiec jeszcze chwilę, aż będzie cały złocisty.

upieczony chlebek zostawiam na papierze do wystygnięcia. kiedy całkiem wystygnie – przekładam na drugą stronę i zdejmuję delikatnie papier (jeśli spróbujecie to zrobić z ciepłym chlebkiem jest duże ryzyko, że papier się nie oddzieli, a chlebkowy placek zniszczy…). placek kroję na 8 lub 12 równych części, to będą moje kromki…

przepis pochodzi z Green Kitchen Stories, a Luise pokazuje na filmie całe wykonanie chlebka:

fantastyczny, musicie spróbować!

pomysł na kanapki z tego chlebka znajdziecie TUTAJ 🙂

z chlebka można również zrobić nadzwyczajne KORECZKI!

PS. znacie dobre określenie dla 'flatbread’ w języku polskim?


 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

20 komentarzy

  1. Jakiej wielkości blaszki użyć?

    1. duża blacha na cały piekarnik.

  2. Mam pytanie odnośnie chlebka, czy zamiast migdałów, moge zmielic na mąke 100 gram płatków owsianych ?

    1. nie próbowałam, ale powinno chyba się udać. choć ta mąka będzie bardziej 'sucha’, nietłusta. zachęcam do eksperymentów, proszę spróbować, choćby na mniejszej próbie. chętnie poznam też efekty. 🙂

  3. Jest pyszny 🙂 Następnym razem też dam nieco mniej soli, dodałam jeszcze suszone pomidory bo uwielbiam je 🙂
    Jak go przechowujesz?

    1. świetny pomysł z pomidorami suszonymi! i tak, warto zmniejszyć wtedy ilość soli, pomidory mają zazwyczaj w sobie sól, a na pewno mnóstwo smaku.
      przechowywac najlepiej w lodówce, pokrojony na prostokąty – kromki ;), w pojemniku.

  4. A da się zrobić bez jajek może? 🙂

    1. nie wiem, nie próbowałam. jajka sa tu jedynym „sklejającym” składnikiem, mam wątpliwości czy siemie lniane będzie wystarczające – trzeba byłoby spróbować, zachęcam, może na mniejszej ilości – z 1/4 porcji?

  5. Czym można zastąpić tutaj migdały? Próbował ktoś? 🙂

    1. migdały możesz zastąpić nerkowcami lub słonecznikiem. może jeszcze orzechami brazylijskimi? chodzi o to, aby orzechy nie miały zbyt charakterystycznego smaku. ale oczywiście można próbować z dowolnymi orzechami, może kombinacja będzie Ci odpowiadała. a w czym problem z migdałami?

      1. Dzięki! Mam wrażenie, że ich nadużywam ostatnio po prostu 🙂 Spróbuje najpierw wersję oryginalną, a później wypróbuję słonecznik. Zobaczymy 🙂

  6. No bardzo dobry ale gdzie tyle soli? 2 łyżeczki? Nie da sie zjeść i mysle ze 1 zupelnie wystarczy.

    1. my lubimy słone. ale racja, w ogólnym przepisie warto może trochę zmniejszyć…

  7. Wygląda baaardzo apetycznie! Chyba się skuszę, przy najbliższej okazji 🙂

  8. Muszę kiedyś zaproponować ten chlebek mojej córci. Jak wiele małych dzieci jest trochę na bakier z warzywami, dlatego każdy sposób ich przemycenia jest dobry. Nie mówiąc już o skarbnicy dóbr wszelkich w postaci migdałów!

    1. zajrzyj koniecznie do posta o warzywach ukrytych –> na blogu jest więcej takich przepisów, na przykład pyszne muffiny z cukinii, w których cukinii nie widać, ani się jej nie czuje. zapraszam!
      http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/warzywa-ukryte-czyli-jak-podac-warzywa-zeby-zostaly-zjedzone-bez-protestu/

  9. Musi być pyszny! Uwielbiam brokuły!

  10. Sprytny patent na wrzucenie brokułów w innej postaci. Ja średnio lubię brokuły, ale jako kanapka mogą się fajnie komponować smakowo.

    1. to faktycznie sprytny sposób : ja również nie przepadam za brokułami – a w tej postaci smakują świetnie!

  11. Świetny, już zapisałam do spróbowania! Ja na „flatbread” mówię – na własny użytek – płaskie chlebki albo podpłomyki. Choć to oczywiście nie do końca to samo 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.