burrata z rukolą, malinami i borówkami By

burrata z rukolą, malinami i borówkami


 

 

burrata z rukolą, malinami i borówkami

w tej sałatce prym wiedzie dobrej jakości burrata i jej połączenie z owocami…

burrata to odmiana mozzarelli, w której wewnątrz serowej kulki znajdziemy mieszaninę kłaczków mozzarelli, czyli sera, i kremowej śmietanki…
wnętrze świeżej burraty jest półpłynne, a po nacięciu wydobywa się z kulki  śmietanka. 

łączenie serów typu mozzarella z owocami nie jest oczywiste, ale zapewniam Was: idealnie pasują!
burrata jest łagodniejszą, bardziej kremową i śmietankową siostrą mozzarelli – tym bardziej sprawdza się cudownie w kombinacji z kwaskowatymi, charakternymi owocami. 

całość utrzymujemy w konwencji wytrawnej sałatki, nie deseru: dodajemy oliwę, balsamico, sól i pieprz…
można dorzucić odrobinę miodu, dla dodatkowej słodyczy…

cudowność!
spróbujcie koniecznie!


składniki { na 2 porcje } :

  • 100 g rukoli
  • 400 g świeżych malin
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 2 kulki ( 2 x 125 g ) burraty dobrej jakości, najlepiej bardzo świeżej*
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • trochę dobrego balsamico** albo kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu ( opcjonalnie ) 
  • sól i świeżo mielony pieprz czarny do smaku

* burrata to odmiana mozzarelli, której wnętrze serowej kulki jest mieszaniną kłaczków mozzarelli, czyli sera, i kremowej śmietanki. wnętrze świeżej burraty jest półpłynne, a po nacięciu wydobywa się z kulki śmietanka. w miarę dojrzewania kulki wnętrze scala się coraz bardziej, aż zaczyna przypominać miękką mozzarellę – kulkę wtedy można już pokroić w plasterki. burratę cenimy za jej półpłynną konsystencje i najpyszniejsza jest jak najświeższa. 
we Włoszech dobrą rzemieślnicza burratę spotkać można niemal w każdym sklepie, również supermarketach i małych sklepikach lokalnych w mniejszych miejscowościach.
w Polsce spotykam taką na targach z dobrym jedzeniem, tzw. śniadaniowych itp. festynach, oraz w internetowych sklepach.

** o dobrym balsamico przeczytacie TU

burrata z rukolą, malinami i borówkami
przygotowanie

rukolę i borówki myję i suszę.
malin wyjątkowo spośród wszystkich owoców nie myję – uważam, że tracą zbyt wiele ze swojego smaku.

sałatkę układam na 2 oddzielnych talerzach, tworząc gotowe porcje. wyglądają wtedy tak pięknie!

na każdym talerzu układam licie rukoli tworząc tak zwane łoże.

mieszam trochę oliwy z balsamico, dodaję odrobinę soli i pieprzu. można tez dodać odrobinę miodu.
polewam liście powstałym sosem.

na rukoli rozsypuję maliny, przeplatam borówkami amerykańskimi. 

na środku każdego talerza robię wgłębienie, rozsuwając owoce, ale nie liście pod nimi.
w każde wgłębienie wkładam kulkę burraty. 

całość skrapiam balsamico, tworząc swobodne smugi.
kulki burraty polewam ze szczególną troską-  nie za dużo, nie za mało. 
można dorzucić odrobinę miodu, zrobić smugi z czubka łyżeczki…
całość można oprószyć pieprzem czarnym świeżo mielonym…

pyszności!
to jest absolutnie cudowne połączenie…

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.