ucierane ciasto z owocami w wersji bezglutenowej
ciasto jest pyszne, letnie, słodkie. wilgotne, długo świeże, mocno owocowe. cudowne!
warstwa ciasta jest cienka, a owoce nie opadają – pozostają na wierzchu. nie obawiajcie się mąki kokosowej – smak kokosa nie jest wyczuwalny. bezglutenowe – czyli dla wszystkich! można się nim zajadać bez obaw. 🙂
składniki (na blachę 20 x 20 cm):
-
50 g mąki kokosowej
-
50 g tartych migdałów (mąki migdałowej)
-
20 g mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
80 g masła
-
80 g drobnego cukru trzcinowego
-
szczypta soli
-
2 jajka
-
300 g owoców – jagód, porzeczek lub malin*
-
cukier puder ( najlepiej trzcinowy ) do posypania
jeśli chcecie użyć w zamian truskawek – koniecznie dodajcie trochę soku z cytryny, i ewentualnie otartą skórkę (samą żółtą warstwę).
bezglutenowe ciasto z owocami – przygotowanie
najpierw przygotowuję owoce: myję, suszę, obieram jeśli potrzeba.
mąki mieszam razem z proszkiem do pieczenia, odstawiam.
miksuję / ucieram masło z cukrem na jasną i puszystą masę. dodaję szczyptę soli, dalej ucierając. dodaję kolejno jajka, jedno po drugim, miksując po każdym jajku. dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i miksuję do połączenia składników w jednolitą masę.
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam ciasto. wyrównuję z grubsza i wykładam owoce.
piekę w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. ciasto nie będzie zupełnie suche – w składzie nie ma tradycyjnej 'suchej’ mąki.
wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce. po ostygnięciu lubię oprószyć cukrem pudrem. potem kroję na kwadraty { jakoś kwadraty mi najbardziej pasują do takich ciast }.
smacznego!
PS
jeśli poszukujecie przepisów na bezglutenowych letnie słodkości, zajrzyjcie koniecznie do przepisu na GOFRY KOKOSOWE – genialne!