apple butter . więcej niż mus jabłkowy ! By

apple butter . więcej niż mus jabłkowy !

z widokiem na stół | apple butter

 

 

apple butter. więcej niż mus jabłkowy

jeśli lubicie mus jabłkowy, i marzy Wam się gładki, intensywny, zniewalający… ten przepis jest dla Was!

apple butter to w zasadzie rodzaj musu jabłkowego, jakby skondensowany: gęstszy, intensywniejszy i doprawiony przyprawami korzennymi… słodki, gładki i absolutnie zniewalający.
stanie się zapewne jednym z Waszych ulubionych jesiennych dodatków do chleba, ciast ( dodawanym również do ciasta na etapie zagniatania! ), jogurtów, budyniów i twarożków, a także serów, mięs i wegańskich bowli. i zapewne jednym z  najsmaczniejszych, równie chętnie zajadanych łyżeczką wprost ze słoika. 
zdecydowanie do codziennego użycia, przez całą jesień i zimę!

przepis jest w zasadzie bezwysiłkowy ( poza pokrojeniem czy starciem jabłek ), nie ma w nim też nic odkrywczego >
a efekt końcowy jest po prostu pyszny. ja uwielbiam tez fakt, że jedynym dodanym cukrem jest syrop klonowy, co oznacza, że można go śmiało nazwać zdrowym. 🙂 

* nie mam dobrego pomysłu na tłumaczenie nazwy tego anglosaskiego przysmaku, dlatego pozostawiam oryginalną. masło tutaj należy rozumieć analogicznie jak w przypadku masła orzechowego –  ta cudowność jest jedwabiście gładka, stworzona do łatwego smarowania…
a przy tym wzbogaca smak niemal wszystkiego! 


składniki:

  • 1 kg jabłek ( najlepiej charakterystycznych jak szara reneta czy antonówki, ale mogą być dowolne )
  • 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej tłoczonego, nieklarowanego
  • 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego
  • 2-4 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego ( lub 1 czy 2 laski cynamonu )*
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki goździków mielonych, albo 8-10 całych goździków**
  • szczypta soli

* o różnicy pomiędzy cynamonem cejlońskim, a tym powszechniejszym, pochodzącym z Chin, przeczytacie tu > LINK

** jeśli użyjecie goździków w całości trzeba je raczej wyjąć z masy przed miksowaniem 

apple butter: przygotowanie

jabłka myję, wycieram, kroję na ćwiartki i pozbawiam gniazd nasiennych. ścieram na tarce, albo drobno kroję.

w dużym garnku z grubym dnem umieszczam wszystkie składniki.
doprowadzam do wrzenia, a następnie zmniejszam ogień na dość mały i gotuję podprzykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka całkowicie się zmiękną, a płyn zmniejszy objętość o połowę. zajmuje to jakieś przez 30-40 minut. jeśli to konieczne, podlewam wodą lub sokiem jabłkowym, tak aby utrzymać jabłka w płynie. 
zdejmuję z ognia i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.

usuwam laskę cynamonu { jeśli nie użyłam mielonego, co zdecydowanie rekomenduję } oraz goździki { tu podobnie }, przekładam całość do blendera i miksuję na gładką masę. naprawdę gładka konsystencja robi tutaj dużą różnicę 🙂 
przekładam zmiksowaną masę z powrotem do garnka i gotuję, bez przykrycia, na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż mus zgęstnieje.

THERMOMIX

całość można przygotować w Themomixie – wtedy nie trzeba angażować 2 naczyń, ani ręcznie siekać jabłek. natomiast ta ilość jabłek może być za duża dla naczynia Thermomixa na raz, i trzeba posiekać w 2 krokach.

połowę jabłek w kawałkach ( ćwiartkach ) umieszczam w naczyniu Thermomixa i siekam przez 5 sekund na prędkości 5. szpatułką zeskrobuję jabłka z boków naczynia.
dodaję pozostałe jabłka { drugą połowę } i siekam całość przez 10 sekund na prędkości 5, a następnie zeskrobuję jabłka z boków naczynia.

dodaję pozostałe składniki, umieszczam koszyczek na pokrywie naczynia { zamiast miarki } i gotuję przez 25 minut w temperaturze 100°C, prędkość 2.
zdejmuję koszyk, zakładam miarkę i zwiększając stopniowo prędkość, miksuję przez 1 minutę na prędkości 8.
zeskrobuję masę z boków naczynia.
ponownie umieszczam koszyczek na pokrywie naczynia { zamiast miarki } i gotuję przez kolejne 30 minut na maksymalnej temperaturze > Varoma, prędkość 2.

sprawdzam konsystencję, apple butter powinno być gęste i gładkie. jeśli potrzeba – gotuję z koszykiem dłużej, sprawdzając co 5 minut, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

***
niezależnie od wybranej metody przygotowania:

próbuję, ewentualnie dodaję więcej syropu klonowego, albo odrobinę octu jabłkowego. ponownie zagotowuję.
gorący mus przekładam do wysterylizowanych słoików, słoiki zakręcam, odstawiam do ostygnięcia.

ostudzone słoiki z apple butter wstawiam do lodówki i przechowuję do 3 miesięcy.
jeśli chcemy przechować dłużej – warto zapasteryzować, wtedy nie trzeba trzymać w lodówce – tutaj znajdziecie instrukcję pasteryzowania.

smak jest absolutnie zniewalający, o zapachu który wypełnia dom nawet nie wspomnę… dla samego zapachu warto przygotować apple butter w któryś z jesiennych dni. zapewniam, że będziecie urzeczeni…


 


podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.