otwieram szklany słój… wysypuję na stół małe zwitki papieru, karteczki, kawałeczki dni z całego roku… dobre chwile zauważone, zapisane, zachowane… uchwycone i zauważone, ocalone od zapomnienia. mój 2015. mój dobry rok.
blog | Strona 9 z 15 | obrazki, smaki, fascynacje. relacje ze stołu, zapiski nie tylko kulinarne...
miałam pisać dziś o ciasteczkach, ale… wędliny! te dojrzewające trzeba nastawić JUŻ, aby zdążyły na święta…
z radością dzielę się dobrą nowiną: od 1 grudnia moje fotografie kulinarne można oglądać w restauracji Warszawa Wschodnia w Warszawie. nie ukrywam, że to dla mnie ważny i szczęśliwy moment!
kremowe, sycące ale nie ciężkie, rozgrzewające, kojące… wspaniałe na chłody, które nadeszły…
kiedy pieczemy ciasto lub chleb, w domu pojawia się niezwykłe ciepło i cudowny zapach…
nie mogę się rozstać z dyniami… jesienią uwielbiam wybrać się na dyniowisko… dynie na polu, dynie na straganach, w stosach, w koszach i w klatkach… cudowne pomarańczowości, połyskujące w słońcu kule, warkocze czosnku, kiście chilli… ogień i żar…
garść dyniowych przepisów… kremowe, kojące, rozgrzewające… idealne na listopadowe chłody dania i wypieki z dyni.
na stole wrzosy tak piękne… w jesiennym słońcu, w nieostrościach, w zbliżeniach.
mimo prób zatrzymania lata, zachowania słonecznych smaków i przywoływania letnich aromatów, na stole zagościła jesień… nowe kolory, widoki, smaki…. wrzosy zamiast świeżych ziół, dynie w miejsce owoców…. i słońce już takie jesienne…
Malta jest niezwykła, bardzo południowa, całkiem egzotyczna… specyficzna, swoja własna, jak to wyspa… unikalna mieszanka tradycji i wpływów… Malta is unusual, very southern in style, quite exotic … specific, its own, like it happens with an island… a unique mix of various traditions and influence…
cukinia, wspaniale warzywo, kiedyś niedoceniane, dzisiaj popularne i wszystkim znane. dla mnie to warzywo o wielu twarzach i mnóstwie zastosowań, niektórych całkiem nieoczywistych i nietypowych…
Najnowsze komentarze