o kawie domowej, kawie najbliższej prawdziwemu espresso, o moim ulubionym sposobie na kawę śniadaniową i kawowych inspiracjach…
blog | Strona 7 z 15 | obrazki, smaki, fascynacje. relacje ze stołu, zapiski nie tylko kulinarne...
kuchnia Bliskiego Wschodu . . . nazywana też kuchnią arabską. czyli skąd? z Iranu, Iraku, Libii, Syrii, Izraela i Palestyny, z Jerozolimy…
uwielbiam podróżować… szczególnie uwielbiam podróżować do Włoch… choćby zimą czy przedwiośniem, i choćby nawet na północ Włoch – górską, tyrolską, alpejską, trochę nie-tak-włoską północ Włoch… I love traveling… specially I love travelling to Italy… even in the winter, and even though the north of Italy –…
mozzarella to chyba najbardziej znany, najbardziej lubiany włoski ser. wszyscy ją lubimy, zjadamy choćby w pizzy i caprese. ale zrobić mozzarellę samodzielnie, u podnóża przepięknych gór… to zupełnie inne doświadczenie!
sezon gwiazdkowy . . . błyszczy od światełek, kusi dekoracjami, przyciąga wzrok jak żaden inny…
grudzień i święta to czas dawania . . . przesyłamy życzenia, dobre myśli, ale też prezenty . . . warto aby były niezwykłe, niepospolite <3
kilka tygodni temu zachwyciłam się hygge, czyli duńską filozofią życia, która polega na odnajdywaniu szczęście w drobnych przyjemnościach, chwilach ciepła i bliskości . . . poszłam za tą fascynacją i zgłębiam 'skandynawskość’ dalej . . . przyznaję, że w 'scandi’ wiele mnie zaskakuje, i wiele urzeka…
uwielbiam wyspy… są takie inne, swoje własne, kameralne… ta wyspa jest zupełnie niezwykła… cała Italia w jednej pigułce! I love islands… they are different, their own, intimate… this island is completely unusual … all Italy in one pellet!
co jecie na śniadania? u nas śniadanie to bardzo ważny posiłek. te weekendowe są zazwyczaj spokojne, późne i długie. te codzienne – szybkie i pospieszne. staram się jednak, aby śniadania – te 'w biegu’, i te w pudełku – były dalej domowe, odżywcze i pyszne……
domowe przetwory… przygotowywanie ich wciąga! jest tyle możliwości, jeden pomysł prowadzi do kolejnego… pomidory, ogórki, papryki i bakłażany aż proszą o uwagę i zachowanie ich letniej obfitości. a do słoiczków – ETYKIETKI na przetwory wytrawne, polecają się!
ucierane, drożdżowe, francuskie, kruche, zbożowe… ciasta, ciasteczka, babeczki, muffiny, bułeczki… nawet serniki i brownie… owoce pasują niemal do wszystkich rodzajów ciast.
domowe przetwory z uroczymi metkami… jest w nich wszystko: cudowny zapach w domu, przepyszny smak, ulubione dodatki, sentymenty i wspomnienia, radość i satysfakcja… i urzekający widok słoiczków piętrzących się na półkach spiżarni czy kredensu: tajemniczych, zamkniętych, przystrojonych w sznureczki, wstążeczki, sukienki… i ETYKIETKI!
Najnowsze komentarze