avocado . wybieram europejskie!  By

avocado . wybieram europejskie!

zimą na stole niezwykle często gości avocado… głównie dlatego, że to sezon na europejskie avocado, jedyne słuszne!


avocado, cud natury…

Trudno znaleźć owoc, który byłby równie pyszny, równie uniwersalny i jednocześnie równie wartościowy…
przepełnione dobroczynnymi składnikami odżywczymi cudownie wpływa na nasze ciała : włosy i skórę, a także na nasz… nastrój! wspaniała bomba mineralno-witaminowa…

Avocado pomaga zachować młodość ciała i wspaniałą kondycję skóry, przeciwdziała powstawaniu wielu chorób (w tym nowotworowych), pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu. dostarcza kwas foliowy, tym samym zmniejszając ryzyko udarów, zawału i chorób serca. Zawiera witaminy, również witaminę E, wspierającą pracę serca, przeciwutleniacze spowalniające proces starzenia oraz dwa rodzaje błonnika, dobroczynnego dla układu pokarmowego.
Przepyszne i tak cenne dla organizmu…

W ostatnich latach avocado weszło szeroko do naszego menu, pojawiając się w mnóstwie przepisów. Jemy w plasterkach, na grzankach i w rolkach, w dipach i sosach, miksujemy, blendujemy, tworzymy musy… stało się składnikiem diety wegetariańskiej, diety warzywnej, zdrowych słodyczy. Sama uwielbiam i rozumiem uwielbienie dla tego cudu natury…

Jest jednak ciemna strona kariery tego owocu…

Większość avocado dostępnych w regularnej sprzedaży, w naszych supermarketach, nie tylko jest wątpliwej jakości – zazwyczaj twarde jak kamień, prędzej dostają ciemnych plam niż dojrzewają – to jeszcze okupione są bardzo dużym dysonansem etycznym i środowiskowym. Pochodzą zazwyczaj z upraw w Ameryce Południowej i Meksyku, które budzą wiele wątpliwości, a w zasadzie niesmaku.

Dla wielu z nas stało się oczywiste, że lepiej wybierać jedzenie z bliższych nam lokalizacji – jest to sensowniejsze ze względu na wartości odżywcze i smakowe: krótszy czas transportu to świeższe produkty na naszych talerzach, możliwość dojrzewania na drzewach, lepszy skład i większa zawartość drogocennych składników…  To również bardziej ekologiczne rozwiązanie – krótszy transport oznacza mniejsze zanieczyszczenie środowiska.
To jednak nie jedyne aspekty.

Pierwszy aspekt : społeczny

Avocado w biedniejszych krajach Ameryki Południowej oraz Centralnej stanowiło jeden z podstawowych składników i zapewniało wartości odżywcze w dość ograniczonej diecie ludności. Wraz ze wzrostem popytu na avocado w naszym pierwszym świecie, ceny avocado poszybowały w tamtych regionach w kosmos, i tym samym avocado stało się mniej dostępne, lub wręcz niedostępne dla miejscowej ludności. Podobny los spotkał też inne modne superfoody, na przykład komosę ryżową.

Drugi aspekt : środowisko

Popularność avocado przyczynia się do masowego karczowania lasów { 2,5% lasów znika rocznie z mapy Meksyku, bo plantatorzy szukają nowych ziem pod uprawy avocado }, wyczerpywania zasobów wody, degradacji środowiska. Dalszym skutkiem są pożary spowodowane suszą, erozja gleby i niszczenie siedlisk dzikich zwierząt.
Najgorzej jest w Meksyku, gdzie plantacje avocado są powszechnie przejmowane przez kartele narkotykowe { za cichym przyzwoleniem władz }, a rolnicy, którzy nie chcą się podporządkować doświadczają najgorszego losu…
W Chile, by nawodnić uprawy awokado, osusza się doliny i pogłębia studnie głębinowe. Po kilkunastu latach takich upraw poziom wody gruntowej jest zbyt niski, aby można było ten obszar dalej wykorzystywać rolniczo.

Trzeci aspekt : sposób uprawy

Uprawy są prowadzone w sposób najgorszy z możliwych, pełne chemikaliów stosowanych w celu przyspieszenia wzrostu roślin. Nawozy i opryski przenikają do owoców, a także docierają do wiosek i miasteczek, gdzie ludzie masowo chorują z powodu ich skoncentowania. Dzieci mają problemy z oddychaniem i układem pokarmowym. Nawozy dostają się zazwyczaj do okolicznych rzek i wód gruntowych, które pozostają skażone na wiele lat.

Mówiąc wprost: uprawa avocado w krajach Ameryki Poludniowej jest zbyt opłacalna dla plantatorów, którzy nie umieją się oprzeć wizji łatwego zysku, nawet dowolnym kosztem etycznym czy środowiskowym.

***

avocado . wybieram europejskie!

Europejskie avocado to zupełnie inna historia. Jest tak samo dobrą uprawą na południu Italii jak pomarańcze, a zaryzykuję twierdzenie, że mniej opłacalną.

Europejskie avocado przybywa w tekturowych albo drewnianych skrzynkach, prosto z południa Włoch, z rodzinnych gospodarstw, z upraw biologicznych. Od tego z Ameryki Południowej, z półek supermarketu, różni się wszystkim:
aromatyczne, kremowe, rozpływające się w ustach… otulające smakiem, z niesamowitym orzechowym aromatem, a nawet posmakiem…
Owoce dobrze pamiętają słońce, które jeszcze kilka dni wcześniej smagało je, spokojnie dojrzewające na drzewie… Nawet jeżeli trafią się twardsze sztuki, spokojnie dojrzeją w domowych warunkach w kilka dni i będą tak samo pyszne i kremowe.

Europejskie uprawy avocado są zazwyczaj organiczne i bio, w większości z certyfikatami. Oznacza to zrównoważoną produckję, mniejszą ilość chemii, oprysków i nawozów. To widać w wyglądzie owoców, a przede wszystkim jest rozpoznalwane w smaku – delikatne, aromatyczne, pyszne…

z widokiem na stół | grzanki z avocado, karmelizowanym grajpfrutem, serem i pistcjami

Avocado warto włączyć do jadłospisu, a w zimowych miesiącach tymbardziej. Tak mało mamy wartościowych i świeżych warzyw w tym okresie. 
Równie warto pochylić się na moment nad pochodzeniem owoców… czy aby nie szkodzimy bardziej innym i światu, niż pomagamy sobie…
Szczególnie, że mamy wybór, a europejskie avocado będzie na pewno bardziej wartościowe i smaczniejsze, niż to z odległych miejsc… wystarczy zadać sobie trochę wysiłku i sprawdzić pochodzenie – albo od razu zamówić z pewnego źródła.

****

Źródeł europejskich owoców avocado jest sporo, są firmy wyspecjalizowane w sprowadzaniu owoców i warzyw z europejskich upraw biologicznych. Firmy takie można znaleźć zazwyczaj na ekotargach, czy bio bazarach. Internetowe sklepy z dobrym jedzeniem też zazwyczaj mają w swojej ofercie.
Ja sprawdziłam i polecam dwie firmy sprowadzające owoce z południa Włoch: Bottega Sicilania E Calabrese, która sprowadza owoce z Kalabrii i Sycylii, z upraw ogranicznych; i InCampagna, sprowadzająca owoce z konkretnych farm na Sycylii.


Avocado najlepiej jeść na surowo, wtedy odczuwamy pełnię smaku i zachowujemy wszystkie wartości odżywcze.
Jest tak pyszne, że nie trzeba żadnych dodatków : wystarczy przekroić, wyjąć ze skórki, usunąć pestkę i każdą połówkę pokroić w cienkie plasterki. sól, świeżo mielony pieprz czarny, odrobina soku z limonki lub cytryny, i już… możemy zjeść na kromce chleba, na tortilli, na naleśniku gryczanym, na sałacie, albo… samo!
Avocado świetnie sprawdza się też w koktajlach i smoothie, a także w wegańskich deserach, kremach i musach.

Poniżej znajdziecie  linki do moich ulubionych przepisów na avocado.
Nasze domowe guacamole, najprostsze, ulubione…
Nieocenione sałatki z avocado w roli głównej, z innymi świeżymi, pysznymi, dobroczynnymi składnikami.
Absolutnym hitem jest lunch z avocado i cytrusów – bardziej południowo i zarazem po włosku się nie da >> Sycylia w pigułce.
A moje najnowsze odkrycie to połaczenie avocado z karmelizowanym grejpfrutem i odrobiną miodu z kwiatów pomarańczy… przepis na najpyszniejszą grzankę czeka!

Wystarczy kliknąć w obrazek poniżej > OKIENKO KULINARNE zabierze Was wprost do przepisu.

z widokiem na stół   |   guacamole

z widokiem na stół | bardzo zielona sałatka

z widokiem na stół | sałatka z pomarańczy i avocado

z widokiem na stół | lunch z cytrusów i avocado

z widokiem na stół | grzanki z avocado, karmelizowanym grajpfrutem, serem i pistacjami

smacznego, cudownego obcowania z europejskim avocado!


Informacje na temat upraw avocado w Ameryce Poludniowej i Centralnej pochodzą materiałów z zebranych ogólnodostępnych źródeł, między innymi z publikacji magazynu KUKBUK, relacji Moniki i Jana { z poznańskiej Cafe La Ruina i Raj } z ich 11-miesięcznej wyprawy do obydwu Ameryk oraz prasy brytyjskiej.


 

 

19 komentarzy

  1. Pyszne, znakomite przepisy. Trzeba jakiś wypróbować. Dziękuję za ten wpis 😉

    1. Bardzo mi miło. Zapraszam do wypróbowania przepisów, a jeśli zechcesz podzielić się wrażeniami – będę wdzięczna!

  2. Aleksandra Załęska

    Ostatnio na nowo odkryłam awokado 🙂 Lubię go dodawać do sałatek lub jeść w postaci guacamole 🙂

  3. Najlepsze do tej pory awokado jadłam jak mieszkałam w Afryce Zachodniej (Nigeria i Benin) tam też pewnie przy uprawach używają dużo chemikaliów, bardzo dobre jadłam też na Sri Lance. Europejskiego jeszcze nie próbowałam, kiedyś to zrobię.

    1. to w ogóle ciekawy temat – uprawy w Afryce. jestem ciekawa, jak to tam wygląda, czy jest organiczna na dawny sposób, jak kiedyś u nas, czy właśnie pseudo-nowocześnie „wzbogacona”… zawsze to miłe jeść takie owoce rosnące lokalnie i dojrzewające na drzewach 🙂

  4. Awokado jest wspaniałe! Uwielbiam i staram się jeść jak najczęściej.
    Prawdą jest niestety fakt że przez ogromną ilość która idzie na eksport zaczyna brakować na rynku lokalnym albo po prostu jego cena leci w kosmos. Mam przyjemność mieszkać w Meksyku i pamiętam jak 2 lata temu widziałam cenę w Lidlu-mex awokado było tańsze w PL niż w kraju z którego pochodziło….
    Polecam awokado nadziewane tuńczykiem na lekko ostro( z majonezem + chile chipotle) podawane na sałacie i do tego słone krakersy !

  5. Uwielbiam avokado z bananem i prażonymi pestkami słonecznika. Pucha!

  6. Wciąż zbieram pomysły na udział jego w sałatkach, na ostro jeszcze nie próbowaliśmy. 🙂

  7. A ja nadal z awokado nie umiem się dogadać 🙁

    1. spróbuj może jednego z mniej oczywistych sposobów. warto polubić!

  8. Awokado to życie a najlepiej smakuje z czosnkiem i papryczką jalapenio <3

  9. Nie miałam pojęcia o niektórych rzeczach! A fakt jest taki, że nie sprawdzałam pochodzę i awokado w sklepie

    1. warto sprawdzać!

  10. Awokado jest pyszne. W Wietnamie mamy to szczęście, że tutaj jest dostępne świeże. To wspaniały dodatek, czy baza. Uwielbiam.

    1. och, takie własne, lokalne >> najlepsze!

  11. wspanialy opis i przepisy

  12. Pyszności można z niego stworzyć, wspaniały dodatek do różnych sałatek. 🙂

  13. Ciekawe te Twoje przepisy z avocado – na pewno któryś wypróbuję

  14. Ja uwielbiam avokado w każdej postaci 🙂 Masz racje jest fonomenalne można na słodko, ostro czy wytrawnie 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.