[/symple_column]
przepisy | dania, które nas przekonały, urzekły, zachwyciły.... wszystkie przepisy zostały faktycznie zrealizowane, zazwyczaj wielokrotnie, czasem z modyfikacjami. wszelkie porady pochodzą z własnych konkretnych doświadczeń, a opinie są oczywiście subiektywne.
- All312
- ! FIT90
- bezglutenowe193
- Boże Narodzenie44
- chleby i chlebki26
- ciasta i ciastka88
- cytrusowe32
- dania główne32
- desery53
- dodatki50
- Italia na talerzu24
- jesienne44
- lato na stole95
- lody14
- lunch30
- muffiny26
- napoje9
- orzechowe23
- owocowe95
- pasty22
- przekąski52
- przetwory39
- przyprawy2
- ryby i seafood11
- sałatki30
- śniadaniowe64
- sosy4
- superfoods9
- słodycze19
- vegan116
- Walentynki1
- warzywa ukryte33
- warzywne104
- WASZE ULUBIONE { najpopularniejsze }7
- wędliny5
- Wielkanoc33
- wiosna, ach to Ty!31
- zero waste19
- zupy9
sałatka z rukoli i cytrusów, z granatem i orzechami na fotografiach pokazuję sałatkę w 3 wariantach: – z orzechami laskowymi – z orzechami włoskimi – wariant bez sera – wegański, albo do podania z serem w kawałku obok.
do wykonania warto użyć najwyższej jakości składników, w tym świeżo palonej i świeżo zmielonej kawy, jeśli tylko macie taką możliwość. cudowne kawy dostarczają małe palarnie, na przykład moja ulubiona Manufaktura Kawy. w przypisach do składników znajdziecie konkretne kawy pasujące idealnie do tego przepisu. podobnie mleko…
przygotowuję zazwyczaj podwójną porcję jakoś tydzień przed świętami { żeby zdjąć sobie z głowy jedną ze spraw tuż przed } i zamrażam w 2 pojemnikach. jedną porcję zużywam do wigilijnych krokietów. druga czeka spokojnie w zamrażalniku, aby ukoić nas któregoś wieczora… najczęściej zapakowana w sakiewkę z ciasta francuskiego, albo w…
W piecyku pieczemy każdy placek indywidualnie – tak też je formujemy. Z każdej kulki formuję placek ciasta, po kolei. Warto użyć wałka do wstępnego uformowania krążka, inaczej – szczególnie na początku przygody z pizzą domową – łatwo ciasto rozerwać albo nadmiernie przecienić ( wtedy w…
w zasadzie sam seler wystarczyłby za skarbnicę wartości: witaminy { A, B, C, E, K } + składniki mineralne { potas, fosfor, sód, magnez, wapń }, niski indeks glikemiczny i niska kaloryczność. to jest warzywo idealne! lista dobroczynnych działań selera naciowego jest nie do przecenienia…
pamiętacie jak zachwycałam się produktami z południa Włoch, z apulijskich manufaktur ? { Apulia – region na południu Włoch, obejmujący obcas italiańskiego buta } to cudowne warzywa, pełne południowego słońca, uprawiane w sposób naturalny. zamknięte w słoikach, w towarzystwie pysznej oliwy i kompozycji przypraw… naturalne składniki, tradycyjne…
Post powstał z miłości do Kalabrii i włoskiego gotowania, w ramach testowania Thermomixa 6, dziękuję serdecznie Anna Stachowicz!
mnóstwo propozycji na pyszne i wartościowe koktajle znajdziecie w książkach z serii Zielone Koktajle. o książkach na lato poczytacie w poście >> TUTAJ >> zajrzyjcie!
PS szparagowe wstążki cudownie wyglądają na kanapkach, jako dekoracja i garnisz – podobnie, jak kładziemy na kanapkę plasterek ogórka… warto spróbować! PS 2 więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. a może podzielicie się swoimi sposobami na szparagi? zapraszam!
Post powstał w ramach współpracy z Bottega Calabrese & Siciliana, która dostarcza cytrusy wprost z kalabryjskich sadów.
przygotowałam dla Was wyliczenie procentowe zawartości składników w domowym kremie oraz porównanie ze składem sklepowej nutelli:
przepis powstał w ramach współpracy z firmą InCampagna.pl
PS zajrzyjcie też do sałatki z truskawkami i grillowanymi szparagami!
PS po inne przepisy na muffiny zajrzyjcie tu >>> MUFFINY
PS więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. serdecznie zapraszam do dzielenia się Waszymi sposobami na szparagi 🙂
{ przepis powstał przy współpracy z firmą PoraNaPola.pl skąd pochodzi bardzo smaczny, ekologiczny kurczak oraz większość warzyw }
chleb odtwarza nuty smakowe Południowego Tyrolu. o naszej wyprawie i niezwykłych smakach Alto Adige możecie poczytać TU (klik) i TU (klik); w postach też sporo zdjęć z tych pięknych okolic. zdaję sobie sprawę, że upieczenie chleba na zakwasie po raz pierwszy wiele osób napawa niepewnością…
i jak : podobają Wam się bezowe serca? dobrej zabawy z tworzeniem i używaniem! { a dzisiaj : happy Valnetine! }
PS. jeśli lubicie ryby w cieście francuskim – zajrzyjcie również do przepisu na łososia w cieście francuskim >> palce lizać!
wygląda pięknie, prawda? a jak smakuje….
panettone
czyli babka drożdżowa po włosku,
najlepsza…
w Italii nie mogą się bez niej obejść żadne święta czy uroczystości rodzinne. w grudniu ofiarowywana wszystkim przez wszystkich, jedzona na okrągło przez cały miesiąc… na śniadanie, do kawy, w środku dnia, wieczorem…. z pozostałych fragmentów (o ile zostaną) można zrobić tosty, pudding, kremowy deser….
przygotowanie wszystkie składniki miksuję razem w malakserze. pesto jest gęste, konsystencji stałej. idealne na chleb, grzankę, bruchettę… jeśli miałoby być użyte w charakterze sosu do makaronu – dodałabym oliwy.
Ten przepis został uwzględniony w artykule „7 powodów dla których warto gotować z dziećmi” przez wydawnictwo edukacyjne Twinkl Polska.
cudownego, egzotycznego popołudnia, w kawowym zachwycie! przepis powstał we współpracy z palarnią kawy Manufaktura Kawy
przepis powstał w ramach współpracy z TreeNuts, rodzinną firmą, która oferuje orzechy laskowe z własnych sadów oraz cudowne pasty z orzechów.
** wspaniałej jakości oliwę i balsamico sprowadzam z Włoch. to znaczy nie tyle sprowadzam sama, co sprowadzamy bezpośrednio z małych rodzinnych manufaktur w gronie znajomych i znajomych znajomych. jeśli chcecie się przyłączyć do grupy entuzjastów >> zajrzyjcie na facebookową grupę Smak Italii, zapraszam serdecznie!
opowieść o balsamico znajdziecie w poście o NIEZWYKŁYCH PRODUKTACH PROSTO Z ITALII. możecie też dołączyć do facebookowej grupy SMAK ITALII, gdzie wspólnie sprowadzamy świetnej jakości produkty prosto z włoskich manufaktur. zapraszam!
mnóstwo propozycji na pyszne i wartościowe koktajle znajdziecie w książkach z serii Zielone Koktajle. o książkach na lato poczytacie w poście >> TUTAJ >> zajrzyjcie!
PS po inne przepisy na muffiny zajrzyjcie tu >>> MUFFINY więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. a może podzielicie się smoimi sposobami na szparagi? zapraszam!
PS więcej o szparagowych przysmakach możecie przeczytać w artykule SZPARAGI ZIELONE, ULUBIONE. a może podzielicie się smoimi sposobami na szparagi? zapraszam!
PS. 1 zajrzyjcie do innych przepisów na przetwory domowe – zebrane w poście TUTAJ, oraz do przepisów na przetwory cytrusowe. PS. 2 podobają Wam się etykietki na ostatnich zdjęciach? możecie mieć takie same! na blogu – specjalnie dla Was – ETYKIETKI NA PRZETWORY do ściągnięcia…
Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz